16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMinisterul Sănătății vrea să provoace un cutremur în sistem

Ministerul Sănătății vrea să provoace un cutremur în sistem

Ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, a blocat concursul pentru șefia Spitalului de Urgență Floreasca și va realiza o nouă procedură de selecție a viitorilor manageri de spitale, a anunțat purtătorul de cuvânt al ministerului, Laurențiu Colintineanu. Altă schimbare majoră în ceea ce privește conducerea spitalelor din România este evaluarea managerilor, după criterii precum igiena, părerea pacienților și raportarea reală a infecțiilor nosocomiale.

Concursurile pentru manageri de spital – blocate

Vlad Voiculescu a decis suspendarea concursurilor pentru ocuparea funcţiilor de conducere de la nivelul spitalelor, acestea fiind blocate timp de câteva săptămâni, până la realizarea unui nou contract de management al spitalelor, care va conţine criterii de performanţă.
Ministrul Vlad Voiculescu a semnat, vineri, un ordin prin care a retras reprezentanţii Ministerului Sănătăţii din Consiliul de Administraţie de la Spitalul Floreasca şi din comisia de contestaţie din cadrul concursului pentru funcţia de management, concurs care trebuia să se desfăşoare ieri. Conform prevederilor legale, ordinul semnat de ministru a avut efectul de a anula desfăşurarea concursului“, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă Laurenţiu Colintineanu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii.
Acesta a precizat că, potrivit proiectului de management, funcţiile de conducere vor fi ocupate pe baza unor criterii de performanţă.
„E convingerea ministerului că a venit momentul pentru a analiza şi a efectua modificări privind procedura de selecţie a viitorilor manageri. Procesul de selecţie este o parte foarte importantă a acestui angrenaj. E în lucru un contract de management al spitalelor. Trebuie să conţină criterii clare de performanţă. Printre criterii l-aş menţiona pe cel de raportare reală a infecţiilor nosocomiale. Vom acorda mare atenţie criteriilor de igienă, nu mai vrem spitale murdare în România. Alt element este feedback-ul pacienţilor. Nici un concurs pentru ocuparea funcţiei de manager nu va avea loc până nu se va definitiva acest proiect de management, iar termenul este de câteva săptămâni“, a mai declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, potrivit Mediafax.

Corpul de control-verificări la Spitalul de Oftalmologie

Ministrul sănătății va trimite Corpul de control la Spitalul de Oftalmologie, a mai anunțat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Laurențiu Colintineanu. „Va exista un control. Aceasta este procedura legală. Trebuie să trimitem Corpul de control să constate și să probeze cu documente ceea ce se spune în această dimineață despre cazul doamnei Pop“, a precizat Colintineanu. El a amintit articolul 178 din Legea nr. 95/2006 referitor la ce poate și ce nu poate face un manager de spital.
„Pot să fac referire la articolul 178 din Legea nr. 95/2006, care spune în mod clar că funcția de manager persoană fizică este incompatibilă cu exercitarea oricăror altor funcții salarizate sau/și indemnizate, cu excepția funcțiilor sau activităților în domeniul medical din aceeași unitate“, a explicat Colintineanu.
Purtătorul de cuvânt al ministerului a adăugat că, în cazul în care „se va proba acest lucru în urma raportului de control, atunci în mod evident cazul acesta va fi tratat cu maximă seriozitate, pentru că reprezintă o încălcare a legii“.
Luni, pe site-ul jurnalistului Cătălin Tolontan a fost publicat un articol în care se spune, printre altele, că Monica Pop „este cel mai longeviv director de spital din Capitală și a beneficiat de sprijinul parlamentarului PSD, Florian Popa“.
Ulterior, managerul Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice, prof. dr. Monica Pop, a declarat pentru Ager­pres că nu a fost niciodată susținută politic.
„Tot ce a scris cu susținerea politică nu este adevărat. Eu sunt managerul spitalului din 1993, timp în care au venit toate partidele la Ministerul Sănătății și nu am avut niciodată nici un fel de problemă politică, nici de susținere, nici de dorință de a intra în vreun partid“, a precizat Monica Pop.
Ea a spus că îl va acționa în judecată pe jurnalistul Cătălin Tolontan pentru „afir­mațiile nereale“.
„Tot ce a scris acolo este neadevărat sau în orice caz singurul adevărat este că am spus că nu am fost susținută politic niciodată, iar dacă aș fi fost, nu cred că era vreo problemă, dar nu am fost. (…) Categoric, domnul Tolontan a făcut asta ca să îmi dea în cap pentru că mi-am permis să îl contrazic și să spun că ceea ce a zis azi-dimineață este o isterie care va duce la morți pur și simplu, pentru că sunt pacienți care nu mai au încredere în spitalele românești și se duc acolo când nu mai au ce face colegii mei medici. Consider că este o acuzație de genocid lucrul acesta, pentru că isteria pe care a creat-o este reală în proporție de 25%, dar nici atât nu e adevărat“, a spus Monica Pop.
Medicul a adăugat că în privința conflictului cu ANI există o hotărâre judecătorească. „Avem o hotărâre judecătorească în ceea ce privește conflictul cu ANI și, mai mult decât atât, ANI mi-a plătit și despăgubiri“, a punctat Pop.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS