14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProcurorii DNA au pus sechestru pe banii Olguței Vasilescu

Procurorii DNA au pus sechestru pe banii Olguței Vasilescu

Direcția Națională Anticorupție a anunțat, ieri, că procurorii din cadrul Secției de combatere a corupției au instituit sechestru pe sumele de bani deținute în conturi de Lia Olguța Vasilescu, primarul municipiului Craiova. Sechestrul a fost pus în dosarul în care primarul Craiovei este acuzat de comiterea a trei infracțiuni de folosire a influenței în scopul obținerii de bani, patru de luare de mită și două de spălare de bani. Totodată, procurorii au pus sub sechestru și pe bunurile deținute de ceilalți doi inculpați din acest dosar de corupție – Radu Preda, administratorul public al Craiovei, și Elena Popescu, președinta Asociaţiei „Pro Craiova“.

Primarul reales al municipiului Craiova, Lia Olguța Vasilescu, a fost chemată ieri la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din București, unde i-a fost adus la cunoștință faptul că procurorul de caz i-a pus sechestru pe sumele de bani în lei sau valută deținute în conturi.
Astfel, anchetatorii au precizat că a fost instituită „măsura asiguratorie a sechestrului asupra sumelor de bani, în lei sau valută, aflate în conturi ale instituțiilor bancare, deținute de inculpata Vasilescu Lia-Olguța, primar al municipiului Craiova, până la concurența sumei de 902.516,29 lei, raportată la cele trei infracțiuni de folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, la cele patru infracțiuni de luare de mită și două infracțiuni de spălare de bani, reținute în sarcina inculpatei“.
Tot ieri, anchetatorii au anunțat că au pus sechestru asupra sumelor de bani și imobilelor aparținând inculpaților Radu Preda, administratorul public al Craiovei, și Elena Popescu, până la concurența sumei de 568.291,37 de lei.
În total, procurorii anticorupție au instituit sechestru pe sume de bani și imobile până la concurența sumei de 1.470.807 lei (aproximativ 326.800 de euro). Procurorii DNA au mai precizat că aceste măsuri asigurătorii au fost dispuse „în vederea confiscării speciale și pentru garantarea executării cheltuielilor judiciare“.

Acuzațiile din dosar

Pe 30 martie, Lia Olguța Vasilescu ieșea în cătușe din sediul DNA București, după ce procurorii hotărâseră să o rețină pentru 24 de ore. Ulterior, procurorii au cerut, fără succes însă, arestarea preventivă a primarului Craiovei. În schimb, magistrații Tribunalului București au plasat-o în arest la domiciliu pe Olguța Vasilescu, iar pe 6 aprilie, Curtea de Apel București a revocat această măsură preventivă.
Tot pe 30 martie, DNA a explicat și care ar fi infracțiunile comise de primarul municipiului Craiova și de ceilați doi inculpați din acest dosar.
Anchetatorii bucureșteni susțin că o parte a faptelor penale ar fi fost comise de Olguța Vasilescu în campania electorală din 2012, iar altă parte după ce a ajuns primar, cu ocazia vopsirii fațadelor imobilelor din centrul orașului. Astfel, procurorii DNA au precizat că, în cursul anului 2012, „cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai mulți oameni de afaceri au fost determinați de candidatul Vasilescu Lia Olguța, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să efectueze diverse sponsorizări. În scopul obținerii acestor foloase, inculpata s-a folosit de influența pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, în calitatea sa de vicepreședinte al organizației județene a unui partid politic“. Sponsorizările din campanie, estimate de procurori la suma de 135.907 euro, ar fi fost cheltuite pe materiale electorale, dar și pentru organizarea unor spectacole, unul fiind cel susținut de Goran Bregovici la Craiova.
Ulterior, Olguța Vasilescu a câștigat fotoliul de primar al municipiului Craiova, iar în 2014 ar fi comis alte infracțiuni, după cum spun anchetatorii.
„Într-un context diferit, în cursul anului 2014, inculpata Vasilescu Lia Olguța a pretins și primit de la mai mulți oameni de afaceri, pentru și printr-o asociație nonprofit, cu titlu de mită, suma totală de 544.209,33 lei, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu“, precizează DNA. Asociația de care vorbește DNA se numește Asociația „Pro Craiova“ și este condusă de Elena Popescu.
„Concret, în perioada respectivă, inculpata Vasilescu Lia Olguța, direct sau prin intermediari, beneficiind de ajutorul celorlalți inculpați, a solicitat oamenilor de afaceri care aveau în derulare contracte cu Primăria Craiova să efectueze sponsorizări către asociația reprezentată de inculpata Popescu Elena, în vederea efectuării unor lucrări de reabilitare a fațadelor unor clădiri din municipiul Craiova“, mai spun anchetatorii.
De ce au acceptat oamenii de afaceri să dea aceste sponsorizări? Pentru a nu întâmpina din partea edilului dificultăți în buna desfășurare a contractelor, în efectuarea plăților și în recepționarea lucrărilor, după cum arată procurorii anticorupție. Toate acestea s-ar fi concretizat în acumularea de capital electoral, atât în 2012, cât și din 2014 până în prezent.

Același dosar, alte acuzații

Ulterior, pe data de 30 mai, procurorii DNA au anunțat că s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale pentru noile fapte. Astfel, Olguța Vasilescu s-a mai ales cu o acuzație de spălare de bani, ca și Elena Popescu. În schimb, Radu Preda a fost acuzat de comiterea altei infracțiuni de instigare la spălare de bani.
De data aceasta, anchetatorii au susținut că au aflat cum și unde au ajuns o parte din bani. „În cadrul «donațiilor» estimate la 135.907 euro, care au constat în realizarea de materiale electorale şi susţinerea de spectacole, inculpata Vasilescu Lia Olguța a primit de la un om de afaceri, ca urmare a exercitării influenţei sale politice, suma de 25.000 de euro pentru plata concertului susţinut de un artist străin, bani pe care i-a remis cash (plus încă 25.000 de euro, a căror provenienţă nu este stabilită), în preziua concertului din 14.05.2012, unei persoane organizator evenimente. Aceasta din urmă a achitat suma totală de 50.000 de euro staff-ului artistului respectiv, conform contractului depus la dosarul cauzei. Prin această activitate, inculpata Vasilescu Lia Olguţa a folosit suma respectivă cunoscând că provine din săvârşirea unei infracţiuni“, au precizat procurorii DNA.
În ceea ce privește infracțiunile ce ar fi fost comise în cursul anului 2014, anchetatorii au aflat unde a ajuns suma de 316.471 de lei. „Referitor la sumele de bani pretinse şi primite de inculpata Vasilescu Lia Olguţa cu ajutorul inculpaţilor Preda Radu şi Popescu Elena Daniela, din probele administrate a rezultat că inculpata Popescu Elena Daniela, preşedinte al asociaţiei, în cunoştinţă de cauză, la instigarea inculpatului Preda Radu, care, de asemenea, cunoştea provenienţa şi modul real de obţinere a sumelor de bani intrate în contul asociaţiei cu titlu de sponsorizări, a acceptat încheierea a trei contracte de sponsorizare, iar ulterior a dispus transferul sumei de 316.471 de lei, în luna iunie 2014, din contul asociaţiei în contul unei societăţi comerciale, în scopul disimulării adevăratei naturi a provenienţei acesteia, cunoscând că provine din săvârşirea infracţiunii de luare de mită“, au încheiat anchetatorii.

Averile din… declarațiile de avere

Din ultima declarație de avere a primarului Craiovei au dispărut mai multe bunuri imobile și conturi deținute de fostul soț. În prezent, Olguța Vasilescu, președinte al PSD Craiova și vicepreședinte al PSD la nivel național, nu are autoturism, terenuri, case sau apartamente, spre deosebire de declarația de anul trecut, unde erau trecute 14 terenuri din județul Brașov. În prezent, primarul are două depozite bancare, ambele deschise în anul 2013, unul de 6.661 de euro și celălalt de 303.899 de lei. Vasilescu nu figurează în 2016 cu datorii la bănci, nu are plasamente financiare, dar deține bijuterii de circa 10.000 de euro, care se regăseau și în vechea declarație. Salariul de primar în anul 2015 a fost de 50.614 lei.
În schimb, Radu Preda pare ceva mai înstărit. Acesta a menționat în ultima declarație de avere că, împreună cu soția, deține patru terenuri în Craiova și în Șimnicu de Sus. Tot împreună cu soția, Radu Preda deține două case, una în Craiova și alta în Șimnicu de Sus. Administratorul public al municipiului Craiova nu are conturi sau depozite bancare, însă are un credit de 10.000 de euro pe care trebuie să-l achite până în 2019. În aceeași declarație de avere, Radu Preda a menționat că, în 2015, a primit un salariu de 41.109 lei de la Primăria Craiova, 18.696 de lei de la Fabrica de Avioane, plus 56.600 de lei din închirierea unor imobile.

Olguța Vasilescu și bancul cu girafa

După ce a ieșit de la DNA, Olguța Vasilescu a explicat pe o pagină de socializare că nu deține proprietăți. „Azi am fost chemată la DNA pentru a mi se pune sechestru pe avere și mi-am amintit bancul cu girafa. Merge olteanul la circ și, când vede girafa, exclamă: «Așa ceva nu există!». Așa și cu mine… N-am casă, n-am mașină, n-am alte proprietăți!“, a notat Vasilescu. Procurorii DNA au explicat însă destul de clar că sechestrul nu a fost pus pe bunuri mobile și imobile, ci „asupra sumelor de bani, în lei sau valută, aflate în conturi ale instituțiilor bancare“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS