24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCondamnați pentru înșelăciuni cu măști de gaze și cloramină

Condamnați pentru înșelăciuni cu măști de gaze și cloramină

Anchetatorii au stabilit că cei trei inculpați au încercat să obțină fără drept aproape 200.000 de lei din bugetul orașului Dăbuleni
Anchetatorii au stabilit că cei trei inculpați au încercat să obțină fără drept aproape 200.000 de lei din bugetul orașului Dăbuleni

Judecătoria Craiova a condamnat, vineri, trei persoane din Potcoava, județul Olt, care au încercat să înșele reprezentanții Primăriei Dăbuleni cu aproape 200.000 de lei, falsificând facturi pentru măști de gaze, cloramină, furtunuri, lămpi sau extinctoare.

În urmă cu un an, mai exact pe 7 mai 2015, procurorii craioveni au reținut trei reprezentanți ai SC Bulgăraș din Aur SRL, suspectați de comiterea mai multor infracțiuni, cum ar fi tentativa de înşelăciune, falsul material în înscrisuri oficiale, falsul în înscrisuri sub semnătură privată sau uzul de fals. Este vorba de Ion Bădoi, de 49 de ani, de fiica acestuia, Luminița Bădoi, de 29 de ani, dar și de Florin Bădoi, de 35 de ani, fratele lui Ion Bădoi, toți domiciliați în Potcoava, Olt. În urma anchetei, oamenii legii au stabilit că inculpații „au acţionat, în perioada 2012 – 2013, în vederea inducerii în eroare a reprezentanţilor Primăriei Dăbuleni în scopul obţinerii unor foloase materiale injuste pentru societatea din Potcoava“. Mai exact, inculpații au fost acuzați că au „falsificat mai multe înscrisuri oficiale şi sub semnătură privată prin care se atesta în mod nereal transferul şi vânzarea unor bunuri către Primăria Dăbuleni, cu o valoare mai mare cu 186.633 de lei decât cea datorată în fapt de beneficiar. Pentru realizarea aceluiaşi scop, cei trei suspecți au formulat şi o acţiune la Tribunalul Dolj, unde au fost folosite înscrisurile falsificate, urmărindu-se obţinerea unei hotărâri judecătoreşti favorabile firmei acestora cu consecinţa păgubirii instituţiei publice“, după cum au precizat reprezentanții IPJ Dolj.
Întrebat despre această situație, primarul din Dăbuleni, Nicolae Drăgoi, a povestit că totul a început în anul 2012, după ce a reușit să cumpere la un preț bun 50 de bănci de la SC Bulgăraș din Aur SRL. „Prin septembrie 2012 am luat de la această firmă 50 de bănci pentru parcul bisericii. Au cerut pe o bucată 900 de lei fără TVA, iar eu le-am zis că le dau 600 de lei cu tot cu TVA. Au adus băncile, iar prin decembrie le-am dat banii, am încheiat afacerea. Au mai fost câteva achiziții, iar în februarie 2013 am primit un plic. Când l-am deschis mi-a venit rău! Ne cereau aproape 200.000 de lei pe niște măști de gaze, cloramină, lămpi, furtunuri sau extinctoare“, a povestit Nicolae Drăgoi.

Dosar penal după acțiunea civilă

Primarul Drăgoi a mai explicat că nu a achitat facturile emise de firma din Potcoava, motiv pentru care SC Bulgăraș din Aur SRL a chemat Primăria Dăbuleni în judecată, la Tribunalul Dolj. După începerea procesului s-a aflat ce se întâmplase, de fapt.
„Un funcționar din primărie nu a barat facturile, iar cei de la firmă au scris în continuare diverse materiale de care nu aveam nevoie. Păi eu eram nebun la cap să iau măști de gaze din timpul războiului cu 400 de lei bucata? Ce să fac cu ele? Nici cu cloramina nu avem ce face, pentru că primăria este nouă și modernă. Nu le-am dat nici un ban și ne-au dat în judecată, după care am făcut plângere la Parchet pentru că falsificaseră facturile. Când a venit poliția am aflat că ei livraseră deja produsele, erau într-o magazie“, a mai precizat pentru GdS primarul din Dăbuleni.
Acțiunea civilă formulată de SC Bulgăraș din Aur se află încă pe rolul Tribunalului Dolj. Asta pentru că, în noiembrie 2013, după ce Primăria din Dăbuleni a descoperit falsurile, instanța a dispus suspendarea procesului. Ulterior, pe 29 mai 2015, Tribunalul Dolj a respins cererea de repunere pe rol formulată de SC Bulgăraș din Aur SRL și a menținut suspendarea cauzei.
Cei trei inculpați au fost trimiși în judecată în iunie 2015, iar vineri, pe 20 mai, au fost condamnați de Judecătoria Craiova la câte doi ani și jumătate de închisoare cu suspendare.
De asemenea, instanța a respins acțiunea civilă a Primăriei Dăbuleni și a dispus desființarea înscrisurilor falsificate. Hotărârea Judecătoriei Craiova poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

Cloramină pentru Primăria Ianca

Aceeași SC Bulgăraș din Aur SRL a chemat în instanță și Primăria Ianca, județul Olt, însă a pierdut procesul. Primarul comunei Ianca, Mirel Pascu, a povestit că societatea din Potcoava a încercat să vândă primăriei cloramină pentru care nu a putut prezenta un certificat de garanție.
„Au adus niște cloramină, dar nu aveau certificat de garanție pentru ea. Am hotărât să nu le dăm banii și ne-au dat în judecată, dar am câștigat“, a povestit primarul Pascu. Procesul s-a judecat la Tribunalul Olt, instanță care a constatat că a intervenit rezilierea contractului între cele două părți și a dispus restituirea către firma din Potcoava a întregii cantități de cloramină.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS