19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMinorul cu peste 100 de dosare penale a ajuns în arest

Minorul cu peste 100 de dosare penale a ajuns în arest

Oamenii legii l-au reținut joi pe Mădălin, care a fost cercetat în peste 100 de dosare penale pentru furturi din autoturisme (FOTO: arhiva GdS)
Oamenii legii l-au reținut joi pe Mădălin, care a fost cercetat în peste 100 de dosare penale pentru furturi din autoturisme (FOTO: arhiva GdS)

Procurorii craioveni au cerut și obținut, vineri, arestarea preventivă a unui minor de 15 ani, cercetat în peste 100 de dosare penale de furt calificat înainte de a împlini 14 ani. Mai mulți membri ai familiei minorului au fost condamnați definitiv anul trecut, într-un dosar în care au fost acuzați că l-au trimis la furat.

Gazeta de Sud a prezentat de mai multe ori povestea unui minor din Craiova, care a comis în ultimii ani zeci de furturi din autoturisme. Este vorba de Mădălin C., care a spart peste 100 de autovehicule, unele infracțiuni fiind comise împreună cu verişorul său, Doru B.
Mădălin fura tot ce găsea în mașinile cărora le spărgea un geam, de la bani și telefoane, până la genți, haine și laptopuri. Polițiștii au întocmit pe numele minorului zeci de dosare penale, însă de fiecare dată acesta s-a întors pe străzi la furat. Astfel, potrivit informațiilor oferite de reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj, în septembrie 2012, pe când avea 12 ani, minorul avea deja 78 de dosare de furt calificat, cele mai multe dintre ele fiind întocmite de poliţiştii de la Secţia 1 pentru spargeri de autoturisme. Câteva luni mai târziu, în martie 2013, numărul dosarelor a ajuns la 86, iar în mai 2014, înainte de a împlini 14 ani, adunase nu mai puțin de 121 de dosare penale. Oamenii legii spun că s-a dispus clasarea acestor dosare, pentru că Mădălin era minor și nu răspundea penal.
Din primăvara anului 2014, Mădălin s-a mai cumințit, mai ales că atunci mai mulți membri ai familiei sale, care locuiau pe strada General Dragalina, au fost arestați. Aceștia sunt Mariana Călinescu și Petre Călinescu, bunicii lui Mădălin, dar și Verginia Călinescu și Nuța Ilie. În același dosar au fost puși sub acuzare și trei minori, printre care și Doru B. și Florian, fratele lui Mădălin. Anchetatorii au reţinut că inculpații „l-au determinat pe minorul care nu răspunde penal (Mădălin C. – n.r.) să comită 14 infracţiuni de furt calificat din autoturisme“.
În ianuarie 2015, inculpații au fost condamnați definitiv pentru comiterea a zeci de infracțiuni de participaţie improprie la furt calificat. Petre Călinescu a primit o pedeapsă de șapte ani și nouă luni de închisoare, Nuța Ilie a fost condamnată la trei ani și o lună de închisoare, iar Verginia Călinescu a primit o pedeapsă de șapte ani și cinci luni de închisoare. Al patrulea inculpat, Mariana Călinescu, a fost condamnată la patru ani și patru luni de închisoare. În schimb, Florian a fost internat într-un centru educativ timp de un an și jumătate, iar instanța a dispus ca ceilalți doi minori să fie asistați zilnic pe o perioadă de șase luni. În plus, instanța de judecată a dispus ca inculpații să restituie suma totală de 59.566 de lei celor 15 persoane păgubite care s-au constituit părți civile în dosarul penal.
De asemenea, instanța a dispus confiscarea sumelor de 5.250 de lei și 200 de euro de la inculpați, ce reprezintă contravaloarea bunurilor furate din mașinile a șapte persoane.

Arestat pentru două infracțiuni de furt calificat

Vineri, reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Dolj au anunțat că Mădălin, care a împlinit 15 ani în decembrie, a fost reținut și dus în arest sub acuzația de furt calificat.
Oamenii legii mai spun că au probat comiterea a două infracțiuni de către minor. Astfel, pe data de 6 mai, un craiovean s-a plâns că persoane necunoscute i-au spart geamul portierei mașinii, care era parcată pe strada Dealul Spirei, și au furat 50 de euro, 130 de lei şi mai multe documente. Polițiștii doljeni spun că, joi, autorul infracțiunii a fost identificat ca fiind același Mădălin. „În urma activităţilor specifice de cercetare desfăşurate de polițiștii craioveni a fost identificat făptuitorul în persoana lui Mădălin C., de 15 ani, din Craiova, iar prejudiciul a fost recuperat în totalitate şi restituit persoanei vătămate. Prin extinderea cercetărilor, oamenii legii au stabilit că minorul a mai comis, în data de 4.05.2016, un furt dintr-un autoturism parcat pe strada Dimitrie Bolintineanu, de unde a sustras acte de identitate și suma de 250 de lei“, au precizat reprezentanții IPJ Dolj. Între timp, Mădălin a fost dus la IML Craiova, unde medicii au stabilit că a avut discernământ în momentul comiterii faptelor. Vineri, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au cerut și obținut arestarea preventivă a minorului pe o perioadă de 30 de zile. Hotărârea instanței nu este însă definitivă și poate fi contestată de minorul de 15 ani.

Familia Călinescu, evacuată din casa primită de la primărie

Tot în 2014, RAADPFL Craiova a solicitat în instanță evacuarea familiei Călinescu din imobilul de pe strada General Dragalina. În iunie, anul trecut, Judecătoria Craiova a admis acțiunea Regiei și a dispus „evacuarea pârâților Călinescu Mariana, Călinescu Petre, Călinescu Ismail, Călinescu Cristinel-Petrică, Călinescu Chinezu Romario, Dulani Nicoleta-Virginia(fostă Călinescu – n.r.) din imobilul situat în Craiova, str. General Dragalina, nr. 49A“, după cum se arată în hotărârea instanței. Hotărârea Judecătoriei Craiova a fost atacată cu apel de pârâți la Tribunalul Dolj, instanță care le-a respins acțiunea pe 8 februarie, anul acesta, printr-o hotărâre definitivă. În prezent, Mariana Călinescu, Petre Călinescu și Verginia Dulani, dar și un alt membru al familiei, Cristinel Călinescu, sunt încarcerați în Penitenciarul Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS