24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCe plătiți la bloc când lipsiți de acasă

Ce plătiți la bloc când lipsiți de acasă

Chiar dacă nu sunt în apartament, proprietarii tot plătesc datoriile pe suprafață (Foto: Claudiu Tudor)
Chiar dacă nu sunt în apartament, proprietarii tot plătesc datoriile pe suprafață (Foto: Claudiu Tudor)

Ca să nu fiți păcăliți de administratorii de la asociația de proprietari, trebuie să știți care sunt plățile pe care trebuie să le faceți când lipsiți de acasă mai mult timp și de ce cheltuieli sunteți scutiți.
Pentru proprietarii care lipsesc mai mult timp din apartament, legea permite anumite scutiri de la plata cheltuielilor de întreținere. Este vorba de cheltuielile comune la întreținere, cele calculate pe cotă parte indiviză, adică proprietarii care lipsesc din apartamente vreme îndelungată trebuie să suporte obligațiile care fac obiectul cotei părţi indivize, care se calculează pentru folosirea spaţiilor comune din bloc, raportată la suprafaţa utilă a imobilului.
Aceste cheltuieli sunt suportate de proprietarul apartamentului chiar dacă sunt zero persoane trecute la întreținere într-o anumită perioadă. De regulă, aceste cheltuieli sunt: cheltuieli cu salariile și indemnizațiile (președinte, administrator, cenzor, casier, instalator, femeie de serviciu), impozite și contribuții la stat, cheltuieli administrativ-gospodărești (birotică, rechizite, materiale de curățenie), service lift, service instalații electrice, service instalații sanitare, reparații ale proprietății comune (terase, subsoluri, pereți exteriori, casa scării, interfon, uși), consumurile sau pierderile din spațiile comune.
Aşadar, deşi proprietarii vin și contestă la asociație lista de plată, dovedind că nu locuiesc în apartament lungi perioade de timp, acest lucru nu-i scuteşte în totalitate de la plata întreţinerii. „Zero înseamnă că nu mai am cheltuieli pe persoană, dar cheltuieli pe apartament am. Sunt cheltuieli pe suprafață cotă-parte. În cazul în care pleacă, dacă are repartitoare, proprietarul face un proces-verbal cu asociația, în care se arată că s-au închis caloriferele. Dacă este la paușal, nu au ce să mai facă“, a explicat Ion Pătrulescu, președintele Uniunii Asociațiilor de Proprietari Craiova.

Nu există „contribuţie zero“ la întreținere

Într-o astfel de situație este o locatară din blocul 22, scara 4, din Valea Roșie, care a fost plecată din apartament o perioadă mai lungă de timp. Femeia spune că la plecare și-a plătit toate datoriile către asociația de proprietari. „Eu, în septembrie, am plecat cu fiica mea în Italia. Am anunțat în scris la asociație că plec și am achitat toată întreținerea la zi, am dat citirile la apometre. După aceea m-am trezit dată în judecată pentru o datorie în valoare de 1.400 de lei. Nu înțeleg cum am ajuns la această sumă având toate plățile făcute la zi și fără să se țină cont că nu este nimeni în locuință! Am fost dată în judecată și mi s-a făcut poprire pe pensie. Nu înțeleg de unde este această sumă de bani așa de mare?“, susține Elena Mateescu, proprietar în Asociația nr. 1 Valea Roșie.
Reprezentanții asociației cu pricina susțin că oricât timp ar fi plecat din apartament proprietarul, cheltuielile pe părţile comune, pe cotă-parte indiviză, nu i se pot șterge. În plus, respectivul proprietar ar fi refuzat să plătească aceste datorii la întreținere și în acest mod a acumulat restanțe.
„Banii s-au adunat de la căldură și cheltuieli administrative. Acolo nu sunt repartitoare. Așa cum spune legea, au fost scăzuți de la întreținere pe persoană și au rămas cu căldura și penalitățile pe furnizori, fiindcă acest proprietar nici nu a vrut să plătească datoriile cumulate pentru a­cest apartament“, a afirmat pre­ședintele asociației de proprietari, Viorel Grigoraș.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS