22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljUn craiovean fugit în SUA vrea să se predea „condiționat“

Un craiovean fugit în SUA vrea să se predea „condiționat“

Craioveanul a fost condamnat, printre altele, pentru deţinere de echipamente în vederea falsificării cardurilor de credit (Foto: Arhiva GdS)
Craioveanul a fost condamnat, printre altele, pentru deţinere de echipamente în vederea falsificării cardurilor de credit (Foto: Arhiva GdS)

A fugit în SUA înainte să fie condamnat definitiv la șase ani de închisoare, iar acum vrea să se predea „condiționat“ chiar procurorului DIICOT care l-a trimis în judecată. În replică, oamenii legii spun că nu există nici o prevedere legală care să permită „negocierea“ dintre procurori și o persoană condamnată definitiv. Este vorba de craioveanul Laurențiu Vasile, care este urmărit internațional în baza unui mandat de executare a pedepsei, după cum susțin polițiștii doljeni.

Povestea în acest caz începe în februarie 2010, când ofiţerii BCCO Craiova și procurorii DIICOT au aflat că mai mulți craioveni urma să facă un transport de aparatură pentru copierea datelor cărţilor de credit la Amsterdam, Olanda.
Ulterior, pe 3 martie, autocarul cu care Cornel Badea plecase către Amsterdam a fost oprit de poliţişti lângă Arad, iar în bagajele acestuia a fost găsită aparatură pentru copierea datelor cardurilor. Luat la întrebări de anchetatori, Badea a susţinut că fusese trimis în Olanda de craiovenii Marinel Costăchioiu și Laurențiu Vasile. Aceştia din urmă au fost reţinuţi în aceeaşi zi, în Craiova, iar în BMW-ul cu care se deplasau, într-un pachet de țigări au fost găsite patru capete de citire/redare folosite la copierea datelor cardurilor.
După audieri, în noaptea de 3 spre 4 martie, procurorii DIICOT au dispus reţinerea pentru 24 de ore a celor trei, care au fost acuzați de comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, acces fără drept la un sistem informatic, falsificarea instrumentelor de plată electronică şi deţinere de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică.
Pe 4 martie, procurorii i-au prezentat pe cei trei învinuiţi în faţa judecătorilor de la Tribunalul Dolj, cu propunere de arestare preventivă. Judecătorii au decis să emită mandat de arestare doar pentru Cornel Badea, iar lui Marinel Costăchioiu instanţa i-a interzis să părăsească localitatea. În schimb, față de Laurenţiu Vasile, care era la acea vreme judecat într-un dosar privind infracțiuni similare, Tribunalul Dolj nu a dispus nici o măsură preventivă. Procurorii DIICOT au formulat recurs, iar pe 11 martie, Curtea de Apel Craiova a dispus arestarea preventivă și a lui Costăchioiu și Vasile. Dacă Costăchioiu a fost arestat, Vasile nu a mai fost găsit, anchetatorii bănuind că a fugit în străinătate imediat după hotărârea judecătorilor de la Tribunalul Dolj.

Condamnat în lipsă în două dosare penale

În iulie 2010, dosarul în care cei trei au fost cercetaţi pentru constituirea unui grup infracţional organizat, acces fără drept la un sistem informatic, falsificarea instrumentelor de plată electronică şi deţinere de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj. În mai 2011, Tribunalul Dolj i-a condamnat pe Costăchioiu şi Vasile la câte trei ani de închisoare cu executare, iar pe Badea, la un an şi şase luni. Procurorii au considerat că sentinţa dată de judecătorii de la Tribunalul Dolj a fost prea blândă, aşa că au făcut apel, iar în februarie 2012, Curtea de Apel Craiova a hotărât să mărească pedepsele inculpaţilor. Costăchioiu şi Vasile au primit câte șase ani de închisoare pentru faptele comise, iar Badea a fost condamnat la cinci ani de închisoare. Cei trei au făcut recurs, iar pe 30 mai 2012, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât să menţină pedepsele stabilite de judecătorii de la Curtea de Apel Craiova, hotărârea fiind definitivă. Între timp, în octombrie 2010, același Laurențiu Vasile era condamnat definitiv la trei ani de închisoare într-un alt dosar, unul în care a fost acuzat de procurorii DIICOT din Gorj de falsificarea instrumentelor de plată electronică, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos și nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.
Ulterior, pe 15 iunie, anul acesta, Tribunalul Dolj a dispus contopirea celor două pedepse primite de Laurențiu Vasile, acesta fiind condamnat la șase ani de închisoare.

„Am planuri mari pentru un viitor strălucit în Statele Unite“

Laurențiu Vasile, care în prezent locuiește în SUA, a povestit pentru GdS că a fost condamnat pe nedrept, dar și că ar vrea să se predea condiționat procurorilor DIICOT din Craiova, însă aceștia din urmă nici măcar nu vor să discute cu el.
„Fac parte din grupul de condamnați din dosarul «Amsterdam». Fiind singurul care m-am sustras din grup la momentul arestărilor din motiv că aveam antecedente de aceeași natură, am părăsit teritoriul României cu destinația Statele Unite. Dacă DIICOT-ul încă mai condamnă suspecți doar pe declarații de convenție și luând în considerare trecutul persoanei în cauză, operează greșit. În cazul meu nu au fost fapte sau dovezi incriminante care să ducă la condamnare. Doar ascultări telefonice în care eu nu mă incriminez cu nimic, prezumții și declarații împotriva mea semnate sub presiune. Știind procedurile de fabricare de dovezi ale instituției în cauză, am considerat că trebuie sa dispar pentru o vreme și să privesc din depărtare cum decurg lucrurile. Procesul s-a derulat în defavoarea mea, fiind reprezentat de un avocat renumit în aceste cazuri. Atunci am convenit că pot rămâne în continuare în exil, foarte departe de țară și mai ales de negăsit. Mai pot rămâne unde sunt pentru tot restul vieții fără să fiu deranjat. Pentru că nu am nici un viitor ca transfug ilegal, am considerat că ar fi mai bine să mă predau condiționat și să-mi clarific situația. Am planuri mari pentru un viitor strălucit în Statele Unite, imediat după ce îmi voi termina detenția stabilită de către Curtea de Justiție. Vreau să mă întorc în SUA, care este un teritoriu cu multe oportunități și libertate de opinie“, a povestit Laurențiu Vasile. Mai departe, craioveanul a explicat și la ce înțelegere ar vrea să ajungă cu procurorii DIICOT. „Prin predare condiționată mă refer la faptul că declar unde mă aflu, se fac demersuri pentru găsirea mea, se plătește biletul de avion, mi se dau trei luni consecutive să încerc să mă disculp în instanță și să petrec ceva timp cu familia. Dacă nu reușesc să aduc probe de nevinovăție în această perioadă, sunt de acord să fiu deținut pentru sentința desemnată. Am sunat la telefonul DIICOT Craiova pentru aceste tratative, respectiv am cerut personal să tratez cu procurorul Cristea, dar a refuzat să aibă o discuție matură cu mine și chiar am fost blocat de la apelurile telefonice“, a mai spus Vasile.
Întrebați despre cererea lui Laurențiu Vasile, anchetatorii au explicat că nu există nici un temei legal în baza căruia un procuror să negocieze predarea condiționată a unei persoane condamnată definitiv.

Urmărit internațional și nu prea

La rândul lor, repre­zentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj au precizat că Vasile este dat în urmărire internațională încă din aprilie 2010, iar în prezent este căutat. „Persoana în cauză a fost pusă în urmărire la nivel național și internațional din aprilie 2010, iar în prezent se desfășoră activități în vederea depistării acesteia“, spun polițiștii doljeni. Din iunie 2016, bărbatul este urmărit internațional în baza mandatului de executare a pedepsei de șase ani de închisoare emis de instanță. Totuși, Laurențiu Vasile nu crede că este urmărit internațional, pentru că nu l-a „deranjat“ nimeni până acum. „Nu cred că am fost dat în urmărire internațională, ci numai în urmărire europeană, și aia foarte slabă, altfel puteam fi arestat de foarte mult timp. Mă plimb și îmi desfășor activitatea nestingherit în SUA, am aceeași poză în buletin și chiar pe renumitul facebook apar fără probleme“, a mai spus Laurențiu Vasile. Ce-i drept, Vasile nu se găsește pe lista persoanelor urmărite de Poliția Română și nici pe lista persoanelor urmărite prin Interpol.
Oamenii legii au mai precizat că Vasile se poate preda autorităților din SUA, care vor dispune extrădarea sa, dar și la orice secție de poliție din țară, după care va fi încarcerat într-un penitenciar pentru a-și executa pedeapsa.

Eliberați condiționat

Ceilalți doi inculpați condamnați în același dosar cu Laurențiu Vasile au fost eliberați condiționat din penitenciar încă din 2014. Costăchioiu a fost eliberat condiționat în ianuarie 2014, printr-o hotărâre a Judecătoriei Craiova. Badea a fost eliberat în iulie 2014, printr-o hotărâre a Tribunalului Dolj. 

Acordul de recunoaştere a vinovăţiei

Potrivit Codului de Procedură Penală, procurorul poate „negocia“ pedeapsa cu inculpatul în cursul urmăririi penale. Inculpatul şi procurorul pot încheia un acord ca urmare a recunoaşterii vinovăţiei de către inculpat. Acordul de recunoaştere a vinovăţiei reprezintă recunoaşterea comiterii faptei, acceptarea încadrării juridice pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi priveşte felul și cuantumul pedepsei, precum şi forma de executare a acesteia. Acordul de recunoaştere a vinovăţiei se poate încheia numai pentru infracțiunile pentru care legea prevede cel mult șapte ani de închisoare. După încheierea acordului de recunoaştere a vinovăţiei, procurorul sesizează instanţa de judecată, care poate admite sau respinge acordul. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS