10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjDosar penal după moartea angajatei de la UM Sadu

Dosar penal după moartea angajatei de la UM Sadu

Uzina Mecanică Sadu, din nou implicată într-un dosar penal
Uzina Mecanică Sadu, din nou implicată într-un dosar penal

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Gorj a schimbat încadrarea faptelor în dosarul care vizează ultima explozie de la Uzina Mecanică Sadu, de lângă Bumbeşti-Jiu, în urma morţii salariatei Valeria Şamotă, de 47 de ani. Fapta vizată acum este de ucidere din culpă, iniţial cercetările vizând nerespectarea măsurilor de protecţie a muncii în cazul accidentului, în urma căruia angajata s-a ales cu arsuri grave care au necesitat transportul victimei, cu un elicopter al SMURD, la Spitalul de Arşi din Bucureşti. Valeria Şamotă era mama a doi copii minori şi lucra la secţia de confecţionare a materialelor pirotehnice. La jumătatea săptămânii trecute, la doar o jumătate de oră după ce intrase la serviciu în schimbul de dimineaţă, în timp ce manevra un tambur, s-a produs o explozie în urma aprinderii pulberii care este folosită la fabricarea muniţiei.
Flacăra a cuprins trupul femeii care a ars ca o torţă pentru câteva secunde. Au fost grav afectate căile respiratorii. La faţa locului a ajuns şi o ambulanţă care a transportat victima la Spitalul din Bumbeşti-Jiu, însă, după câteva minute, s-a solicitat un elicopter al SMURD, pentru ca rănita să ajungă la Spitalul de Arşi din Capitală. Valeria Şamotă suferise arsuri pe 60% din suprafaţa corpului şi necesita îngrijiri medicale într-un spital de specialitate, singurul disponibil fiind în Bucureşti. Din păcate, doi copii au rămas orfani de mamă, după ce femeia a pierdut la sfârşitul săptămânii trecute lupta pentru viață.

Încă un dosar de ucidere din culpă

Imediat ce au primit vestea morţii victimei, poliţiştii care anchetează cazul au decis schimbarea încadrării faptelor şi au solicitat efectuarea unei expertize la Petroşani. „S-a schimbat încadrarea de la nerespectarea protecţiei muncii la ucidere din culpă, după ce a intervenit decesul victimei. De asemenea, poliţiştii care efectuează ancheta în dosar au solicitat efectuarea unei expertize de către specialiştii INSEMEX din Petroşani, pentru a se stabili condiţiile în care s-a produs accidentul şi cum a fost rănită exact salariata UM Sadu. Cercetările continuă în acest dosar“, a declarat Andrei Lazăr, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj. Este cel de-al doilea dosar de ucidere din culpă instrumentat de poliţiştii gorjeni în ultimii cinci ani, după cel care a vizat explozia care a ucis două salariate şi a rănit grav al treilea angajat, care a rămas infirm. În acest dosar, trimis pe rolul instanţelor de judecată, foştii şefi ai UM Sadu au fost condamnaţi definitiv la închisoare cu suspendare, însă au de plătit împreună cu unitatea despăgubiri consistente pentru familiile victimelor.

Ajutor pentru cei doi copii orfani de mamă

Autoritățile locale din Bumbești-Jiu vor sprijini financiar familia femeii decedate în urma accidentului de săptămâna trecută de la Uzina Mecanică Sadu. Constantin Bobaru, primarul din Bumbeşti-Jiu, a declarat că familia femeii nu are o situație financiară stabilă, având în vedere și faptul că cei doi copii ai acesteia au nevoie de bani pentru a studia. Constantin Bobaru afirmă că autoritățile locale vor aloca astăzi o sumă de bani de la bugetul local pentru a ajuta familia cu toate cheltuielile de înmormântare. „Cunoaştem situaţia. Este regretabil ce s-a întâmplat. Am luat legătura cu familia, să se adreseze cu o cerere către autoritatea locală şi în baza acesteia vom aproba acordarea unui ajutor pentru cheltuielile de înmormântare“, a menţionat Constantin Bobaru, edilul oraşului Bumbeşti-Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS