16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDSP Dolj a făcut publice analizele de la Jubilee Palace

DSP Dolj a făcut publice analizele de la Jubilee Palace

Autoritățile au descoperit la restaurantul Jubilee Palace din Craiova focar de toxiinfecție alimentară. În urma analizelor efectuate de Laboratorul de Diagnostic şi Investigare în Sănătatea Publică al DSP Dolj au fost găsite nereguli în ceea ce priveşte circuitele funcţionale ale restaurantului, nerespectarea etapelor procesului tehnologic și au fost declarate ca neconforme două dintre probele alimentare din cele 18 preparate recoltate şi trei din probele de salubritate din cele zece recoltate. Acestea sunt principalele probleme constatate de  Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj în urma controalelor şi analizelor efectuate la Jubilee Palace din Craiova. În prezent, la restaurant au loc lucrări de recompartimentare a spaţiului. Managerul localului a susţinut că până ieri nu a primit prin poştă ordinul de suspendare temporară a activităţii.

Reprezentanţii DSP Dolj au făcut publice rezultatele probelor luate din preparatele consumate de oamenii prezenți la evenimentul organizat pe 28 mai la Jubilee Palace din Craiova. Potrivit acestora, din totalul de 60 de consumatori, au fost raportaţi Direcţiei de Sănătate Publică nouă pacienţi internaţi la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ din Craiova cu forme medii şi uşoare de boală diareică şi încă opt la domiciliu. „Pacienții au început să se prezinte la spital pe 30 mai. La controlul efectuat de către Inspecţia Sanitară de Stat Dolj pe 30 mai la locaţia respectivă, s-au constatat nereguli în ceea ce priveşte circuitele funcţionale ale restaurantului, precum şi nerespectarea etapelor procesului tehnologic, consemnate în procesul-verbal de control aduse la cunoştinţă conducerii unităţii, sub semnătură, împreună cu măsurile ce trebuie luate pentru remedierea deficienţelor. Am fost informaţi că au fost servite produse aduse din afara restaurantului, fără acte de provenienţă (tortul şi prăjiturile)“, se precizează în comunicatul întocmit de reprezentanţii DSP Dolj.
Mai mult decât atât, aceştia susţin că o echipă de specialişti din cadrul Compartimentului Prevenire şi Control a Bolilor Transmisibile al instituţiei a efectuat, în aceeaşi zi, anchetă epidemiologică a cazurilor internate la Spitalul de Boli Infecţioase. „În 31 mai a fost confirmată o coprocultură pozitivă pentru Salmonella de către Spitalul de Boli Infecţioase, la un pacient din focar. Pe 2 iunie au fost declarate ca neconforme două din probele alimentare din cele 18 preparate recoltate şi trei din probele de salubritate din cele zece recoltate, în urma analizelor efectuate de Laboratorul de Diagnostic şi Investigare în Sănătatea Publică al DSP Dolj. În aceeaşi dată, s-a adus la cunoştinţă, sub semnătură, conducerii unităţii, măsura de suspendare a activităţii până la remedierea neconformităţilor. Menţionăm că procesul- verbal a fost semnat de conducerea unităţii fără obiecţiuni. În concluzie, au fost luate următoarele măsuri contravenţionale: suspendarea temporară a activităţii până la remedierea neconformităţilor, măsură luată după confirmarea focarului şi amendă contravenţională în valoare de 2.000 de lei pentru nepăstrarea probelor alimentare (o probă din fiecare aliment servit în recipiente curate, acoperite, etichetate şi la rece) şi neprogramarea de către angajator a personalului angajat la efectuarea examenelor medicale periodice prin medici de medicina muncii, cu fişă de aptitudini. În ceea ce priveşte evenimentele organizate după suspendarea activităţii au fost evenimente private, conform declaraţiei pe propria răspundere a organizatorului, şi nu s-a utilizat bucătăria unităţii şi angajaţii acesteia“, au precizat reprezentanţii DSP. Tot în acest comunicat se menţionează faptul că nu există informări cu privire la pacienţi internaţi la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase în urma acestor evenimente şi că, potrivit metodologiei Ministerului Sănătăţii, unităţile sanitare cu secţii de boli infecţioase sunt obligate să anunţe orice suspiciune de îmbolnăvire de acest tip.

Explicaţiile managerului restaurantului Jubilee Palace

Am dorit să aflăm şi punctul de vedere al managerului restaurantului Jubilee Palace despre cele menţionate în raportul întocmit de DSP Dolj. Am aflat astfel că, în prezent, în restaurant au loc lucrări de reamenajare, se recompartimentează spaţiul pentru a se respecta circuitele. Mai mult decât atât, managerul susţine că între evenimentul care a avut loc pe 28 mai şi banchetul de săptămâna trecută nu există nici un fel de legătură și că în această perioadă restaurantul a fost dezinfectat. „De pe 28 mai până în prezent în restaurant a mai fost organizat un singur banchet, însă au fost luate toate măsurile care se impun. La acest banchet au fost prezente 159 de persoane. Am folosit 30 de litri de dezinfectant în această perioadă, iar înainte să ajungă copiii la banchet am mai dezinfectat încă o dată restaurantul, vesela, absolut tot, aşa cum este firesc. Sâmbătă (4 iunie – n.r.) a avut loc un botez care era programat de foarte mult timp, însă am închiriat doar sala, iar clientul şi-a adus mâncarea“, a spus Cristian Dumitru, managerul restaurantului Jubilee Palace.
În ceea ce priveşte cantitatea de peste 100 de kilograme de carne descoperită şi confiscată de inspectorii DSVSA Dolj pentru că nu avea documente de provenienţă, managerul restaurantului susţine că aceasta era carne din care au fost pregătite diverse preparate. „Pentru o anumită reţetă folosesc doar o anumită porţiune din bucata de cotlet sau din muşchi, de exemplu. Rămăşiţele le păstrez. Dacă aceste pungi ar fi fost decongelate, s-ar fi văzut acest lucru. Nu am contestat însă sancţiunea primită. Am acte de provenienţă a mărfii pentru tot ceea ce a conţinut meniul de la acea petrecere. Somonul şi şalăul din sushi le-am cumpărat din centre comerciale. Chiar dacă, la rândul meu, aş cere acum verificarea acelor produse care puteau duce la un focar ar fi imposibil pentru că sigur nu mai au pe stoc acea marfă. Pentru evenimentul de pe 28 mai am aprovizionat restaurantul pe 26 şi 27 mai. În ceea ce priveşte banchetul copiilor, am aprovizionat restaurantul cu o zi înainte, pe 1 iunie, însă nu există nici un fel de legătură între cele două evenimente“, a adăugat managerul.

„Am obligaţia să închid temporar activitatea din momentul în care intru în posesia ordinului de suspendare“

În ceea ce priveşte decizia de suspendare a activităţii restaurantului emisă de DSP, Cristian Dumitru susţine că a procedat corect refuzând să o primească. „Cei de la DSP au întocmit un proces de constatare, pe care l-am semnat şi ştampilat, însă ordinul de suspendare am refuzat să îl primesc. M-am consultat cu avocatul şi am decis să le solicit să mi-l trimită prin poştă. Am obligaţia să închid temporar activitatea din momentul în care intru în posesia ordinului de suspendare. Pot să vă spun că nici până azi (marţi, 7 iunie, n.r.) nu l-am primit. Am, de asemenea, dreptul să cer o suspendare a acestei decizii. Am decis însă să nu fac acest lucru. Tocmai din acest motiv am şi început reamenajarea spaţiului. Profit de faptul că în acest sfârşit de săptămână nu am evenimente programate. Săptămâna viitoare voi chema o echipă a DSP în control pentru a verifica încă o dată restaurantul pentru a da drumul la activitate. Vreau să precizez faptul că toţi angajaţii mei au fost între timp la medic, li s-au recoltat probe pentru analize şi nici unul dintre ei nu are probleme de sănătate“, a mai spus Dumitru.

A fost o săptămână cumplită…

Adelina Mogoş, care a fost prezentă la petrecerea organizată pe 28 mai în acest local, a precizat pentru GdS: „A fost o săptămână cumplită… Nu m-am tratat la Spitalul de Boli Infecţioase, ci la Mogoş Med. Am urmat tratament cu antibioticul Ciprinol. În situaţia mea s-au aflat foarte multe persoane care au preferat să se trateze la domiciliu. Cumnata mea este în aceeaşi situaţie, la fel şi un asistent de la Spitalul CFR, dar şi cei care au stat la masa noastră. Cred că de la sushi a fost problema având în vedere că este preparatul pe care eu şi cumnata mea l-am consumat, iar soţii noştri care nu au avut probleme – nu“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS