7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCele mai bune Echipe Canine de Salvare s-au întrecut la Craiova

Cele mai bune Echipe Canine de Salvare s-au întrecut la Craiova

Sute de iubitori de câini au participat ieri la premierea celor mai bune exemplare canine de salvare participante la ediția a V-a a Campionatului Mondial al Echipelor Canine de Salvare, ce a avut loc la Craiova, în perioada 25 – 28 august.

Premierea celor mai bune Echipe Canine de Salvare a avut loc pe stadionul din comuna doljeană Cârcea. Peste 120 de concurenți din Belgia, Cehia, Finlanda, Franța, Germania, Ungaria, Italia, Japonia, Suedia și România au concurat timp de două zile la probele de căutare-salvare din dărâmături. Este pentru prima dată când o astfel de competiţie se desfăşoară într-o ţară est-europeană.
Cel mai tânăr concurent prezent în competiție a avut doar 19 ani și este din Belgia, iar decanul de vârstă – 71 de ani și este din Suedia. Câștigătorii probei de urmă sunt: locul trei – Italia, locul doi – Germania și locul întâi – Cehia.
La proba de căutare pe suprafață, câștigătorii sunt: locul trei la egalitate – Franța și Suedia, locul doi – Franța, locul întâi – Italia.
La proba de căutare în dărâmături au participat șapte echipe, iar căștigătorii campionatului mondial ediția 2016 sunt: locul trei – Germania, locul doi – Italia și locul întâi – Belgia.
La Secțiunea TOP, căștigătorii acestei ediții sunt: pe locul doi – România și locul – întâi Cehia.
„Această secțiune TOP presupune dublul numărului de teste de trecut. A fost o competiție extrem de dificilă la care am avut surprize extrem de plăcute, iar România a făcut față cu brio probelor competiției. Ne bucurăm că am obținut locul doi la secțiunea TOP în cadrul acestui campionat mondial. Această ediţie reprezintă o rampă de lansare şi înscriere într-o bază mondială de date pentru a participa la misiunile reale de căutare, salvare. Este cel mai înalt nivel de pregătire, un campionat mondial înseamnă cea mai bună pregătire pentru o misiune reală. Echipa Italiei a avut o presiune imensă după cutremurul de miercuri care a distrus mai multe sate din centrul Italiei și a omorât foarte multe persoane. Din Craiova vor pleca direct în misiune în zona Amatrice“, a spus Liviu Ionescu, președintele Centrului Național de Educare Canină (CNEC). România a fost reprezentată exclusiv din craioveni: Carmen Popescu cu labradorul retriever Oscar Liguard, Ovidiu Ionescu cu ciobănescul belgian Life Trasilvana şi Mihnea Stănescu cu ciobănescul belgian Joker Taz.

„Mulțumesc tuturor pentru fair-play-ul dovedit în această competiție“

Echipele de salvare au fost evaluate de cei mai buni şase arbitri din lume: Detlef Kühn din Germania (arbitru coordonator), Alois Russegger (Austria), Anatoly Trubchaninov (Ucraina), Walter Hoffmann (Germania), Patrick Villardry (Franţa) şi Peter Reding (Elveţia).
„A fost o competiţie extrem de importantă, dar și extrem de dificilă la care au participat câini campioni din mai multe ţări ale lumii. Cei mai buni câini sunt atât de bine antrenaţi, încât pot participa la misiuni reale de căutare, de salvare. Temperaturile extrem de ridicate de la Craiova pe perioada campionatului au îngreunat și mai mult probele de concurs. Mulțumesc tuturor pentru fair-play-ul dovedit în această competiție. Este extrem de important, în primul rând, să participi, nu neapărat să câștigi. Este un proverb care mi se pare extrem de potrivit pentru un astfel de moment pe care vreau să îl spun tuturor concurenților: dacă nu ai succes azi trebuie să te antrenezi mai mult pentru mâine“, a spus Frans Jansen, preşedintele Federaţiei Chinologice Internaţionale (FCI Rescue Dog Commission) prezent la Craiova.
În acest campionat au participat foarte multe rase: ciobănescul german, labrador sau golden, ciobăneşti australieni, mixuri de ciobănesc belgian cu ciobănesc german, câini de turmă, rotwaileri, rase de talie mare.

Despre Centrul Naţional de Educare Canină

Centrul Naţional de Educare Canină este singurul club din România care a realizat şi organizează cele mai importante evenimente chinologice mondiale: Campionatul Mondial al IRO al Câinilor de Salvare – Craiova, 2009; Congresul Mondial Chinologic „IRO Symposium 2013“, Bucureşti; Campionatul Mondial al FCI de Salvare, pe echipe – „FCI WCH of Rescue Dog Teams“ – Craiova, 2016.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS