10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMariana Piţigoi Mărăcine: „Ajut pe toţi cei care îmi bat la casa sufletului“

Mariana Piţigoi Mărăcine: „Ajut pe toţi cei care îmi bat la casa sufletului“

Mariana Piţigoi Mărăcine şi Anişoara Stoican
Mariana Piţigoi Mărăcine şi Anişoara Stoican

Mariana Piţigoi Mărăcine, gorjeanca născută în comuna Vladimir, a făcut din pasiunea sa meserie. Dragostea pentru cântecul popular o determină pe Mariana Piţigoi Mărăcine să împărtăşească şi altora tainele folclorului oltenesc. Tradiţiile, obiceiurile, jocurile populare, dar mai ales graiul cântecului oltenesc nu le-ar da pentru traiul pe alte meleaguri. Chiar dacă a avut ocazia să locuiască în străinătate, plaiurile olteneşti îi sunt cele mai dragi interpretei.

Mariana Piţigoi Mărăcine cântă de peste 40 de ani, iar graiul cântecului oltenesc îl împărtăşeşte şi cu elevii ai căror paşi îi îndrumă în muzica populară. Cunoscătoare a tradiţiilor şi iubitoare a folclorului oltenesc, gorjeanca este bucuroasă de fiecare dată când se vorbeşte despre costumul popular şi valoarea morală a acestuia. „E minunat când se vorbeşte despre costumul popular. Mă bucur că i s-a oferit o zi în care să îl sărbătorim. Românii plecaţi peste hotare plâng atunci când văd costumul popular pentru că este cartea de vizită a românului“, a spus interpreta de muzică populară.

Anişoara Stoican a revenit în muzica populară

Plaiurile olteneşti înseamnă acasă pentru Mariana Piţigoi Mărăcine. Aici a învăţat să cânte, de aici a deprins pasiunea pentru cântec şi tehnicile vocale pe care astăzi le împărtăşeşte şi cu cei care vor să urmeze o carieră în muzică. Dorinţa de a cânta a adus-o şi pe Anişoara Stoican la cea care acum o sprijină şi o îndrumă în muzică, Mariana Piţigoi Mărăcine. „Am cunoscut-o pe doamna Mariana în urmă cu trei ani, pe când fata mea mergea la doamna profesoară să o îndrume pe calea cântecului popular. Fata nu s-a arătat atât de pasionată de muzica populară, în schimb mie îmi plăcea foarte mult să cânt“, a spus Anişoara Stoican. Încet, dar plină de speranță, a pornit de drumul și greu, și frumos al cântecului popular. De mică şi-a dorit să cânte, însă pasiunea pentru muzică abia acum a prins contur, cu sprijinul Marianei Piţigoi Mărăcine. După o pauză de zece ani, în care cântecul popular nu a fost o prioritate în viaţa ei pentru că s-a dedicat celor două fete, acum Anişoara Stoican a revenit la pasiunea sa, cântecul popular. „În trecut am cântat la evenimente, însă nu am înregistrat piese. Acum, cu studiu, muncă şi sprijinul doamnei Mariana, căreia îi mulţumesc, am reuşit să înregistrez câteva piese“, a spus Anişoara Stoican. În trecut, ea a urmat cursurile Şcolii Populare de Artă din Târgu Jiu, iar experienţa de acolo o ajută şi acum. Despre eleva sa, Mariana Piţigoi Mărăcine spune că a văzut la ea o dorinţă mare de a cânta, dar totodată şi multă pasiune. „După doi ani de studiu, am îndrumat-o pe Anişoara să facă nişte piese pe care să le înregistreze. Am ajutat-o cu mare drag pentru că îmi place atunci când văd iubitori ai cântecului popular care au potenţialul de a face o carieră în muzică, iar Anişoara este un om cu chemare către cântecul popular“, a spus Mariana Piţigoi Mărăcine.

Mariana Piţigoi Mărăcine – succesul elevilor este împlinire sufletească

Interpreta de muzică populară îi ajută să desluşească tainele folclorului oltenesc pe toţi cei care iubesc cântecul popular, au dorinţa de a cânta şi potenţial. „Ajut pe toţi cei care îmi bat la casa sufletului şi îmi cer ajutor. De exemplu, acum lucrez cu o fetiţă de opt ani, care are chemare către cântecul popular, şi sunt bucuroasă că ea progresează frumos“, a spus Mariana PiţigoI Mărăcine. Cât despre planurile de viitor, aceasta spune că îşi doreşte să găsească sprijin financiar pentru a putea imprima piesele pregătite pentru următorul album. Totodată, îşi doreşta ca prietena sa Anişoara Stoican să imprime şi alte melodii, iar cariera sa muzicală să înflorească pentru că fiecare succes al elevilor săi reprezintă o împlinire sufletească pentru Mariana Piţogoi Mărăcine.

Claudia Cocoş

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS