10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBătaie pe biletele de tratament în stațiuni de pe litoral

Bătaie pe biletele de tratament în stațiuni de pe litoral

Mii de pensionari vor bilete în stațiunile de la malul mării, cu precădere în lunile iulie și august. Conducerea Casei Județene de Pensii Dolj susține că este imposibil să fie alocate bilete în sezonul estival pentru mii de doljeni și că anumite tratamente se pot face și în alte luni ale anului.

Până ieri se depuseseră la Casa Județeană de Pensii (CJP) Dolj 8.028 de cereri pentru acordarea de bilete de tratament anul acesta. „Cei care depun cereri pentru bilete de tratament trebuie să știe că acele cereri odată depuse la noi sunt valabile pe toată durata anului, dar că trebuie depuse la Casa de Pensii cu cel puțin 40 de zile înainte de data la care solicită acest bilet. Până acum s-au depus 8.028 de cereri, dar probabil că se vor mai depune în perioada următoare, din experiența anilor anteriori. Bilete nu vor fi pentru toți pensionarii care solicită. Anul trecut am avut 14.000 de cereri depuse, însă nouă ne-au fost repartizate la Dolj circa 8.000 de bilete. Este greu să obțină toți cei care solicită un bilet de tratament“, a spus directoarea CJP Dolj, Daniela Licu.
Pensionarii care au mai fost la tratament în ultimii doi ani „nu mai au nici o șansă să mai primească alocare automată anul acesta“, a mai spus directoarea CJP Dolj, dar ei pot să meargă la redistribuiri, în sensul că se redistribuie biletele refuzate de titularii de drept, cam cu o săptămână înainte să înceapă seria de plecări. Aproape 100 de bilete se redistribuie la refuzuri înainte de fiecare serie, pentru că persoanele nominalizate să plece la tratament refuză biletele, pe motiv că fie nu le convine stațiunea, fie perioada în care au fost repartizați. La refuzuri se repartizează biletele de tratament pe principiul „primul venit, primul servit“.

Mii de oameni vor la tratament vara

Șefa CJP Dolj a menționat că foarte mulți pensionari doljeni solicită să meargă la tratament doar în sezonul estival, respectiv în lunile iulie și august și „neapărat“ în stațiunile de la Marea Neagră, unde există unități de tratament cu care Casa Națională de Pensii are contracte. Este aproape imposibil să fie alocate bilete pentru mii de pensionari din Dolj pentru stațiunile de pe litoral și doar în intervalul estival, a precizat Daniela Licu.
„Vin mulți oameni în audiență, în fiecare miercuri, și eu le explic că același tratament cu nămol nu se face doar la Eforie Nord sau la Mangalia, ci se face și la Bala, și la Amara, unde avem unități proprii de odihnă și tratament, adică ale Ministerului Muncii, și unde putem obține suplimentarea biletelor de tratament chiar în sezon. Ei vor majoritatea vara, la Mangalia sau la Techirghiol. Acolo este un singur hotel, unde sunt alocate toate județele, inclusiv Capitala. Deci nu pot fi alocate doar pentru Dolj 100 de locuri în acel hotel la Techirghiol, de exemplu. Un domn a venit în audiență să îmi spună că nu poate să meargă în luna iunie la tratament, când i-a fost alocat biletul, pentru că nu poate să meargă nepotul său în iunie, că nu termină școala“, a mai spus Daniela Licu.
De doi ani, durata unui bilet de tratament s-a redus la 16 zile, de la 18, tocmai pentru a beneficia mai mulți pensionari de astfel de servicii. Un bilet costă jumătate din pensia celui asigurat, iar cei care solicită trebuie să aibă o afecțiune tratabilă în stațiunile alocate acestui program și să aibă o trimitere de la medic (o recomandare) pentru tratarea respectivei afecțiuni. Cele mai mari șanse să obțină un bilet de tratament sunt acei pensionari care nu au mai fost în ultimii doi ani „la băi“ și care au pensia cât mai mică, pentru că aceștia vor primi punctaj mai mare. În cazul în care sunt persoane care au nevoie de tratament de urgență, atunci CJP Dolj face solicitări la Casa Națională de Pensii și se realocă locuri în stațiuni strict pentru cazurile care au nevoie de recuperare urgentă, aici putând fi vorba și de persoane tinere, care își pierd temporar capacitatea de muncă și au nevoie urgentă de recuperare, în diverse boli.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS