Acasă Local Gorj Urme de băuturi răcoritoare şi gumă de mestecat pe Masa Tăcerii şi...

Urme de băuturi răcoritoare şi gumă de mestecat pe Masa Tăcerii şi Poarta Sărutului

-

Poarta Sărutului, monitorizată de specialişti
Poarta Sărutului, monitorizată de specialişti

Specialiştii de la Institutul de Cercetare-Dezvoltare în Optoelectronică INOE 2000 din Măgurele au descoperit pe operele brâncuşiene Poarta Sărutului şi Masa Tăcerii din Târgu Jiu urme de băuturi răcoritoare, gumă de mestecat şi alte alimente. În perioada 4-12 iulie, în cadrul programului de colaborare multianuală stabilit între Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brancuși“ şi Institutul de Cercetare-Dezvoltare în Optoelectronică INOE 2000, s-a desfăşurat a doua campanie de vară pentru investigaţii fizico-chimice asupra elementelor Ansamblului Monumental ridicat de Constantin Brâncuşi la Târgu Jiu. Monitorizarea stării de conservare este complexă și constă în caracterizarea materialelor, inventarierea detaliată a suprafețelor, identificarea zonelor cu potențial de risc privind degradarea naturală accelerată, precum şi identificarea „traumelor“ induse de factori antropici.

Batjocorite de vizitatori

Metodele şi mijloacele optoelectronice s-au distins în ultimele decenii în cercetări similare din întreaga lume pentru că permit evaluări în situ, fără prelevare de probe, cu răspuns rapid, noninvazive, adesea noncontact, deci sunt cele care respectă şi protejează materialul original al bunului cultural. „În acest an, campania a condus la achiziția datelor pentru construcția modelului fotogrammetric al Porții Sărutului, al Mesei Tăcerii, a unui număr mare din scaunele din Aleea Scaunelor. De asemenea, s-a realizat controlul prin vibrometrie laser Doppler şi microscopie a chiturilor cu fisuri incipiente, precum şi la analiza stresului termic. Monitorizarea în timp real a condițiilor meteo în imediata vecinătate a operei este acum asigurată de o stație de măsurare a parametrilor de microclimat, a calității aerului şi a curgerilor de aer – agenți naturali de eroziune, care condiționează amenajarea şi întreținerea mediului înconjurător şi care au o influență deosebit de importantă în orice proiect de conservare preventivă. Interpretarea preliminară a datelor achiziționate indică necesitatea unei intervenții de restaurare în următorul an, la baza căreia analizele din 2015-2016 vor fi esențiale şi vor determina proiectul de intervenție care se va elabora în etapa viitoare, prin contribuția unei echipe pluridisciplinare, care va propune cele mai potrivite operații şi materiale. Trebuie subliniat că această campanie a pus, din păcate, în evidenţă şi forme de vandalism, ca urmare a contactului vizitatorilor cu operele. Urmele de produse alimentare – băuturi, gumă de mestecat etc. – sunt pe cât de ușor de aplicat, pe atât de greu de explicat, dacă ne gândim că vizitatorii sunt aparent totdeauna iubitori ai monumentului şi că prețuiesc excursia culturală pe care o întreprind. Desigur că pe lângă protecția împotriva degradării naturale se impun şi măsuri drastice, restrictive, legate de accesul în vecinătatea monumentului“, potrivit lui Doru Strâmbulescu, directorul Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși“ din Târgu Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

Horoscop

Berbec Sunt posibile discuţii cu şefii sau oficialii unor instituţii, însă pe tonuri ridicate şi cu multă implicare emoţională. Fiţi prudent şi...