12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGazeta de Sud - sursă credibilă pentru Avocatul Poporului

Gazeta de Sud – sursă credibilă pentru Avocatul Poporului

În urma demersului întreprins de Avocatul Poporului pentru acest caz apărut în Gazeta de Sud, Ministerul Muncii a admis încadrarea persoanei în grad de handicap grav, cu asistent personal (Foto: Arhiva GdS)
În urma demersului întreprins de Avocatul Poporului pentru acest caz apărut în Gazeta de Sud, Ministerul Muncii a admis încadrarea persoanei în grad de handicap grav, cu asistent personal (Foto: Arhiva GdS)

De la începutul acestui an până în prezent, sute de persoane au apelat la consilierii Biroului Teritorial Craiova al Instituţiei Avocatul Poporului, ce are ca arie de competenţă Curtea de Apel Craiova, deservind judeţele Dolj, Gorj, Olt, Mehedinţi. În perioada 22 februarie – 20 mai 2016, Instituţia Avocatul Poporului desfăşoară o amplă activitate de colectare de date necesare întocmirii Raportului Special privind respectarea drepturilor copiilor din instituţii rezidenţiale din România. „Sunt în curs de vizitare 200 de instituţii din cadrul Direcţiilor de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din toată ţara. Realizăm acest studiu în parteneriat cu UNICEF şi cu sprijinul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie.
Această cercetare, efectuată în vederea elaborării Raportului special, porneşte de la contextul naţional legat de necesitatea monitorizării respectării drepturilor copiilor. Studiile arată că aceşti copii care trăiesc în instituţii rezidenţiale sunt mai expuşi la riscul de încălcare a drepturilor lor decât copiii care trăiesc împreună cu familia lor (de exemplu, abuzul şi neglijarea)“, a spus Simona Emandi, consilier coordonator la Biroul Teritorial Craiova – Avocatul Poporului.

„Toate sesizările din oficiu pe care le-am efectuat au fost cazuri preluate din Gazeta de Sud“

Potrivit reprezentanţilor Biroului Teritorial Craiova al Avocatului Poporului, de la înfiinţare şi până în prezent, au acordat consiliere directă, prin intermediul audienţelor şi consiliere telefonică, prin intermediul serviciului dispecerat, pentru aproximativ 13.077 de persoane. De asemenea, au rezolvat un mare număr de cereri, dintre cele mai diverse domenii, cum ar fi: egalitatea în drepturi, dreptul la un nivel de trai decent, dreptul la proprietate privată, dreptul la moştenire, dreptul la informaţie, dreptul la muncă şi protecţia socială a muncii.
„Altă sferă vizată prin petiţiile depuse a fost cea a încălcării libertăţilor consacrate în Constituţia României: libertatea individuală, libertatea de exprimare, libertatea conştiinţei, libertatea economică. Ponderea cea mai însemnată o au cererile care au ca obiect legile fondului funciar, urmate fiind de nemulţumirile legate de modul de recalculare a pensiilor. Menţionăm că toate sesizările din oficiu pe care le-am efectuat au fost cazuri preluate din Gazeta de Sud pentru care s-au efectuat demersuri la autorităţile implicate“, a adăugat Simona Emandi. Un exemplu în acest sens este articolul apărut în Gazeta de Sud pe 15 martie 2016, „Un bărbat imobilizat din Leu, în luptă cu sistemul – Soţul meu are nevoie de însoţitor!“ (http://www.gds.ro/Local/2016-03-15/un-barbat-imobilizat-din-leu,-lupta-cu-sistemul-sotul-meu-nevoie-de-insotitor/). Bărbatul a apelat la Gazeta de Sud pentru a-şi spune povestea. Este diagnosticat cu mai multe boli cronice, încadrat în grad de handicap accentuat, însă fără drept de însoţitor, deşi starea sănătăţii sale este precară. „A fost sesizat Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice – Comisia Superioară de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap, în contextul încălcării art. 47 din Constituţia României, privind dreptul la un nivel de trai decent, art. 50 din Constituţia României, privind protecţia persoanelor cu handicap şi art. 52 din Constituţia României, privind dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică. În urma demersului întreprins, Ministerul Muncii ne-a comunicat faptul că s-a admis contestaţia formulată, admiţându-se încadrarea persoanei în grad de handicap grav, cu asistent personal, luându-se în considerare documentele care au stat la baza evaluării sociale, medicale şi psihologice, precum şi raportul de evaluare complexă întocmit în cauză. Decizia Comisiei Superioare va fi expediată Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Dolj, care are obligaţia de a o pune în aplicare, prin acordarea drepturilor, sub formă de prestaţii şi servicii sociale, de la data emiterii certificatului de încadrare în grad şi tip de handicap contestat. Totodată, Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Dolj va comunica decizia persoanei respective, prin poştă, cu confirmare de primire“, a adăugat Simona Emandi.
Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și a demarat o anchetă şi în cazul relatat în ediția din 25 martie 2016 a Gazetei de Sud în articolul „Un elev electrocutat și doi tineri dispăruți“ (http://www.gds.ro/Local/2016-03-25/un-elev-electrocutat-si-doi-tineri-disparuti/). Elevul a fost transportat în stare gravă la Spitalul de Chirurgie Plastică și Arsuri din București, după ce s-a electrocutat în Gara Craiova. Din nefericire, acest tânăr a decedat. Şi în cazul tinerilor instituţionalizaţi care s-au sinucis la sfârşitul anului 2015 Avocatul Poporului s-a autosesizat. În urma controalelor s-au constatat mai multe nereguli, iar Avocatul Poporului a făcut o serie de recomandări conducerii instituţiei.

Audienţe în luna iunie

În perioada imediat următoare, consilierii angajaţi ai Biroului Teritorial Craiova al Avocatului Poporului vor acorda audienţe după cum urmează: la sediul Prefecturii Gorj, pe 27 iunie, la Prefectura Olt, pe 28 iunie, la Prefectura Mehedinţi, pe 30 iunie. Doljenii pot apela la consilierii acestui birou, de luni până joi, între orele 9.00 – 16.00, iar vineri, între orele 9.00-12.00, pe strada A.I Cuza nr.1, în sediul Primăriei Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS