15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCu cine atacă PSD și PNL în bătălia pentru Consiliul Local Craiova

Cu cine atacă PSD și PNL în bătălia pentru Consiliul Local Craiova

Primăria Craiova
Primăria Craiova

Principalele două partide, PSD și PNL, au avut strategii diferite în stabilirea candidaților cu care vor să câștige majoritatea în Consiliul Local Craiova. PSD a făcut echipă cu UNPR și a mers pe mâna vechilor consilieri, cu experiență administrativă, care au votat în bloc toate propunerile primăriei din ultimii patru ani. Pe lista PSD a fost plasat pe loc eligibil avocatul Radu Marinescu, cel care a apărat-o pe Olguța Vasilescu la Tribunalul și Curtea de Apel București în dosarul în care DNA ceruse arestarea preventivă a primarului pentru fapte de corupție. PNL a dat credit tinerilor întreprinzători. Doar cinci candidați de pe locurile eligibile au mai fost consilieri locali, majoritatea dintre ei provenind din aripa PDL. Chiar dacă nu suscită același interes ca alegerea primarului din cauza vizibilității reduse în spațiul public, componența Consiliului Local este foarte importantă, deoarece consilierii se pot opune proiectelor inițiate de edilul-șef. În ultimii patru ani, Consiliul Local Craiova a fost dominat de PSD, iar aleșii locali au devenit o anexă a primarului Olguța Vasilescu, care și-a impus fără probleme toate inițiativele. Practic, toate cele peste 2.000 de hotărâri adoptate din 2012 până în prezent au fost proiecte introduse de primar și doar una de către un consilier. Tot de la PSD.

Propunerile PSD pentru Consiliul Local Municipal Craiova (locurile considerate eligibile)
– Au mai facut parte din Consiliul Municipal si/sau Judetean Dolj –  63,% (10/16)
– Au fost lideri sau membri ai altor partide inainte de PSD – 19% (3/16)
– Sunt/au fost cadre didactice (preuniversitare si universitare) –  13% (2/16)
– Sunt oameni de afaceri/activeaza in mediul privat –  25% (4/16)
– Media de varsta –  37 de ani
– Au sub 45 de ani –  50% (8/16)
– Au peste 60 de ani –  6% (1/16)
– Sunt femei –  13% (2/16)

1. Lia Olguța Vasilescu
În capul listei PSD este actualul primar Olguța Vasilescu, fost senator și deputat, provenit din PRM, urmărit penal de DNA pentru fapte de corupție. Vasilescu este cel mai important primar în exercițiu al PSD din perspectiva funcției de vicepreședinte al partidului la nivel național. Vasilescu a preluat majoritatea proiectelor din fonduri europene de la fostul edil-șef, Antonie Solomon, condamnat de DNA pentru că a luat mită. Cele mai multe dintre ele nu au fost finalizate la timp, astfel că primăria trebuie să suporte din bugetul local plata a câteva milioane de euro. Proiectele inițiate de actualul primar sunt în curs de derulare, printre ele regăsindu-se construirea a două stadioane și a unui spital municipal. Olguța Vasilescu a scandalizat opinia publică din cauza deficiențelor mai multor lucrări din oraș. Cele mai cunoscute sunt construirea unei parcări subterane care, de fapt, este la suprafață, și modernizarea Parcului „Romanescu“, monument istoric de categoria A prin distrugerea arborilor, unii dintre ei seculari. În scandal a intervenit și fostul ministru al culturii, Vlad Alexandrescu, el trimițând o echipă de control care a constatat dezastrul din parc.
2. Mihail Genoiu
Actual viceprimar din partea UNPR, Genoiu este mâna dreaptă a primarului și cel care are în subordine proiectele în implementare ale primăriei din fonduri europene.
3. Dan Dașoveanu
Actual viceprimar, provenit din PDL, Dașoveanu a trecut la PSD pe baza celebrei ordonanțe privind migrația aleșilor locali și a fost cooptat în echipa primarului pentru atragerea investițiilor străine în oraș. Dașoveanu a fost consilier economic al Ambasadei României la Berlin în perioada 2000-2005, în mandatele guvernelor Năstase-Tăriceanu.
4. Gheorghe Nedelescu
Fost viceprimar în mandatul lui Antonie Solomon, apoi administrator al orașului, Nedelescu a fost îndepărtat discret din primărie, iar în prezent activează ca director în cadrul CEO Oltenia.
5. Bianca Predescu
Consilier local cu state vechi, Predescu este avocat de meserie și fiica fostului judecător de la Curtea Constituțională, Ion Predescu.
6. Radu Marinescu
Marinescu a fost avocatul Olguței Vasilescu în dosarul DNA şi a reprezentat primăria în urmă cu trei ani în procesul de evacuare a echipei de fotbal a lui Adrian Mititelu de pe stadionul „Ion Oblemenco“ din Craiova.
7. Stelian Bărăgan
Actual consilier județean din partea PSD, Bărăgan a fost secretar general al Convenției Organizațiilor Studențești în perioada în care lider al studenților era Florentin Gust, în prezent deputat de Dolj din partea PSRO, partidul lui Mircea Geoană. În prezent lucrează la Centrul de Consiliere și Orientare Profesională din cadrul Universității din Craiova
8. Marin Traian Radu
Consilier local în prezent, Marin este patronul Policlinicii „Sfântul Ilie“ și proprietar al mai multor spații comerciale în Craiova.
9. Romeo Titus Radu
Este cel de-al doilea membru al UNPR pe un loc eligibil și vicepreședinte al filialei din Craiova.
10. Dorel Voicu -PSD
Actual consilier local.
11. Traian Alexandru Corneliu Bețiu
În prezent consilier local, Bețiu a fost membru PNL, dar a trecut în tabăra PSD.
12. Dumitru Otovescu
Este profesor universitar doctor la Departamentul de Sociologie al Universității din Craiova.
13. Lucian Dindirică
Fost consilier local, director al Bibliotecii „Aman“ din Craiova, aflată în subordinea Consiliului Județean Dolj, condus tot de PSD, Dindirică a demisionat din Consiliu pentru a prelua Asociația Craiova Capitală Culturală Europeană, aflată în centrul unui scandal uriaș din cauza cheltuirii în mod ilegal a unui milion de euro.
14. Silviu Ionuț Dumitrache
În prezent consilier județean, Dumitrache este directorul Casei Studenților din Craiova.
15. Marius Mihai
Consilier local în ultimul an, Mihai este cadru didactic la Liceul Tehnologic Auto din Craiova.
16. Marin Nicoli
Actual consilier local, Nicoli este administrator la cele două parcuri industriale ale Consiliului Județean Dolj: Parc Industrial și High Tech Park.

Propunerile PNL pentru Consiliul Local Municipal Craiova (locurile considerate eligibile)
– Au mai facut parte din Consiliul Municipal si/sau Judetean Dolj – 39,% (5/13)
– Au fost lideri sau membri ai altor partide inainte de PSD – 8% (1/13)
– Sunt/au fost cadre didactice (preuniversitare si universitare) –  0% (0/13)
– Sunt oameni de afaceri/activeaza in mediul privat –  62% (8/13)
– Media de varsta –  33 de ani
– Au sub 45 de ani –  50% (8/13)
– Au peste 60 de ani –  0% (0/13)
– Sunt femei –  16% (2/13)

1. Pavel Badea
Liberalii îl au în fruntea listei pe consilierul local Pavel Badea, președinte al PNL Craiova și director al Clubului Sportiv Universitatea Craiova din subordinea Ministerului Educației. Fost fotbalist, Badea este acum un prosper om de afaceri.
2. Flavius-Adrian Sirop
Secretar general al PNL, Sirop a fost director comercial la SC Salubritate Craiova SRL, societate deținută majoritar de Consiliul Local Craiova. În mandatul 2008 – 2012, Sirop a fost director al Salubrității în perioada PDL. În 2008, a candidat pentru Camera Deputaţilor din partea PNG.
3. Adriana Ungureanu
Fost consilier al prefectului în anul 2012 imediat după venirea USL, Ungureanu este patron al cofetăriilor Vivien din Craiova.
4. Marian Vasile
Consilier local provenit de la PDL, Vasile este vicepreședinte al PNL Craiova.
5. Marinel Florescu
Fost director al RAT Craiova în perioada PDL, Florescu este acum șef de cabinet parlamentar.
6. Dan Diaconu
Secretar general adjunct PNL Craiova, Diaconu este acționar în mai multe firme de media.
7. Doru Câplea
Provenit de la PDL, Câplea are 26 de ani, a absolvit Facultatea de Teologie, Istorie şi Ştiinţe ale Educaţiei, iar în 2013 a fost ales președinte la tineretul PDL. Acum este președinte al tineretului PNL Dolj. Câplea este candidatul a cărui declarație de avere este goală de la un capăt la altul.
8. Vlad-Mihai Ionescu
Angajat al Filarmonicii Oltenia, Ionescu este și membru în Consiliul de Administrație al RAT Craiova, președinte la tineret în cadrul PNL Craiova și vicepreședinte al PNL Craiova.
9. Ana Gheorghe
Provenită de la PDL, Ana Gheorghe a mai fost consilier în perioada 2008-2012. A rămas în memoria colectivă după două intervenții în ședințele de Consiliu Local. O dată a pus tabloul fostului primar Antonie Solomon pe locul primarului din cauza absențelor sale repetate. A doua oară i-a reproşat acestuia că are limbaj de puşcăriaş, după ce Solomon i-a spus, la rândul lui, că se comportă ca o femeie de serviciu de la SPIACT (firmă unde lucrează și în prezent). Gheorghe este președinte al organizației de femei în cadrul Biroului Permanent Local al PNL Dolj.
10. Sorin-Adrian Sora
Fost președinte al PNL Craiova în 2005, Sora este președinte al Federației Române de Go și vicepreședinte PNL Craiova.
11. Ionuț-Lucian Prejbeanu
Vicepreședinte al PNL Craiova, Prejbeanu este patron și administrator al unui cunoscut site de anunțuri din Craiova.
12. Mihai-Daniel Radu
Șef de cabinet parlamentar și prim-vicepreședinte la organizația de tineret a PNL Dolj, Radu este asociat într-o firmă și președinte al Asociației pentru o Românie Deschisă.
13. Laurențiu-Florin Diaconu
Secretar executiv al PNL, provenit din PDL, Diaconu este director de vânzări la o importantă firmă de construcții și materiale de construcție din Craiova care a câștigat mai multe contracte din fonduri europene în mandatul actualului primar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS