24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCum se pierde o treime din căldura craiovenilor

Cum se pierde o treime din căldura craiovenilor

În sistemul de termoficare pierderile reale sunt cu 34,51% mai mari decât cele tehnologice
În sistemul de termoficare pierderile reale sunt cu 34,51% mai mari decât cele tehnologice

Consilierii locali au aprobat ieri cuantumul pierderilor tehnologice din sistemul centralizat de alimentare cu energie termică a Craiovei. Practic, consilierii au votat concluziile unui raport termoenergetic pe care SC Termo Craiova SRL este obligată legal să-l comande. Potrivit datelor, pierderile tehnologice au scăzut față de anul 2012 atât la centrale termice, cât și la punctele termice. Îngrijorător este faptul că, în realitate, pierderile în rețea sunt mult mai mari.

Noii indicatori ai pierderilor tehnologice din rețeaua de termoficare a Craiovei aprobați de consilierii locali prevăd o pierdere de 19,31% pentru punctele termice și 21,05% pentru centralele termice (producere și distribuție). În anul 2012, când s-a efectuat ultimul bilanț termoenergetic, pierderile erau de 22,57% pentru punctele termice și 33,69% pentru centralele termice. Realizat de Institutul de Cercetare ICEMENERG, bilanțul aprobat ieri de consilieri trage un semnal de alarmă asupra pierderilor reale din sistem. De exemplu, centralele termice echipate cu cazane pe gaze naturale au produs 31.908 gigacalorii (Gcal). Din această cantitate s-au vândut consumatorilor 22.506 Gcal și s-au pierdut în rețelele de distribuție 9.402 Gcal, adica 29,47% din energia termică produsă. „Pierderile procentuale de căldură prin transfer termic sunt mari (26,77%) (…) Cauzele principale ale acestor pierderi sunt determinate de următorii factori: debranșarea unui număr important de consumatori de la rețea, aceasta devenind supradimensionată pentru consumul actual, vechimea mare a conductelor cu o izolație termică îmbătrânită, introducerea conductelor de recirculare a apei calde de consum pentru a asigura temperatura necesară în momentul utilizării apei de către consumatori și manevrele de golire cu ocazia reparațiilor accidentale și a avariilor“, se arată în bilanț.

Pierderi mai mari în realitate

În cazul punctelor termice, diferența dintre energia termică cumpărată din sistemul de transport și totalul energiei termice vândute consumatorilor este de 23,38%, adică pierderi în sistem. „Față de pierderile tehnologice determinate în cadrul lucrării, pierderile reale sunt mai mari din următoarele cauze: vechimea rețelei cuprinsă între 25 și 48 ani și îmbătrânirea izolației termice și degradarea continuă a acesteia“, spune bilanțul. Documentul trage un semnal de alarmă pentru autorități. „Rețelele de termoficare din municipiul Craiova au fost proiectate pentru a satisface necesarul de căldură din anii 1968-1990. Datorită reducerii numărului de consumatori și a scăderii consumului de căldură, în prezent, rețelele au devenit supradimensionate. Ca urmare, atât pierderile de energie termică reale, cât și pierderile tehnologice se situează la un nivel ridicat. Pierderile tehnologice de energie termică prin transfer termic pentru sistemul de distribuție au fost calculate în condițiile ipotetice în care izolația termică a conductelor este nouă. Din analiza datelor prezentate rezultă că pentru Subconturul I (centrale termice – n.r.) pierderile reale sunt cu 65,24% mai mari față de pierderile tehnologice, respectiv pentru Subconturul II (puncte termice – n.r.) pierderile reale sunt cu 32,32% mai mari față de pierderile tehnologice.
Pe ansamblu, în sistemul de termoficare pierderile reale sunt cu 34,51% mai mari decât cele tehnologice“, semnalează bilanțul realizat de Icemenerg.

Dacă nu ai bani, dă-ți măcar interesul!

Printre cauzele care au dus la această situație se numără și faptul că armăturile nu mai asigură separarea sau închiderea etanșă și reglarea parametrilor hidraulici, supradimensionarea rețelei de distribuție a făcut să scadă viteza de circulație a agentului termic, fapt ce generează o pierdere mare de energie termică, în special sub formă de transfer termic în mediul ambiant.
Bilanțul propune două variante de îmbunătățire a sistemului: una cu bani, cealaltă prin supraveghere. Prima măsură presupune investiții foarte mari, de circa 28 de milioane de euro, care constau în modernizarea unor puncte termice urbane, precum și modernizarea rețelelor de distribuție aferente. Concret, este vorba despre înlocuirea electropompelor de circulație existente cu electropompe cu turație variabilă, înlocuirea vanelor de pe conducte cu vane automate modernizate cu închidere rapidă, achiziționarea unor contoare pentru măsurarea energiei termice, bazate pe principiul de măsurare ultrasonic, înlocuirea conductelor termice clasice cu conducte preizolate și termoizolate cu un strat de protecție din polietilenă sau monitorizarea pierderilor prin achiziția unui sistem de monitorizare a pierderilor cu transmiterea semnalului în dispecerat.
Măsurile fără investiții țin de exploatarea de zi cu zi a instalațiilor, adică presupun interes din partea angajaților Termo. Este vorba despre urmărirea funcționării la parametri de proiect a cazanelor din dotarea centralelor termice de zonă, reglarea frecventă la timpii programați de fabricant a arzătoarelor automate din dotarea cazanelor, controlul curent al rețelelor pentru depistarea unor eventuale defecțiuni, verificarea metrologică a aparaturii de măsură la sursă și consumatori sau instruirea personalului pentru intervenții.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS