10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljA crescut numărul pensionarilor pe caz de boală în Dolj

A crescut numărul pensionarilor pe caz de boală în Dolj

În topul pensionărilor de invaliditate din județ se regăsesc afecțiunile cardiovasculare, bolile psihice și cele digestive, urmate de cele respiratorii și de tumori (cancere), acestea din urmă fiind și cele mai grave.
Mai multe persoane din Dolj și-au pierdut capacitatea de muncă anul acesta decât în primele luni ale anului trecut, fapt ce a făcut ca mai mulți oameni să ajungă să depună cereri de pensionare pe caz de boală. În perioada ianuarie-aprilie 2016 s-au pensionat pe caz de boală 719 persoane din Dolj, în creștere față de aceeași perioadă a anului trecut, când se pensionaseră pe criterii de invaliditate 558 de persoane, potrivit datelor de la Casa Județeană de Pensii (CJP) Dolj. „Numărul celor care sunt bolnavi este puțin mai mare decât anul trecut, în aceeași perioadă, dar vom vedea până la sfârșitul anului dacă sunt pe total mai mulți decât anul trecut. Principalele boli din cauza cărora s-au pensionat doljenii sunt afecțiunile cardiovasculare, care ocupă un loc fruntaș. Afecțiunile psihice sunt și ele destul de multe, urmate de cele digestive, de cele respiratorii, iar pe ultimul loc sunt tumorile, care, de fapt, sunt și cele mai grave“, a precizat directoarea CJP Dolj, Daniela Licu.
Numărul total al pensionarilor pe caz de boală este destul de mare în această zonă a țării. La nivelul județului Dolj sunt aproximativ 190.000 de pensionari, dintre care 110.000 sunt la limită de vârstă. Restul de 80.000 sunt pensionați pe caz de boală, cei mai mulți dintre ei, dar și persoane pensionate anticipat.
Cei care au boli grave trebuie să fie examinați de comisiile de specialitate pentru pensii de invaliditate, iar pe baza referatelor acelor comisii situate în spitale, cei care își pierd capacitatea de boală total sau parțial pot fi pensionați în grad de invaliditate.
Atenție, însă, persoanele pensionate cu gradele I și II de invaliditate nu mai au voie să desfășoare nici o activitate aducătoare de venituri, iar cei pensionați cu gradul III au dreptul să aibă doar contracte de muncă pe maximum patru ore pe zi. „Unii angajatori le fac contracte de muncă pe opt ore celor pensionați cu gradul III de invaliditate, în loc să le facă pe patru ore pe zi. Acei pensionari în grad de invaliditate care încalcă legea vor pierde pensia dacă muncesc peste patru ore pe zi. Persoanele pensionate cu grad de invaliditate pot avea venituri din dividende, din câte am înțeles eu. Acelea nu sunt trecute pe lista veniturilor interzise, ca să spun așa“, a precizat Daniela Licu, director CJP Dolj.

Mii de doljeni cer recalcularea pensiilor

Persoanele pensionate la limită de vârstă depun ce­reri de recalculare a pensiilor, în special dacă au mai des­fă­șurat activitate și după ce au ieșit la pensie și doresc să li se adauge vechimea. Alții care au ieșit anticipat, atunci când ies la limită de vârstă merg la CJP să ducă documen­te în plus care nu li se ceruseră la pensionarea anticipată, cum ar fi diplome de facultate, adeverințe etc. Mai sunt persoane care solicită recalcularea, fiind nemulțumite de cuantumul pensiei. Anul trecut au fost înregistrate la CJP Dolj 3.400 de cereri de recalculare a pensiilor. În 2016, până la finele lunii aprilie, deja s-au înregistrat 1.500 de cereri de recalculare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS