14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljȘoferii tineri cu bolizi de lux - predispuși la accidente

Șoferii tineri cu bolizi de lux – predispuși la accidente

Frecvența daunelor pe polițe RCA este de 5,77% în Dolj, potrivit datelor de la Autoritatea de Supraveghere Financiară. Această statistică situează Doljul pe locul 5 pe țară, după București, Constanța, Iași și Ilfov. „Sunt multe accidente și daune RCA din cauza tinerilor teribiliști“, susține un asigurător local.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat datele privind frecvența daunelor polițelor RCA pe fiecare județ, în funcție de numărul de accidente produse de persoane fizice și juridice în perioada 2013-2015. Frecvența daunelor în intervalul analizat este în Dolj de 5,77% din total, situând județul pe locul cinci pe țară. Mai multe daune RCA decât în Dolj au fost înregistrate de persoane fizice din București (cu o frecvență a daunei de 6,78%), Constanța (6,4%), Iași (6,27%) și Ilfov (5,89%).
În Dolj, dauna medie înregistrată de ASF pentru accidentele la care s-a folosit RCA a fost de 5.663 de lei.

Mașinile cumpărate pe firme – cele mai multe daune

Potrivit statisticilor ASF, frecvența daunelor RCA pentru persoane juridice a fost mai mare decât la persoane fizice. Doljul ocupă tot locul 5 pe țară, cu o frecvență a daunei de 11,05%. Mai multe accidente cu mașinile înregistrate pe firmă au făcut locuitorii Clujului (11,89%), cei din Ilfov (11,51%), din Iași (11,25%) și Galați (11,10%).
Despre faptul că există o mare rată a daunelor cu mașinile înregistrate pe persoane juridice, reprezentantul unei firme locale de asigurări a precizat: „Există multe accidente cu mașinile înregistrate pe firmă, în special cu autoutilitare, cu tiruri. Dar și mașinile firmelor tot de oameni sunt conduse“.
În cazul firmelor, valoarea medie a daunei este de 5.664 de lei, pentru RCA-urile înregistrate pe persoane juridice.

Persoanele tinere fac cele mai multe accidente

Din statistici rezultă că persoanele tinere fac cele mai multe accidente, motiv pentru care cei care obțin permise de conducere imediat după ce ies de pe băncile școlilor plătesc polițe RCA mai scumpe la majoritatea firmelor de asigurare. „Sunt multe accidente și daune RCA din cauza tinerilor teribiliști din Dolj. Tocmai de aceea, polițele RCA sunt mai scumpe pentru tinerii care au până în 30 de ani. Din cauza teribilismului specific vârstei, polițele RCA sunt mai scumpe cu 30% și chiar cu 50% pentru această categorie de vârstă“, susține un asigurător local.

Tinerii cu mașini puternice au cele mai multe accidente

Din statistica publicată de ASF (pentru persoanele fizice) reiese că tinerii de până în 25 de ani care au mașini cu o capacitate cilindrică între 2.000 și 2.500 de centimetri cubi au o frecvență a daunei foarte mare, de 10,75% din total, cu mult peste media pe județ și peste media pe țară. De asemenea, la grupa de vârstă 26-30 de ani, deținătorii de mașini cu o capacitate mai mare sau egală cu 2.500 de centimetri cubi au o rată a accidentelor (de frecvență a folosirii polițelor RCA) de 10,18%.
Cea mai mică rată a înregistrării daunelor cu polițe RCA o au persoanele trecute de 40 de ani, care au între 3,65% și 6,23%.
La nivelul lunii martie 2016, în Dolj erau înmatriculate 195.124 de autovehicule și motociclete, potrivit datelor furnizate la vremea respectivă de Biroul Înmatriculări Auto, ce aparține de Serviciul de specialitate din cadrul Prefecturii Dolj. Din cele 195.124 de mijloace de transport, aproximativ 128.000 de autovehicule și motociclete figurează înmatriculate pe Craiova.

Top 10

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS