10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrognoza meteo în următoarele două săptămâni în Oltenia

Prognoza meteo în următoarele două săptămâni în Oltenia

Administraţia Naţională de Meteorologie a transmis o estimare a valorilor termice şi a precipitaţiilor în intervalul 23 mai – 5 iunie. Estimarea   este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.
În Oltenia, până pe 25 mai, valorile termice diurne vor fi în scădere și se vor înregistra medii regionale ale maximelor de 20…21 de grade. Valorile nocturne nu vor avea variații semnificative, astfel încât se vor înregistra medii ale  minimelor  de  11…13  grade.  Ulter
ior, temperatura aerului va crește treptat, ajungând la o medie a maximelor de 28…29 de grade la sfârşitul lunii mai, valori ce vor caracteriza o vreme mult mai caldă decât ar fi normal pentru această perioadă. Temperaturile nocturne vor marca o creștere până pe 31  mai, când media regională a minimelor va fi de 15…16  grade.
Luna  iunie va debuta cu o scădere ușoară a valorilor termice, astfel că până la sfârșitul intervalului de prognoză, media maximelor va fi de 25…26 de grade, iar a minimelor de 13…15 grade.
Probabilitatea de apariţie a averselor va fi mai mare în zilele de 24 și 25 mai și după 30 mai, când și cantitățile de apă vor putea fi mai  însemnate. În restul intervalului, aversele vor fi posibile pe arii restrânse.

La munte, intervalul de prognoză va debuta cu o scădere a temperaturii aerului, resimțită îndeosebi la valorile diurne, astfel încât, pe 25 mai, maximele vor fi, în medie, în jurul valorii de 10 grade. Temperaturile minime vor avea  ușoare  variații  până  pe  data  de 25 mai, media acestora urmând a se situa între 4 și 7 grade.  Apoi,  până  la  sfârșitul lunii mai temperaturile vor fi în creștere; media maximelor va ajunge la 17…18 grade, iar a minimelor la 9…10 grade. Astfel de valori vor caracteriza o vreme cu mult mai caldă decât în mod normal în această perioadă. Scăderea termică de la începutul lunii iunie va fi ușoară, astfel că maximele se vor situa în jurul a 14 grade și minimele vor fi de 6…7 grade. Vor fi averse aproape în tot intervalul, mai importante cantitativ și pe arii mai extinse între 24 și 27 mai, dar și după 31 mai.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS