6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSute de firme nu plătesc salariile angajaților la timp

Sute de firme nu plătesc salariile angajaților la timp

Inspectorul-șef al ITM Dolj, Cătălin Mohora, spune că legislația muncii nu prevede amendă la primul control al inspectorilor ITM pentru firma care nu a plătit salariile la timp (FOTO: Lucian Anghel)
Inspectorul-șef al ITM Dolj, Cătălin Mohora, spune că legislația muncii nu prevede amendă
la primul control al inspectorilor ITM pentru firma care nu a plătit salariile la timp (FOTO: Lucian Anghel)

Cele mai multe sesizări de pe piața muncii adresate la Inspectoratul Teritorial de Muncă sunt legate de neplata la termen a salariilor de către firme angajatoare, respectiv faptul că oamenii sunt puși să lucreze peste program și nu li se acordă repausul săptămânal cuvenit, adică lucrează și în weekend.

Din cele 658 de sesizări depuse de diverși angajați doljeni anul acesta la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj, aproape jumătate se referă la faptul că anumiți angajatori nu plătesc la timp salariile angajaților. Reclamațiile totale înregistrate pe 2016 vizează nereguli comise de circa 300 de firme din Dolj la care au reacționat salariații. Pe numele a 81 de firme s-au depus mai multe sesizări la ITM, adică mai mulți angajați din cadrul aceleiași unități au depus sesizări la instituția amintită. „Dacă până acum trei ani erau în top sesizările legate de munca «la negru», de un an sunt cele legate de neplata drepturilor salariale sau nerespectarea datei de plată a salariilor, stabilită de angajatori și angajați prin contractul individual de muncă. De la începutul anului și până acum am avut 658 de sesizări în total, 261 de sesizări sunt cu privire la neplata drepturilor salariale sau nerespectarea datei plății salariului“, a precizat inspectorul-șef al ITM Dolj, Cătălin Mohora, în carul emisiunii „Economia Sudului“, de la Alege TV. El a spus că în cele mai multe cazuri, oamenii reclamă întârzieri de câteva zile a plății salariilor, dar sunt și întârzieri de luni de zile. „Sunt acele întârzieri «la infinit», ca să le spun așa, când angajatorul dă dovadă de rea-voință și invocă faptul că persoana respectivă are lipsă în gestiune sau că a distrus anumite echipamente de muncă. Sunt tot felul de litigii, dar multe dintre acestea nu sunt în instanță, ci sunt neînțelegeri între salariați și angajatori“, a mai spus Mohora.

Firmele fie sunt blocate financiar, fie fac alte plăți cu banii angajaților

Care sunt motivele pentru care în ultimul an nu se plătesc la timp salariile a sute de angajați? Inspectorul ITM Dolj a spus că unele firme sunt în diverse blocaje financiare, în sensul că au bani de încasat de la alte firme sau instituții la care au lucrat, iar altele chiar intră în insolvență și nu își mai plătesc salariații și terții. Însă există firme care voit nu achită salariile oamenilor, mergând până la diverse forme de înșelăciune. „Forma cea mai agresivă a neplății salariilor este aceea în care anumiți angajatori profită de lipsa de cunoștințe și de naivitatea angajaților. Firma le solicită să semneze documentele care să ateste plata drepturilor salariale înainte ca acestea să fie plătite și nu le mai achită obligațiile salariale. Îi dau afară pe acei salariați și nu le mai dau drepturile bănești. Aici clar vorbim de o înșelătorie, atâta timp cât angajatorii îi pun să semneze și ei semnează (fără să-și primească banii – n.r.)“, a precizat inspectorul-șef al ITM Dolj. Mai există și cazuri în care firmele chiar au probleme în piață și trebuie să achite la anumite termene contravaloarea materiilor prime necesare funcționării. În astfel de cazuri, Cătălin Mohora precizează că, dacă angajatorul le spune salariaților că le va întârzia câteva zile plata banilor pe motiv că trebuie să achite urgent furnizorii de materii prime, tot încălcare a legislației muncii se numește, pentru că nu li se plătesc oamenilor salariile la timp.
Mohora a mai arătat și faptul că există unele cazuri (mai rare) în care diverși salariați speculează neglijența angajatorilor și încasează leafa de la firma la care lucrează, dar fără să semneze vreun act, iar apoi mai cer o dată plata salariului, pentru că firma nu are cum dovedi că le-a dat drepturile bănești.
Inspectorul-șef al ITM Dolj a mai spus, la emisiunea „Economia Sudului“ că, de regulă, după ce angajații sesizează instituția și au loc controale ale ITM la firmele acuzate, în cele mai multe cazuri se plătesc salariile restante. Aceia care nu își încasează drepturile bănești nici după ce au reclamat situația la ITM trebuie să ajungă în instanță, pentru a-și cere drepturile pe cale civilă. Au mari șanse în instanță cei care au contract individual de muncă (CIM) încheiat pe suma reală pe care o au drept salariu, pentru că aceștia pot dovedi în instanță exact suma neplătită de angajator.

Multe firme nu respectă dreptul angajaților la repaus săptămânal

Doljenii au mai reclamat la ITM că muncesc peste program și că nu le este respectat dreptul la repaus săptămânal, adică lucrează și în weekend. În acest sens, au fost depuse la ITM Dolj 120 de sesizări anul acesta. Cătălin Mohora susține că se întâmplă frecvent lucrul acesta în domenii de activitate cum ar fi: alimentație publică, comerț, construcții, transporturi și altele. Alți salariați au reclamat ca angajatorii lor refuză să le elibereze diverse adeverințe sau extrase din REVISAL, respectiv să le înmâneze un exemplar din contractul individual de muncă (94 de sesizări). Pe locul patru în rândul reclamațiilor de pe piața muncii se situează sesizările prin care oamenii susțin că lucrează fără ca angajatorul să le fi întocmit forme legale. ITM este obligat de lege să păstreze în fața angajatorului confidențialitatea privind datele de identificare ale angajaților care au făcut sesizări la ITM.
Salariații și viitorii salariați trebuie să știe că, potrivit legii, angajatorul este obligat să încheie contract de muncă cu angajatul cu cel puțin o zi înainte de a-l chema la serviciu pe acel salariat și că respectivul CIM trebuie înregistrat în REVISAL (registrul unic pe țară de evidență a salariaților). Chiar și pe perioada de probă angajatorul e obligat să îi înregistreze contract de muncă în REVISAL.
Mai multe aspecte despre neregulile de pe piața muncii puteți afla vizionând emisiunea „Economia Sudului“ fie pe site-ul Gazetei de Sud, www.gds.ro, fie pe site-ul televiziunii, www.alege.tv.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS