17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjInundaţiile au făcut prăpăd în mai multe localităţi din Gorj

Inundaţiile au făcut prăpăd în mai multe localităţi din Gorj

Ploile abundente de noaptea trecută au afectat mai multe localităţi ale judeţului Gorj. Au fost inundate gospodării din Baia de Fier, Licurici, Novaci, Cruşeţ, Hurezani, Roşia de Amaradia şi Logreşti, iar la Alimpeşti o bătrână a fost evacuată din casa aflată pe malul unui pârâu care s-a umflat şi a rupt din mal. Pompierii au intervenit în localităţile amintite pentru a evacua apa din gospodăriile inundate. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, în oraşul Novaci au fost inundate trei beciuri şi două curţi. Intervenţia a fost asigurată de 11 subofiţeri cu un autocamion, o autospecială și patru motopompe. Tot în orașul Novaci, satele Novaci, Sitești, Bercești și Pociovaliștea, au fost inundate 16 curți, aproximativ 7,2 hectare de teren agricol, au fost afectate patru podețe (se poate circula pe ele), precum și circa 12,5 kilometri de străzi. La Cruşeţ, Logreşti şi Hurezani au fost inundate beciuri şi curţi. În comuna Baia de Fier, satele Baia de Fier şi Cernădia, au fost afectate două podeţe, 5,1 km de drum comunal şi 14 fântâni. În comuna Licurici au fost inundate 20 de curți ale cetățenilor din satele Licurici și Licuricii de Sus, iar DJ 675A și DC 112 au fost inundate pe o porțiune de aproximativ 150-200 de metri lungime, circulația fiind redirecționată pe rute ocolitoare. Situația la fața locului a reintrat în normal după ce apa s-a retras din curțile oamenilor, circulația fiind reluată pe cele două drumuri.

Pagube însemnate produse de inundaţii la Roşia de Amaradia

Autorităţile din Roşia de Amaradia au evaluat pagubele produse de inundaţiile de azi-noapte. Au fost afectate trei gospodării, din care a fost evacuată apa cu ajutorul unor pompe, iar două drumuri comunale au fost distruse parţial, îngreunând accesul către zeci de familii din cătunele Şitoaia şi Stejaru. La faţa locului a fost prezentă ieri o comisie formată din reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, în frunte cu prefectul Gheorghe Paraschivu, precum şi din reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj. Potrivit primarului din Roşia, Liviu Cotojman, ploile au distrus parţial DC 29B Stejaru şi DC 29A Şitoaia. Un număr de 20 de familii din Stejaru riscă să rămână izolate, drumul fiind afectat pe o lungime de doi kilometri şi fiind singura legătură cu localitatea. Drumul de la Şitoaia este impracticabil pe o lungime de 4 km, iar localnicii au la dispoziţie o rută ocolitoare, prin Becheru. De asemenea, a mai fost afectată de inundaţii o suprafaţă de 2.500 de metri pătraţi de teren cultivat cu porumb. Liviu Cotojman a declarat că pentru repararea celor două drumuri distruse de ploi este nevoie de 900.000 de lei, iar la nivel local nu sunt disponibile fonduri. „Nici nu mai pun la socoteală alunecările de teren, dacă au avansat sau nu. Problema principală este cu cele două drumuri comunale. Este nevoie de suma de 900.000 de lei pentru a le aduce la starea iniţială, adică să le pietruim şi balastăm. Avem şi un proiect pentru asfaltare depus pe fonduri europene, dar aşteptăm finanţarea. Sperăm să primim bani de la guvern să facem reparaţiile necesare“, a spus Liviu Cotojman, primarul din Roşia de Amaradia.

Prefectul s-a deplasat în zonele afectate

Prefectul de Gorj, Gheorghe Paraschivu, s-a deplasat ieri-dimineață în mai multe localități din județ, unde au fost înregistrate pagube din cauza precipitațiilor abundente din aceste zile. Potrivit lui Paraschivu, situația cea mai gravă s-a înregistrat în comuna Roșia de Amaradia. Prefectul le-a transmis autorităţilor locale din toate zonele afectate de ploi să realizeze o evaluare a pagubelor şi să transmită situaţiile către Prefectura Gorj.
„Am fost la Roşia de Amaradia, unde este cea mai gravă situaţie. Nu există persoane evacuate, nu există probleme de acest gen. Am avut beciuri inundate. Am mers la Novaci, Baia de Fier şi în toate zonele afectate de precipitaţii abundente. Cel mai rău au fost afectate cele două drumuri pietruite din Roşia de Amaradia, unde, după retragerea apelor, au rămas şanţuri. Am cerut autorităţilor locale să facă evaluări ale pagubelor şi să ni le transmită“, a declarat Gheorghe Paraschivu, prefectul judeţului Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS