12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCozi, nervi și umilință pentru pașapoarte

Cozi, nervi și umilință pentru pașapoarte

Ore întregi de așteptare, nervi și umilință, asta îndură craiovenii veniți să-și facă pașaportul. Oamenii spun că stau la coadă încă de la primele ore ale dimineții ca să prindă un bon de ordine, apoi așteaptă să depună documentele necesare eliberării pașaportului, după care urmează coada pentru ridicarea documentului.

Acest lucru se întâmplă de câteva săptămâni, de când Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea Pașapoartelor Dolj parcă este sub asediu. Sute de craioveni stau zilnic la cozi infernale ca să ajungă să-și depună actele pentru pașapoarte. Mai mult, s-a ajuns ca oamenii să facă liste de așteptare după bunul plac. Este un adevărat haos. Sunt multe femei cu copii mici care plâng, iar alții, mai mari, care abia se mai țin pe picioare. Oamenii epuizați de atâta stat la rând, rezemați de pereți, așteaptă în fața ghișeelor, trei la număr. Două sunt pentru primirea actelor și unul pentru eliberare. Se așteaptă cu orele. „Stau de azi-dimineață, de când s-a deschis, de la ora opt. Lumea stă la cozi, nu știi pentru ce stai, nu ne informează nimeni. Întrebăm pe cei care sunt deja la rând… dacă știe cineva, bine, dacă nu, nu, vii și a doua zi, și a treia. Cozi peste cozi! Stai la trei cozi să depui o cerere pentru un pașaport, după care stai la altă coadă ca să-l ridici“, spune Florin, un tânăr aflat ieri la Serviciul Pașapoarte pentru a solicita eliberarea unui pașaport.
Adulții nu mai știu cum să-i liniștească pe copiii care îi însoțesc. Mulți dintre ei plâng, alții abia se mai țin pe picioare de oboseală. „Stau pentru pașaportul temporar al fetiței. Sunt epuizată și eu, și ea. Așteptăm de azi-dimineață. Eu cred că pentru copii ar trebui deschis un ghișeu separat, ei nu au răbdare“, este de părere o altă femeie, care stă la coadă împreună cu fetița de șapte-opt ani.
Persoanele care așteaptă nu înțeleg de ce lucrătorii de la ghișee au un ritm așa de lent și de ce este necesar să aștepte atât de mult pentru a depune niște acte. „Am plecat de azi-dimineață, de la 5.00, și este ora 11.00. Sunt și acum tot la coadă. Vreau să depun și am bon de ordine 44, cine știe când îmi vine rândul?! Este greu în țara asta, nu sunt în stare să facă un birou să ne ia banii. Ne trimit de la Ana la Caiafa! Se miră că pleacă oamenii“, spune o altă femeie.
Cei care nu se mai pot ține pe picioare sau cei mai norocoși stau pe scaunele din jurul unei mese din sala de așteptare. Alții mai ies din rând și merg către ferestrele larg deschise, să respire o gură de aer. O femeie țipă disperată. „Copilul meu are autism. Uitați-vă cum face! Unde s-a mai pomenit așa ceva, să nu ai un birou special pentru minori sau măcar să aibă prioritate?!“, strigă femeia.
Acesta este tabloul zilnic la Serviciul de Eliberarea Pașapoarte din Craiova. Reprezentanții Serviciului spun că această situație există pentru că oamenii lasă pe ultima sută de metri solicitarea unui pașaport, dar și din cauza deficitului de personal. „Acest lucru se întâmplă în perioada de vară și în preajma sărbătorilor de iarnă și primăvară. Oamenii lasă pe ultima sută de metri solicitarea pentru eliberarea unui pașaport și din acest motiv se formează cozi. În plus, în ultimele zile ne-am confruntat cu un aflux de persoane care solicită pașaport pentru Anglia, deși nu s-a impus deținerea acestui document pentru cei care merg în respectiva țară. Un angajat deservește 80 de solicitări într-o zi. Primirea de acte nu înseamnă doar înregistrarea unui singur act, sunt mai multe operațiuni de efectuat. Într-adevăr, și noi avem un deficit de personal. Lucrăm la acest moment cu trei ghișee. Angajații nu și-au luat concediu, rămân peste program doar ca să rezolvăm solicitările cetățenilor. Este o situație generală la nivelul întregii țări, iar noi facem tot posibilul să răspundem doleanțelor solicitanților“, a declarat inspector principal Codrin Prichici, șeful Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea Pașapoartelor Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS