21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjBorc: E nevoie de restructurări în companiile de stat

Borc: E nevoie de restructurări în companiile de stat

Costin Borc (foto dreapta) vrea restructurări  în toate companiile de stat (FOTO: Eugen Măruţă)
Costin Borc (foto dreapta) vrea restructurări
în toate companiile de stat (FOTO: Eugen Măruţă)

Vicepremierul României, Costin Borc, a anunţat restructurări la Complexul Energetic Oltenia (CEO), dar şi la alte companii ale statului. Acesta a declarat, în timpul vizitei de la Târgu Jiu, că până la 1 septembrie Complexul Energetic Oltenia va avea un nou Consiliu de Supraveghere. Întrebat despre concedierile anunţate în minerit şi energie, Borc a declarat că astfel de restructurări ar trebui să aibă loc în tot sistemul de stat, nu numai la CEO. Totodată, vicepremierul a refuzat să comenteze situaţia comisiilor din CEO din care au făcut parte oameni din ministere şi care au încasat bani fără să facă ceva. „Cred că este nevoie de restructurări în toate companiile de stat. Nu mă refer la disponibilizări neapărat, ci la a face ca aceste întreprinderi să funcţioneze ca nişte maşini performante, cu costuri reduse, cu oameni profesionişti, cu pregătire profesională, cu asigurarea competenţelor de care este nevoie. Cred că întreprinderile noastre de stat trebuie să producă dividende şi beneficii pentru cetăţeni. Trebuie să terminăm cu influenţele politicianiste electorale, să facem aceste întreprinderi performante! Disponibilizările se iau în consiliul director. Disponibilizările nu se fac pe cifre“, a precizat Costin Borc.

Câţi angajaţi vor fi disponibilizaţi de la CEO?

În cazul restructurării de la CEO, managerul interimar al companiei, Ionel Ilie, a precizat că va respecta protocolul semnat cu sindicatele, care prevede concedierea a maximum 500 de pensionabili, iar restul vor pleca la cerere. Până la 1 septembrie, CEO va avea un nou Consiliu de Supraveghere. Anunţul a fost făcut de vicepremierul Costin Borc la Târgu Jiu. În timpul vizitei de la Târgu Jiu, vicepremierul Costin Borc a anunţat că, până la 1 septembrie, Complexul Energetic Oltenia va avea un nou Consiliu de Supraveghere. După numirea noilor supraveghetori va urma numirea altor membri din Directoratul companiei. Sindicatele i s-au plâns lui Costin Borc şi în legătură cu conducerea instabilă de la CEO, unde din cei cinci membri ai Directoratului doi şi-au depus demisiile, alţi doi sunt pe picior de plecare, iar neamţul nu s-a mai prezentat la serviciu.

Interimat la CEO

Costin Borc a refuzat, însă, să vorbească despre interimatul lui Ionel Ilie de la şefia CEO, spunând că este o problemă strictă a Ministerului Energiei. „Acum avem o stare de interimat şi este o procedură de selecţie a Consiliului de Supraveghere. Este o chestiune de o săptămână. Va exista un Consiliu de Supraveghere şi apoi va fi selectat şi un Directorat“, a menţionat Costin Borc. Nici Ionel Ilie, managerul interimar al Complexului Energetic Oltenia, nu a dorit să discute despre poziţia pe care o ocupă în conducerea companiei. Ilie a spus că interimatul nu este o problemă a sa, ci a şefilor din Ministerul Energiei. „Patronul este liber să-şi pună ce conducător vrea. Nu este problema mea. Nu am discutat interimatul de la CEO. Nu am vorbit nimic despre conducere. În ceea ca priveşte disponibilizările, vom respecta actul semnat cu partenerul social şi aşa vom proceda“, a precizat Ionel Ilie în urma vizitei lui Borc la Târgu Jiu. La Inspectoratul Teritorial de Muncă şi la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj au fost anunţate însă 2.000 de disponibilizări colective la CEO.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS