14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMarile şantiere din Craiova duc lipsă de muncitori

Marile şantiere din Craiova duc lipsă de muncitori

Cele trei mari şantiere din Bănie, luând în calcul amploarea şi costurile proiectelor -­ Complexul de agrement acvatic din Parcul „Tineretului“, Complexul sportiv „Ion Oblemenco“ şi cartierul de locuinţe de pe strada Caracal -, par să ducă lipsă de muncitori. Cel puţin aşa stăteau lucrurile vineri, văzute din exterior. La stadionul de 50 de milioane de euro al Craiovei nu lucrau mai mult de 50 de muncitori, iar proiectul, „finalizat în proporţie de 35%“ potrivit CNI, trebuie terminat până la 26 noiembrie. Primarul Craiovei anunţa vineri că s-­au reluat lucrările şi la cartierul chinezesc, dar pe şantierul de pe strada Caracal nu erau mai mult de zece muncitori, iar locuinţele trebuie să fie gata până la începutul anului viitor. Mult întârziat faţă de termenul din contract, şi la Water Park­-ul Băniei mai este încă de muncă.

După un tur făcut vineri pe cele trei mari şantiere ale Craiovei ca amploare şi costuri am ajuns la concluzia că, pentru ca lucrările să se termine ar mai fi nevoie de muncitori. Cum se prezentau vineri Water Park­-ul, stadionul „Ion Oblemenco“ şi cartierul chinezesc de pe strada Caracal? Comparând modul în care se vedea, din exterior, derularea lucrărilor, cea mai mare agitaţie părea să fie la Water Park. Aici muncitorii păreau mai mulţi decât în alte dăţi, iar lucrările erau în toi. Se muncea (atât la interior, cât şi la exterior) la clădirea care va găzdui distracţia craiovenilor pe timp de iarnă, cât şi în curtea complexului acvatic, la finisarea bazinelor, la spaţiile verzi, la montarea unui tobogan (cel care pleacă din clădire), iar materiale de construcţii încă mai soseau. Lucrările despre care se spunea încă din luna aprilie că sunt ca şi terminate, par să mai aibă nevoie de ceva timp până să fie finalizate.
Cu toate acestea, primăria este de altă părere. Pe 26 iunie, într-­o postare de pe o reţea de socializare, edilul Lia Olguţa Vasilescu le dădea craiovenilor de înţeles că Water Park­ul este gata, iar singura problemă o reprezintă lipsa salvamarilor. „Water Park­-ul îşi aşteaptă recepţia. Din păcate, nu am reuşit să rezolvăm încă situaţia salvamarilor, ca să îl putem deschide. Pentru opt locuri vacante, s­-a prezentat un singur candidat, care a şi fost admis. S-au scos, din nou, la concurs, celelalte şapte locuri. Dacă ştiţi pe cineva… ca să ne putem bălăci vara asta“, scria pe Facebook primarul Craiovei. Următorul concurs pentru posturile de salvamar a fost fixat de primărie pe 19­-20 iulie (selecţia dosarelor) şi pe 27 iulie (proba scrisă).
Dar oare acesta să fie singurul impediment? Înseamnă că primarul a uitat de modul în care arată parcul acvatic la exterior. De pe locul unde ar trebui să se amenajeze parcarea complexului se tot cară molozul şi mormanele de pământ care invadaseră zona. Din spusele muncitorilor, o parcare se va amenaja şi pe o parte a străzii care înconjoară parcul acvatic, dar pentru asta ar trebui lăţit drumul în dauna zonei verzi. Şi mai trebuie să apară şi chioşcurile destinate clienţilor Water Park-­ului, deocamdată stabilindu­-se doar locul unde acestea vor fi amplasate (la una dintre intrări). În aceste condiţii, chiar salvamarii să fie singura problemă? Să nu uităm că, potrivit Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Oltenia, responsabila cu proiectele europene, stadiul de implementare a Water Park este de 87%, iar Primăria Craiova a solicitat prelungirea termenului până în aprilie 2017.

Muncitorii de la Water Park se ţin de glume

Prin această mutare, muncipalitatea şi-­a asigurat practic marja necesară finalizării proiectului fără alte bătăi de cap, mai ales că, până în prezent, nici un termen privind darea în folosinţă a complexului, înaintat de primărie, nu a fost respectat. Motiv de glume pentru unii muncitori. „Poate o să terminăm acum mai repede, că ne ajută şi salvamarul angajat de primărie. E pe aici prin şantier, să se obişnuiască cu bazinele“, glumeau aceştia.
Tot de o glumă, dar de data aceasta una proastă, ar fi avut parte recent un craiovean. Luându-­se, poate, după declaraţiile primarului, acesta ar fi venit în incinta parcului acvatic pregătit de baie. Luat la rost de cei de pe şantier, craioveanul ar fi spus că a fost îndrumat aici după ce a sunat la un număr găsit pe un site, de unde i s­-a transmis că Water Park s-­a deschis şi că este disponibil până la ora 22.00. „A trebuit să-­l plimbăm prin tot şantierul, să-­i arătăm că nu este apă în bazine, că ele nici nu au fost curăţate, pentru a se convinge că a fost păcălit. A plecat dezamăgit“, a dezvăluit un muncitor.
Nici gardul care înconjoară complexul nu are un aspect estetic, iar un cititor GdS s­-a întrebat dacă acesta va rămâne la fel şi la darea în folosinţă a complexului. „Ăsta va fi gardul, din câte ştim noi. A fost montat de cei de la Delta ACM (una dintre firmele care lucrează la Water Park – n.r.) la începutul lucrărilor. Dar este fragil, iar unele plăci au şi crăpat“, au spus câțiva muncitori.

Câteva zeci de muncitori şi la Complexul „Ion Oblemenco“

Şi la un alt mare şantier al Craiovei, cel de la Complexul sportiv „Ion Oblemenco“, se lucra vineri, dar numărul muncitorilor de aici părea mai mic decât cel de la Water Park. Socotindu-­i pe cei care lucrau la partea din faţă a arenei, dar şi pe cei care munceau la partea din spate, unde nivelul construcţiei este sub cel care se vede dinspre bulevardul Ştirbei Vodă, pe şantier nu ar fi mai mult de 50 de oameni. Cel puţin aşa se vedea din exterior. Este un număr extrem de mic în comparaţie cu amploarea proiectului şi cu stadiul său actual. Stadionul de 50 de milioane de euro din Bănie ar trebui să fi gata până pe 26 noiembrie 2016, termenul­-limită dat firmei de construcţii CON­A din Sibiu de principalul finanţator al proiectului, Compania Naţională de Investiţii (CNI). Care este situaţia de la stadion? A spus­-o CNI într­-un răspuns trimis pe 24 iunie, la solicitarea GdS: „Obiectivul de investiţii este finalizat în proporţie de 35%“. Este un procent care ridică mari semne de întrebare asupra termenului de 26 noiembrie, având în vedere că în opt din cele 14 luni, cât are la dispoziţie firma ca să predea stadionul la cheie, s-­a construit doar o treime din obiectiv.
Şi în acest caz, primăria are o altă părere. „Așa cum am anunţat, construcţia va fi finalizată la sfârşitul anului, iar suprafaţa de joc va fi gata în februarie-martie 2017, când va fi făcută şi recepția. Nu este nimic schimbat faţă de ceea ce am anunţat deja. Nu se poate pune gazonul mai repede, având în vedere că macaralele nu pot fi scoase din mijlocul construcţiei până la finalizarea ei. A început montarea tribunelor şi a fermelor exterioare. Firma a lucrat extraordinar de repede, mai repede decât orice firma care a lucrat până acum în Craiova“, a scris joia trecută, pe Facebook, Lia Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei.

Când vor fi mai mult de zece muncitori la cartierul chinezesc?

Nici la al treilea mare şantier al Craiovei lucrurile nu stăteau mai bine vineri. La mult lăudatul de municipalitate cartier de locuinţe de pe strada Caracal, abandonat o bună perioadă de timp, apăruseră săptămâna trecută câţiva muncitori. Mai întâi doi-­trei, apoi cinci- şase, care legau sau periau fierul beton, exact la intrarea în şantier. Situaţia era la fel şi vineri, doar că numărul muncitorilor crescuse „semnificativ“: de la cinci, la opt sau nouă, dacă îl luăm în calcul şi pe cel de pe macara. Primarul Craiovei anunţa vineri, tot pe Facebook, reluarea lucrărilor la cartierul de locuinţe: „S­-au reluat lucrările la cartierul de locuinţe de pe strada Caracal. Firma chineză şi­-a achitat toate datoriile către terţi“. Dacă aşa stau lucrurile, ar trebui ca de astăzi numărul muncitorilor să ajungă la cel puţin o sută, pentru ca locuinţele să fie gata până la începutul anului viitor, aşa cum prevede contractul. Consultantul firmei chineze Shandong Ningjian, Corneliu Stănescu, afirma pentru GdS, prin luna mai, că nu se lucrează pentru că sunt probleme birocratice, dar că lucrurile se vor rezolva până la sfârşitul lunii. De atunci au mai trecut încă două luni.
Chiar dacă firmele vor începe lucrul de astăzi, termenul de execuţie, începutul anului viitor, pare imposibil de respectat. Cartierul are nu mai puţin de 1.800 de apartamente, împărţite în 23 de blocuri, dintre care nici unul nu este ridicat mai sus de etajul trei. În prezent, şapte blocuri sunt realizate până la etajele doi şi trei, alte şase blocuri sunt la nivel de fundaţie turnată, la alte şapte blocuri se lucrează la fundaţie, iar la trei sunt turnate şapele. Dacă lucrurile ar merge conform planurilor, iar fiecare firmă ar ridica două etaje pe lună, ar fi nevoie de cel puţin şapte-­opt luni ca blocurile să fie construite la roşu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS