6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLăsată fără apă și canalizare de vecini

Lăsată fără apă și canalizare de vecini

Dacă vecinul nu te lasă să treci cu utilitățile pe proprietatea lui, trebuie să le aduci pe proprietatea ta. În caz contrar, riști să rămâi fără apă sau canalizare, așa cum s-a întâmplat cu o bătrână de pe strada Brestei, din Craiova.

O bătrână din Craiova susține că nu poate să beneficieze de serviciul de apă și canalizare din cauza vecinilor, deoarece nu îi permit să-și repare conductele vechi, care traversează proprietățile lor. În plus, femeia susține că vecinii îi opresc apa intenționat. „Nu pot să folosesc apa și canalizarea deoarece instalațiile sunt vechi și trebuie să le repar. Rețelele trec pe proprietatea vecinilor și aceștia nu-mi permit să le repar. Mai mult, îmi opresc robinetul și îmi fac tot felul de șicane“, susține Elena Manolescu.
Problema a început cu ani în urmă, când doi proprietari, în speță Elena Manolescu și George Popescu, foloseau la comun curtea care deservea imobilele lor de pe strada Brestei. Ulterior s-a făcut ieșirea din indiviziune, cea mai mare parte din curte revenind familiei Popescu, în timp ce familia Manolescu a primit o cale de acces de doi-trei metri. În urma acestei împărțiri, rețelele de utilități, apă, gaze, curent electric ale familiei Manolescu au rămas pe proprietatea familiei Popescu, care nu a avut nimic de comentat la vremea respectivă. În timp, relațiile dintre familia Manolescu și ceilalți vecini s-au degradat și, după cum spune Elena Manolescu, rămasă singură și neajutorată după moartea soțului, aceștia au început să o șicaneze. „Înainte era bine, când trăia soțul meu, dar după ce s-a împărțit curtea, vecinii au început să-mi facă probleme, să mă șicaneze. Au ajuns vecinii din spate să-mi oprească de tot canalizarea, iar ceilalți să nu mă lase să-mi repar conductele de apă, care acum sunt sparte, pe motiv că trec pe proprietatea lor“, povestește Elena Manolescu, proprietara imobilului de pe strada Brestei, nr. 75.
Femeia susține că nu mai are canalizare de aproape zece ani, iar apă când are, când nu are. „Canalizare nu am de aproape zece ani, iar robinetul de apă este spart de la poartă, din cămin. Nu pot folosi toaleta, am ajuns să merg în grădină sau să folosesc pungi. Este groaznic! Baia nu poate fi folosită. Măcar apă să am și eu“, spune Elena Manolescu.
Femeia se descurcă foarte greu, aduce apă de la vecini pentru gătit sau băut. Nu are cu ce să spele rufele, deoarece nu poate folosi mașina de spălat, așa că le spală cu apă de ploaie, atunci când are. De folosirea toaletei nici nu poate fi vorba. Este greu de imaginat în ce condiții trăiește și cum reușește să întrețină curățenia propriei gospodării. „Aveam o casă ca o bijuterie. Acum toată instalația mea de apă și canal este terminată. Aduc apă de unde pot. Cum să mă îngrijesc de casă, că nu mai pot?“, se plânge bătrâna.
Vecinii susțin că Elena Manolescu nu le-a cerut voie să intre pe proprietatea lor ca să-și remedieze avariile la rețeaua de apă și canalizare. Ei afirmă că obligația femeii ar fi să-și mute toate instalațiile pe proprietatea sa, pentru că ei au tolerat-o suficient. „Doamna Manolescu nu ne-a solicitat niciodată să intre pe proprietatea noastră ca să-și repare conducta de apă. Canalizarea trece pe altă proprietate și știm că vecinii i-au solicitat să participe cu bani la reparațiile pe care le necesită tubulatura de la canal, dar a refuzat. Atunci oamenii au suportat singuri cheltuielile, dar i-au închis canalizarea dumneaei. Noi nu am făcut acest lucru, am tolerat să rămână cu utilitățile pe proprietatea noastră, dar nu știm ce probleme are la rețeaua de apă. Are cămin separat din stradă, normal ar fi să-și aducă utilitățile pe proprietatea dânsei“, a spus George Popescu, unul dintre vecinii Elenei Manolescu.

Fiecare proprietate cu utilitățile ei

Ca să nu mai depindă de vecinii săi, Elena Manolescu, ca de altfel orice craiovean aflat într-o astfel de situație, trebuie să-și treacă conductele de apă și canal pe proprietatea pe care o deține. Orice persoană care dorește să facă acest lucru trebuie să solicite înainte de toate la operatorul local, Compania de Apă Oltenia, al cărei abonat este, dar și administrației locale, o serie de autorizații și aprobări, iar pentru lucrările din curte să suporte toate cheltuielile. „În această situație, abonații noștri trebuie să solicite autorizație de construire. Fac o cerere către Companie, la care atașează o copie după actele de identitate, actele de proprietate, certificat de nomenclatură stradală. Primesc de la noi un Aviz de principiu, după care solicită un Certificat de Urbanism de la Primăria Craiova. Trebuie să obțină apoi o autorizație de spargere a străzii și ulterior pot trece la separare și lucrări în sine. Aceiași pași trebuie să-i urmeze și acest abonat de pe strada Brestei, nr. 75“, a declarat Cristian Diaconu, șef Serviciu Tehnic din cadrul CAO.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS