11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljArestat după ce a lovit un jandarm cu sabia în cap

Arestat după ce a lovit un jandarm cu sabia în cap

Bărbatul de 38 de ani a fost audiat de un procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, iar ieri a fost arestat preventiv printr-o hotărâre a instanței de judecată (Foto: GdS)
Bărbatul de 38 de ani a fost audiat de un procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, iar ieri a fost arestat preventiv printr-o hotărâre a instanței de judecată (Foto: GdS)

Un bărbat din comuna doljeană Leu a fost arestat preventiv marți, fiind acuzat de comiterea infracțiunii de ultraj, după ce a lovit cu sabia în cap, rănind un jandarm care intervenise pentru a-l imobiliza.
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au reținut că totul a început luni seară, când Dan Vladu, de 38 de ani, care era sub influența alcoolului, și-a lovit soția, a spart câteva geamuri ale locuinței și a distrus mai multe bunuri din casă. Femeia a pus mâna pe telefon și a sunat la 112, iar la adresa indicată a fost trimis șeful Postului de Poliție Leu și un agent, care l-au calmat pe Vladu. Mai mult decât atât, acesta din urmă le-a promis polițiștilor că se va liniști.
Numai că bărbatul a continuat să bea, iar în jurul orei 23.00, soția acestuia a sunat din nou la 112. De data acesta s-a plâns că Vladu o alungase din casă împreună cu patru din cei opt copii ai lor și amenința că o omoară cu o sabie. Polițiștii s-au dus din nou la domiciliul familiei Vladu, însă de data acesta nu s-au mai putut înțelege cu Dan Vladu. „Organele de poliție s-au deplasat din nou la locuința inculpatului, observându-l pe acesta în curtea casei, având în mână o sabie, și, când i-a văzut, a început să le adreseze injurii și amenințări cu moartea“, au explicat anchetatorii.
În plus, bărbatul de 38 de ani a amenințat că, dacă polițiștii vor intra în curtea sa, va intra în casă și va ucide cu sabia copiii care dormeau.
În acel moment, agenții de poliție au hotărât să ceară sprijinul altor colegi, iar la fața locului au fost trimise încă două echipaje, unul de poliție și unul de jandarmi. Procurorii doljeni au reținut că, atunci când au văzut că bărbatul continuă cu amenințările, au intrat în curte pentru a-l imobiliza, numai că Vladu a rupt-o la fugă în vie. După puţin timp a ieșit și l-a lovit cu sabia pe unul dintre jandarmi. „După câteva minute de liniște, în care inculpatul a rămas ascuns şi nu a răspuns la strigatele agenților, acesta a ieșit și s-a îndreptat către jandarmii care se aflau mai aproape de locul din care a ieșit cu sabia deasupra capului, strigând: «Hai, veniți că vă tai!», moment în care l-a lovit pe jandarmul Pădureanu Minel, care a exclamat: «Am fost tăiat la cap» și s-a așezat la sol, sângerând abundent în zona stângă a capului. Jandarmul A.O. a parat o altă lovitură a sabiei inculpatului cu un par pe care îl luase din curte, după care l-a lovit cu acesta peste mâna deaptă, căzându-i sabia“, au precizat anchetatorii în referatul prin care au cerut arestarea preventivă a inculpatului.

Arestat preventiv pentru ultraj

Bărbatul de 38 de ani a fost imobilizat, iar jandarmul rănit a fost transportat la Spitalul de Urgență Craiova, unde a primit primele îngrijiri medicale. Ulterior, după ce a fost audiat, Vladu a fost reținut și dus în arestul IPJ Dolj. Marți, inculpatul a fost prezentat în fața magistraților de la Tribunalul Dolj, care au emis pe numele lui un mandat de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.
Dan Vladu este cercetat pentru comiterea infracțiunii de ultraj, raportată la cea de tentativă de omor, mai spun anchetatorii. „Demonstrează intenția de a ucide zona anatomica vizată – capul, obiectul folosit – un corp tăietor/despicător(sabie), intensitatea loviturii cu care faptuitorul a agresat-o pe victimă, respectiv o plaga tăiată, pentru vindecarea căreia persoana vătămată a necesitat un număr de 12-14 zile de îngrijiri medicale (…). Având în vedere regiunea anatomică vizată și obiectul folosit, făptuitorul a prevăzut că este posibilă suprimarea vieţii jandarmului, lucru care nu s-a întâmplat din motive independente de voinţa sa“, a precizat procurorul de caz în documentul prin care a cerut arestarea preventivă a agresorului. Mai trebuie spus că, în fața anchetatorilor, Dan Vladu a susținut că nu este vinovat și că nu l-a agresat fizic pe jandarmul doljean.

Ultrajul

Potrivit Codului Penal, ultrajul reprezintă ameninţarea, lovirea, vătămarea corporală, vătămările cauzatoare de moarte, tentativa de omor sau omorul săvârşite împotriva unui funcţionar public aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu. Pedeapsa pentru ultraj este cea prevăzută de lege pentru infracţiunea la care se raportează, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime. Dacă aceste fapte sunt comise asupra unui poliţist sau jandarm aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, limitele pedepselor se majorează cu jumătate.
În acest caz, dacă va fi găsit vinovat, bărbatul de 38 de ani ar putea primi o pedeapsă între 10 și 20 de ani de închisoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS