14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFord România şi Fundaţia GdS au oferit daruri copiilor cu autism

Ford România şi Fundaţia GdS au oferit daruri copiilor cu autism

O zi de 1 Iunie cu totul specială pentru beneficiarii Centrului de zi al Asociaţiei Naţionale pentru Copii și Adulți cu Autism din România (ANCAAR), Filiala Craiova. Ford România şi Fundaţia Gazeta de Sud au adus zâmbetul pe faţa acestor copii, oferindu-le în dar jucării, dar şi materiale esenţiale pentru terapiile pe care le desfăşoară în centru. „Am primit materiale necesare terapiei comportamentale aplicate şi materiale pentru a putea începe, sperăm ca din 15 iunie, terapia 3C. Este o terapie revoluţionară în România, însă fără aceste echipamente necesare nu aveam şansa să o iniţiem, indiferent cât de mult ne-am fi dorit. Astfel de materiale sunt foarte scumpe. Din estimările noastre ajung la câteva mii de euro. Am cerut sprijinul comunităţii, apoi am cerut susţinere Fundaţiei Gazeta de Sud care ne este alături în ultimii ani pentru că din fonduri proprii nu ne-am fi permis achiziţionarea acestor materiale. Suntem o asociaţie de părinţi ai căror copii au fost diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist“, a spus Luminiţa Sandu, vicepreşedinte ANCAAR, filiala Craiova. Terapia 3C este o terapie practică realizată prin exerciţii fizice specifice care nu se află în contradicţie cu nici una din terapiile utilizate în prezent în tratarea autismului. Această terapie nu substituie logopedia sau terapia comportamentală care vizează deprinderea de abilităţi practice specifice. Toate exerciţiile vizează concentrarea atenţiei şi conştientizarea contextului. Aceşti copii şi tineri care vin la ANCAAR au nevoie, însă, în continuare, de sprijin. „Ne-am dori foarte mult să avem posibilitatea să păstrăm kinetoterapeutul care în acest moment se pregăteşte cu cei mai buni specialişti din ţară în terapia 3C, la program normal pentru a lucra cu copiii cât mai mult. În plus, pentru perioada verii o să avem nevoie de bani pentru activităţi de socializare. Ne dorim să ieşim foarte mult cu aceşti copii şi tineri în comunitate, să facem cu ei activităţi pe care le desfăşoară toţi copiii şi tinerii tipici“, a adăugat Luminiţa Sandu.

ANCAAR va beneficia de noi echipamente în valoare de 1.500 de euro

Darurile oferite de Ford România şi Fundaţia Gazeta de Sud nu se opresc însă aici. Suma totală de care va beneficia ANCAAR este de 3.500 de euro. Darurile date ieri au fost în valoare de 2.000 de euro. „Pe Luminiţa Sandu am cunoscut-o la un training adresat ONG-urilor. Atunci am înţeles ce nevoi are această asociaţie de părinţi, ai căror copii au fost diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist şi de aceea am hotărât să venim alături de ei. Cel mai greu exerciţiu de imaginaţie pe care putem să îl facem este să ne vedem pe noi înşine sau pe cineva drag nouă într-o situaţie dificilă, uneori chiar disperată. ANCAAR se află uneori în astfel de situaţii şi este nedrept să ducă singuri această luptă cu prejudecăţi, cu lipsuri, cu tot felul de lucruri pe care în mod normal ar trebui să le aibă. Nu este normal ca o asociaţie de părinţi să lupte singură şi să ducă această luptă pe umerii proprii. De aceea am ales să venim alături de ei. Ford România ne sprijină şi de această dată, este partenerul nostru pentru achiziţia acestor materiale necesare terapiei. Ne bucurăm foarte mult că am putut oferi astăzi ( ieri, n.r.) aceste daruri“, a spus Cristina Nănău Oprea, vicepreşedinte Fundaţia Gazeta de Sud.
Marele vis al reprezentanţilor ANCAAR, filiala Craiova este realizarea unui centru cu servicii rezidenţiale pentru persoanele adulte cu autism. Primul pas a fost făcut, au primit sprijinul colaboratorilor şi finanţatorilor italieni pentru demararea acestui proiect, însă acum au nevoie de sprijinul autorităţilor locale şi judeţene. În prezent, la ANCAAR Craiova beneficiază de terapie 20 de copii şi tineri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS