10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljIulia Lazăr luptă să trăiască

Iulia Lazăr luptă să trăiască

Iulia Lazăr
Iulia Lazăr

Pe 12 martie a împlinit 21 de ani. Iulia este la început de drum, însă măcinată de o boală care a doborât-o la pat. De peste o jumătate de an, spitalul i-a devenit a doua casă. Duce o luptă pentru supravieţuire, iar singura dorinţă a acestei tinere este să trăiască. Prietenii, colegii şi profesorii îi sunt alături şi îi trimit mesaje pentru a o încuraja şi fac apel la cei care doresc să o sprijine pentru a ajunge la o clinică privată din străinătate!
Iulia Lazăr a absolvit Liceul Teoretic „Independenţa“ din Calafat. Este studentă în anul doi la Facultatea de Litere, din cadrul Universităţii din Craiova. Iubeşte copiii și dintotdeauna şi-a dorit să urmeze o meserie în care să aibă şansa să lucreze cu cei mici. Sinceritatea lor, entuziasmul, curiozitatea o fascinează, îi dau energia de care are nevoie. A vrut să îmbrăţişeze meseria de învăţătoare, însă s-a decis apoi să urmeze Facultatea de Litere, specializarea Română – Italiană. Dorinţa de a învăţa a determinat-o să-şi convingă părinţii să se întoarcă în țară din Italia, unde au muncit mai bine de şase ani. A refuzat să trăiască departe de casă, departe de prieteni, de locuri dragi.

„Ne-am da şi viaţa pentru a ne salva copilul“

Nu a avut niciodată probleme de sănătate. Răceli banale şi cam atât, susţine mama Iuliei. În septembrie 2015, din cauza unor dureri cumplite de spate, tânăra a ajuns la spital, unde i-au fost recomandate investigaţii suplimentare. Rezultatul tomografului a venit însă ca un trăsnet: cancer renal (o afecțiune malignă a rinichilor, cauzată de o leziune tumorală care apare în organism sub forma unui nodul de câțiva milimetri, n.r.). „În momentul în care am primit diagnosticul, am plecat de urgenţă la Institutul Oncologic Bucureşti. Ni s-a explicat atunci că singura metodă de tratament este intervenția chirurgicală. Medicii ne-au spus răspicat că altfel nu are nici o șansă să supraviețuiască, cancerul renal fiind letal. Imediat după intervenţia chirurgicală, veştile proaste nu au încetat să apară. Am aflat apoi că Iulia are metastaze osoase, apoi metastaze la ficat, iar de ceva timp şi la plămâni… Suntem disperaţi, am da orice, ne-am da şi viaţa pentru a ne salva copilul. Trecem prin momente cumplite, trăim parcă într-un coşmar din care nu reuşim să ieşim. Vrem însă să facem tot ce este omeneşte posibil, avem nevoie de altă părere. Vrem ca Iulia să fie consultată de specialişti străini“, a povestit Gica Lazăr, mama Iuliei.
Documentele medicale ale tinerei au fost trimise deja la clinici din Germania, Austria şi Italia. În acest moment aşteaptă răspunsul pentru a afla ce sumă de bani este necesară ca să ajungă acolo, pentru noi investigaţii. Au însă nevoie de sprijin de la dumneavoastră, cititorii Gazetei de Sud, pentru că singurul care are un loc de muncă este tatăl Iuliei, care este marinar.

„Are un viitor în faţă şi vreau să câştige această luptă“

Diagnosticul primit de Iulia i-a şocat pe toţi: colegi, prieteni, profesori. Ei sunt cei care au apelat la noi, la Gazeta de Sud, ei sunt cei care au început să strângă bani pentru a-i ajuta pe părinţi să o salveze. „Numele Iulia semnifică dragoste, blândețe, dar de la Dumnezeu. Și exact aceste calități le are colega noastră. Din anul I ne făcusem atâtea planuri, legasem atâtea prietenii… Dar în toamna anului trecut o veste rea, pe care la început am refuzat să o credem, a venit pe neașteptate. Iulia trebuia să se opereze urgent. De atunci, spitalul a fost sala de clasă a Iuliei, iar noi nu am putut face decât să o așteptăm. Mereu optimistă, plină de viață, Iulia aduce cu ea bucuria de a trăi. Este pasionată de limba italiană, mereu prima la traduceri și compuneri. Un exemplu pentru toți, iubită de profesori și colegi. Ne spune mereu la telefon că vrea să se întoarcă, să vină la cursuri, să își dea examenele și că îi este dor de noi și de profesori. Ne dorim atât de mult să o avem la ore, din nou, și să reușim împreună! Le mulțumim din inimă celor care vor dori să o ajute pe Iulia, salvând astfel un om minunat, ca o rază de soare!“, a spus Mihaela Chiriță Iovan, colega Iuliei. Amelia Tuţă o cunoaşte pe Iulia din liceu. Au fost colege în Calafat: „Îmi este foarte greu să vorbesc despre problemele grave de sănătate ale Iuliei. O ştiu pe Iulia din liceu, o cunosc atât de bine… Este o persoană foarte veselă şi plină de viaţă. Vestea că suferă de cancer a fost un şoc pentru mine. Nu pot să realizez cum o fată aşa de frumoasă, atât de tânără să ducă o bătălie cu moartea. Are un viitor în faţă şi vreau să câştige această luptă. Este o persoană extraordinară, o fată cu un suflet cald, deşteaptă şi extrem de prietenoasă“. Şi Oana Barbu, altă colegă a Iuliei, face un apel public la cei care vor să ajute: „La 21 de ani, noi, tinerii, ne petrecem timpul distrându-ne, ieșind în parcuri şi terase, însa Iulia petrece acest timp pe un pat de spital, înconjurată de alte persoane care au avut aceeaşi neșansă ca şi ea. Este cumplit să afli o asemenea veste! O cunosc pe Iulia de pe băncile facultății! O fată prietenoasă, mereu la locul ei. Mi-e greu să cred că se află în această situație! Iulia trece prin clipe grele, iar noi, colegii ei, suntem alături de ea. O să facem tot posibilul să o ajutăm să mai obțină o şansă de la viaţă. Ne dorim ca toţi cei care aud, citesc şi află despre problemele ei să nu ne întoarcă spatele. Orice ajutor contează!“.
Şi corpul profesoral al Facultății de Litere va acorda studentei și familiei tot sprijinul moral necesar, precum și un sprijin financiar. Colegii ei doresc să facă o colectă.

Cum puteţi ajuta

Cei care doresc să sprijine familia Lazăr o pot face donând orice sumă în contul bancar: RO82BRDE170SV92418271700.
Beneficiar Lazăr Elena Mihaela Iulia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS