16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljHai cu Water Park-ul că trece vara!

Hai cu Water Park-ul că trece vara!

Craiovenii au sperat în zadar că, odată cu sosirea verii şi, implicit, a caniculei, vor putea să se răcorească la Complexul de agrement acvatic din Parcul „Tineretului“. Zilele toride au venit, dar porţile parcului acvatic din Bănie au rămas închise, în ciuda numeroaselor declaraţii ale autorităţilor privind termenul la care obiectivul va deveni funcţional. La Water Park încă se munceşte şi, potrivit unor surse de pe şantier, lucrările ar mai dura circa două luni. În plus, strada Coşuna, calea principală de acces auto către Water Park, a fost recent decopertată şi va fi reabilitată în câteva luni, iar locul unde ar trebui să fie parcarea este încă plin de pământ şi moloz. Şi acestea nu ar fi singurele probleme. Primăria a angajat până acum un singur salvamar din opt, cât prevede schema de personal, şi şi-a dat seama că proiectul nu prevede activitate comercială în incinta complexului, aşa că va trebui să amenajeze şi o platformă comercială în afara Water Park-ului.

Complexul de agrement acvatic din Parcul „Tineretului“ ar fi trebuit să fie o oportunitate pentru locuitorii Craiovei, şi nu numai, de a se relaxa pe perioada verii şi a scăpa de zilele caniculare. Însă mult aşteptatul Water Park din Bănie, considerat cel mai mare din Oltenia, pare încă departe de a-şi deschide porţile. Autorităţile locale au înaintat de-a lungul timpului mai multe termene de finalizare a proiectului, dar până acum nici unul nu a fost respectat. Ultimul, anunţat de primarul Lia Olguţa Vasilescu în aprilie, a fost 1 iunie, dar mai este puţin şi trece şi această lună, iar craiovenii sunt încă privaţi de distracţia de la Water Park. „Mai este un tobogan de montat, câteva finisaje la interior şi să se pregătească terenurile pentru sport. Noi vrem chiar pe 1 iunie, de Ziua Copilului, să îl inaugurăm“, era declaraţia dată de primar pe 21 aprilie.
Vineri, 17 iunie, pe şantierul din Parcul „Tineretului“ încă se lucra. Pe clădirea unde va funcţiona Water Park-ul pe timp de iarnă erau încă schele, iar unii muncitori lucrau şi la exterior. Se monta şi un tobogan, despre care am aflat ulterior că era ultimul din cele destinate copiilor care mai trebuia asamblat şi care doar ce sosise din Polonia. Şi la spaţiul verde din afara complexului era mult de muncă. „Mai este de lucru. Păi abia astăzi (vineri, n.r.) a venit ultimul tobogan din Polonia şi trebuie montat. La subsol ştiu că nu mai sunt probleme, dar mai sunt finisajele, apoi mai trebuie făcute probe, va mai dura ceva. Plus că mai trebuie făcută şi parcarea, unde s-au tot depozitat resturile de pe şantier, aşa că e posibil să mai treacă o lună-două până va fi gata totul. Poate de pe la jumătatea lunii august să se deschidă“, a precizat o sursă de pe şantier.
Şi la parcarea Water Park-ului se mişcaseră puţin lucrurile, constructorul începând să cureţe locul unde craiovenii ar trebui să-şi lase maşinile şi care în prezent este acoperit cu mormane de pământ, gunoaie şi resturi de pe şantier. „S-au încărcat câteva maşini, dar mai este de cărat. Aici va fi o parcare pe ambele părţi, cu drum pe mijloc“, a spus unul dintre muncitori. Strada Coşuna, calea principală de acces auto către Water Park, a fost şi ea decopertată recent şi va fi reabilitată în câteva luni. „Sper să ieşim cu toate în acelaşi timp, mă refer la stradă şi la parcare“, a afirmat şi viceprimarul Mihail Genoiu. Oricum, în cazul în care constructorii nu se grăbesc cu lucrările, craiovenii ar avea parte de mult aşteptata „bălăceală de vară“ mai spre toamnă.

Şi primăria mai are de lucru la Water Park

Asta nu ar fi însă singura problemă de la Complexul de agrement acvatic din Parcul „Tineretului“. Chiar și în cazul în care constructorii vor reuşi să finalizeze până la urmă lucrarea în această vară, primăria va trebui să se mişte şi ea mai repede în ceea ce priveşte personalul. Pentru a funcţiona, Water Park-ul are nevoie, potrivit proiectului, de opt salvamari, iar până acum nu s-a prezentat decât o persoană la concurs, care a şi fost admisă. Autorităţile locale s-au trezit abia acum că nu găsesc salvamari şi caută soluţii. „La Water Park s-a adjudecat prin concurs doar un post de salvamar, din cele opt, şi am solicitat celor de la proiecte europene să ia informaţii despre celelalte bazine acoperite şi neacoperite din oraş, să vedem ce se întâmplă, cum funcţionează ele. Pentru că, presupun, aşa cum primăria nu găseşte salvamari, aceeaşi problemă ar avea şi ei. Şi, totuşi, funcţionează. O să luăm toate informaţiile să vedem cum repetăm concursul pentru celelalte şapte posturi. Fără opt salvamari, parcul nu poate funcţiona, e riscant, dar această schemă de personal este şi prinsă în contractul de finanţare şi trebuie respectată. O să întrebăm, totuşi, la ADR, să vedem dacă putem face vreo modificare, pentru că am mai avut modificări ale proiectului, dar legat de personalul tehnic, mecanici, electricieni etc.“, a explicat viceprimarul Craiovei, Mihail Genoiu.
Primăria Craiova s-a trezit târziu şi într-o altă privinţă: clienţii parcului acvatic nu ar avea de unde să-şi cumpere apă sau alte băuturi răcoritoare din incinta Water Park, pentru că proiectul nu prevede activitate comercială în interiorul complexului. Asta în timp ce regulamentul de funcţionare a acestuia interzice clienţilor să vină cu mâncarea şi băutura de acasă. „Ar mai fi un disconfort pe care l-am constatat pe parcurs: proiectul nu prevede activitate comercială în interiorul complexului de agrement şi e aproape imposibil să vii şi să stai câteva ore la soare fără să consumi ceva, o apă, un suc, o îngheţată. Aşa că am luat măsuri să amenajăm în afara parcului acvatic, într-o laterală a lui, o platformă unde să existe activitate comercială ca să poţi să ieşi şi să cumperi ce ai nevoie“, a mai spus Mihail Genoiu.

Ce opţiuni de distracţie în parcuri acvatice ar mai avea craiovenii

Până să ajungă să se distreze la Water Park-ul din „Tineretului“, craiovenii ar avea la dispoziţie alte complexuri similare de agrement, cel mai apropiat la Călimăneşti, iar cel mai nou de pe „piaţă“ la Orăştie. De ceva vreme, în staţiunea Călimăneşti-Căciulata funcţionează Cozia Aqua Park, un obiectiv turistic deschis tot timpul anului care face parte dintr-un proiect european în valoare de 33 de milioane de lei şi care dispune de zece bazine interioare şi exterioare, incintă încălzită, patru tobogane exterioare şi două interioare, 900 de şezlonguri şi un restaurant cu autoservire. La capitolul facilităţi sunt menţionate instalaţii moderne de hidroterapie, jeturi de apă, jacuzzi şi saună.
Pe 14 iunie a fost inaugurat, la Orăştie, după doi ani de lucrări, AquaPark Arsenal, o investiţie privată de 27 de milioane de lei (dintre care 12 milioane de lei fonduri europene nerambursabile). AquaPark Arsenal include trei zone distincte de petrecere a timpului liber: o parte de exterior, care include patru bazine (de agrement, de înot, de copii, respectiv pentru tobogane), şase tobogane şi un bar; o zonă de interior, cu tobogane, patru bazine (pentru copii, de relaxare cu râul leneş şi cu porţiuni cu hidromasaj, cu apă rece, respectiv pentru tobogane), trei saune şi un bar; o zonă cu două terase, un bar şi o cadă cu hidromasaj. AquaPark Arsenal poate găzdui 1.000 de vizitatori vara şi 300 în restul anului.

Cifrele Water Park-ului din Craiova

Complexul de agrement acvatic din Parcul „Tineretului“ este un proiect de 80 de milioane de lei, dintre care 41 de milioane sunt din bugetul local (bani împrumutaţi de municipiul Craiova de la o bancă austriacă). Lucrările au fost atribuite de primărie în februarie 2013 unei asocieri de firme formată din Delta ACM (lider al asocierii), Polystart şi UTI Grup, şi au avut până acum, la nivel declarativ, mai multe termene de finalizare: vara anului 2014 (variantă lansată de primar în faţa jurnaliştilor la o vizită pe şantier şi acceptată vrând-nevrând de constructori), august 2015, octombrie 2015 (data prevăzută în contract), decembrie 2015 (dată lansată de primărie), mai 2016 (dată oferită GdS de constructori în luna aprilie) şi iunie 2016 (dată înaintată tot de primărie).
Principalele atracţii ale Water Park-ului din Bănie ar fi cele două turnuri cu două, respectiv cinci tobogane, bazinul olimpic şi bazinul cu valuri, care măsoară 1.250 de metri pătraţi, lazy riverul (râul leneş, n.r.), bazinele cu elemente de joacă pentru copii şi terenurile de sport (de fotbal pe plajă, de tenis cu piciorul şi de volei pe plajă).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS