20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPeste 90 de hectare de culturi agricole au fost afectate de inundaţii

Peste 90 de hectare de culturi agricole au fost afectate de inundaţii

Inundaţiile au distrus culturile agricole în mai multe comune
Inundaţiile au distrus culturile agricole în mai multe comune

Peste 90 de hectare de culturi agricole au fost afectate, în judeţul Gorj, de ploile abundente. Directorul Direcţiei Judeţene pentru Agricultură Gorj, Dan Tănăsescu, a declarat că cele mai afectate culturi au fost înregistrate în comunele Vladimir şi Bumbeşti-Piţic. Aici viiturile au afectat complet suprafeţele agricole cultivate.
„Am avut precipitaţii de la 20 de litri şi până la 75 de litri pe metrul pătrat. Până în prezent, putem spune că avem peste 90 de hectare afectate în urma inundaţiilor. Comunele cele mai afectate sunt Bumbeşti-Piţic cu 20 de hectare. La Vladimir avem o societate comercială care are culturile compromise pe o suprafață de 40 de hectare. Lucernă distrusă pe 20 de hectare. Mai este porumb şi floarea-soarelui, dar la aceste două culturi apa nu a acoperit în întregime plantele şi poate o să scape. Mai avem afectate 15 hectare în satul Frasinu, la cetăţeni, grâu, lucernă, porumb. În satul Andreeşti, tot la Vladimir, avem culturi distruse prin revărsarea râului Gilort“, a declarat Dan Tănăsescu, şeful Direcţiei Agricole Gorj.

Pagube şi la Alimpeşti, şi la Roşia de Amaradia

Totodată, pagube în rândul agricultorilor au fost înregistrate şi în localităţile Alimpeşti şi Roşia de Amaradia. În următoarele zile, specialiştii Direcţiei Judeţene pentru Agricultură Gorj împreună cu reprezentanţii primăriilor afectate de inundaţii vor inventaria la faţa locului culturile compromise din cauza vremii.
Directorul Dan Tănăsescu a anunţat însă că statul român nu va mai acorda ajutorul de minimis, singura soluţie a agricultorilor rămânând asigurarea culturilor.
„La Alimpeşti şi Roşia de Amaradia avem suprafeţe mai mici de teren pe care sunt culturi afectate. Reprezentanți ai Direcţiei Agricole şi ai comitetelor locale vor merge la faţa locului în comisii să vadă pagubele exacte, să vadă din 90 de hectare câte rămân cu pierderi, după retragerea apelor“, a mai spus Dan Tănăsescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS