10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMinciuna are picioare scurte - Adio Water Park vara aceasta!

Minciuna are picioare scurte – Adio Water Park vara aceasta!

Surpriză de proporții la Water Park-ul Craiovei. Lucrările la parcul acvatic nu se vor finaliza nici anul acesta, după cum reiese dintr-un răspuns trimis de Agenția pentru Dezvoltare Regională la solicitarea GdS. ADR a precizat că la Complexul de agrement din Parcul Tineretului stadiul de implementare a proiectului este de 87% și că  Primăria Craiova, beneficiara obiectivului, a solicitat prelungirea termenului până în aprilie 2017. În atare condiții, toate termenele pe care municipalitatea le-a înaintat până acum legat de darea în folosință a parcului acvatic par să fi fost doar vorbe în vânt, iar scuza cu lipsa salvamarilor care ar împiedica inaugurarea complexului de agrement – praf în ochii electoratului.

Constructorii care lucrează la Complexul de agrement acvatic din Parcul Tineretului din Bănie, considerat cel mai mare Water Park din Oltenia, pot respira ușurați. Primăria Craiova a solicitat și a obținut prelungirea termenului de implementare a proiectului de la 30 iunie 2016 (data scadentă impusă inițial de UE, a cărei depășire ar fi dus la returnarea fondurilor primite, circa 40 de milioane de lei) la 17 aprilie 2017.
Prin această mutare, primăria și-a asigurat în mod legal marja necesară finalizării Water Park-ului fără alte bătăi de cap, mai ales că legat de proiectul din Parcul Tineretului și darea sa în folosință au existat mai mereu discuții, având în vedere că termenele înaintate de autorități nu au fost niciodată respectate. Primul termen de finalizare lansat de primarul Olguța Vasilescu a fost vara anului 2014, s-a prelungit în august 2015, apoi în octombrie 2015 (data prevăzută în contract), decembrie 2015 (noua dată lansată de primărie) și s-a terminat cu iunie 2016 (dată înaintată tot de primarul Olguța Vasilescu).
Acum a apărut un nou termen, aprilie 2017. „Toate contractele care nu se finalizează în perioada acordată, respectiv 30 iunie 2016, vor putea face obiectul unor acte adiționale de prelungire a duratei acestora, prin acordarea unui nou termen de finalizare, în scopul îndeplinirii integrale a obiectivelor și indicatorilor și în vederea asigurării funcționalității din surse proprii ale beneficiarilor (cheltuieli neeligibile în cadrul proiectelor)“, a precizat Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Oltenia într-un răspuns transmis ieri GdS. „În conformitate cu prevederile acestei instrucțiuni pentru proiectele cu o valoare totală de cel mult cinci milioane de euro, prelungirea se poate acorda până cel mai târziu la 1 noiembrie 2016, iar pentru proiectele cu o valoare totală de cel puţin cinci milioane de euro, incluse în lista proiectelor care pot fi declarate nefuncţionale, prelungirea se poate acorda până cel mai târziu pe 31 decembrie 2018. În consecință, au fost demarate procedurile necesare pentru întocmirea actelor adiționale pentru contractele nefinalizate până la 30 iunie 2016, iar în prezent actele se află transmise la Autoritatea de Management pentru verificare, avizare și semnare“, se mai arată în răspunsul ADR. Legat de Complexul de agrement acvatic din Parcul Tineretului, Agenția de Dezvoltare Regională Oltenia a anunțat că stadiul de implementare a proiectului este de 87% și că s-a solicitat act adițional de prelungire până la 17 aprilie 2017.

Toate termenele anterioare, doar vorbe în vânt?

De ce tocmai această dată și nu alta, având în vedere că primăria putea alege și termenul maxim, 31 decembrie 2018? Poate autoritățile locale erau conștiente că la Water Park mai este ceva de muncă și că data aleasă ar coincide cu ultimele preconizări. În atare condiții, toate termenele de finalizare a proiectului cu care primarul Olguța Vasilescu a tot jonglat par să fi fost doar vorbe în vânt. La fel și declarațiile optimiste ale constructorilor, care se lăudau, prin aprilie, cu un procent de 98% lucrări executate. „Mai este un tobogan de montat, câteva finisaje la interior şi să se pregătească terenurile pentru sport. Noi vrem chiar pe 1 iunie, de Ziua Copilului, să îl inaugurăm“, era ultima declaraţie legată de Water Park dată de primar (21 aprilie). Pe 17 iunie, la parcul acvatic se tot lucra, în aceeași zi sosind și ultimul tobogan din cele destinate copiilor, la care se începuse montarea. Așadar, nici vorbă de „mici finisaje“, așa cum se tot spunea. Nici scuza cu lipsa salvamarilor, singurul motiv care ar împiedica inaugurarea complexului de agrement, adusă tot de primărie, nu mai pare plauzibilă, ci mai de grabă se încadrează la categoria praf în ochii electoratului (a fost aruncată înainte de alegeri).
Acum, după ultimul termen primit, primăria ar avea suficient timp să găsească cei șapte salvamari (unul a fost deja angajat prin concurs, fiind și singurul care s-a înscris) și să rezolve și problema cu activitatea comercială din interiorul complexului, care a fost omisă la întocmirea proiectului. Și va avea timp să amenajeze și parcarea complexului, de care încă nu s-a apucat nimeni, și să se finalizeze și modernizarea străzii Coşuna, calea principală de acces auto către Water Park, aflată în prezent în lucru cu termen de finalizare 10 octombrie.
Craiovenii care au sperat totuși că, odată cu sosirea verii şi, implicit, a caniculei, vor putea să se răcorească la complexul acvatic din Parcul Tineretului pot spune acum adio bălăcelii? Se pare că da, cel puțin anul acesta. Reprezentatul constructorilor nu a putut fi contactat pentru a oferi un punct de vedere în acest sens. În schimb, a vorbit viceprimarul Craiovei, Mihail Genoiu: „Termenul este, într-adevăr, 17 aprilie 2017, dar vorbim de contractul de finanțare. El este eligibil până în aprilie 2017, dar contractul de execuție se poate încheia mai devreme, iar constructorii pot solicita oricând, în acest interval, recepția lucrărilor. Ei oricum lucrează pe penalități“, a explicat Genoiu. Viceprimarul a mai menționat că se încearcă în continuare găsirea celor șapte salvamari lipsă și că se va repeta concursul, fiind speranțe să se găsească până la urmă, iar Water Park-ul să devină, totuși, funcțional mai devreme de aprilie 2017.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS