27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSe construieşte cel mai mare pasaj rutier din Gorj

Se construieşte cel mai mare pasaj rutier din Gorj

Pasajul peste râul Amaradia şi calea ferată, în zona Romanești, din Târgu Jiu, începe să prindă contur. Potrivit conducerii Secţiei Târgu Jiu a Drumurilor Naţionale, au fost montate deja primele grinzi la pasajul care face parte din viitoarea şosea ocolitoare a municipiului. Ion Tudor, şeful Secţiei Târgu Jiu, a declarat că mâine este programată la sediul Primăriei Târgu Jiu o nouă întâlnire pe tema construirii şoselei de centură: „Tema principală a discuţiilor vor fi tot exproprierile. Vedem în ce punct ne aflăm şi ce măsuri trebuie luate pentru ca lucrările să continue. Este păcat să nu se întâmple aşa, mai ales că am reuşit deblocarea lucrărilor, cu ajutorul instanţei de judecată. Până la urmă, trebuie să se treacă la realizarea programului de exproprieri şi la finalizarea ultimelor negocieri cu proprietarii“, a declarat Ion Tudor.

Lucrări de 151 de milioane de lei

Lucrările la noua şosea ocolitoare sunt realizate de firma italiană Collini Lavori SPA şi mai mulţi subcontractanţi. Contractul se ridică la peste 151 de milioane de lei (fără TVA), din care 85% sunt fonduri europene nerambursabile, restul de 15% fiind asigurate de către Guvernul României. Vor fi realizaţi peste 20 km de şosea, poduri şi traversări.
Centura ocolitoare a municipiului va fi construită pe drumul DN 66, care traversează Târgu Jiu de la sud la nord, precum şi pe drumul naţional secundar DN 67D. Potrivit Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, contractul trebuie executat în 24 de luni. Proiectul presupune realizarea unei variante de ocolire atât prin estul oraşului, cât şi prin vestul acestuia: varianta Est (cei mai mulți kilometri de centură) va asigura legăturile pe partea de est între Filiaşi (DN 66), Râmnicu Vâlcea (DN 67) şi Petroşani (DN 66) și are o lungime de 14,9 km.
Varianta Vest asigură legăturile pe partea de vest între Filiaşi (DN 66), Drobeta Turnu Severin (DN 67) și Băile Herculane (DN 67D) și are o lungime de 5 km. În proiect sunt cuprinse lucrări de amploare, precum poduri peste Jiu, Amaradia şi calea ferată, dar şi două pasaje supraterane, ce vor trece peste Drumul Naţional 67.
Centura va fi construită pe drumul DN 66, care traversează Târgu Jiu de la sud la nord, precum şi pe drumul naţional secundar DN 67D, incident în nord-vest.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS