11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSe mai pot refolosi bordurile vechi de pe strada Împăratul Traian?

Se mai pot refolosi bordurile vechi de pe strada Împăratul Traian?

Unele din bordurile vechi care sunt scoase de pe strada Împăratul Traian, pentru a fi înlocuite cu altele noi, ar putea fi valorificate (Foto: Marian Apipie)
Unele din bordurile vechi care sunt scoase de pe strada Împăratul Traian, pentru a fi înlocuite cu altele noi, ar putea fi valorificate (Foto: Marian Apipie)

Primăria Craiova a demarat lucrări de reabilitare a mai multor străzi din oraș, la unele dintre ele intervențiile făcându-se și la nivelul trotuarelor. Acest lucru presupune înlocuirea bordurilor vechi cu altele noi. Numai că unele borduri arată încă foarte bine, în ciuda deceniilor care au trecut peste ele, iar acestea ar putea fi valorificate de municipalitate.

Una dintre străzile pe care Primăria Craiova a intervenit pentru o reabilitare totală este Împăratul Traian, fostă Siloz. Documentaţia de Avizare a lucrărilor de intervenţii referitoare la „Reabilitare şi modernizare strada Împăratul Traian“ Craiova a fost aprobată în consiliul local în ședința din noiembrie 2011, însă lucrările au început abia anul acesta, înainte de Paște, și continuă în ritm alert, pentru că artera este una cu trafic intens. Potrivit indicatorilor tehnico-economici aprobați în ședința CL din 2011, valoarea totală a investiţiei era de 6.824.870 de lei (inclusiv TVA), din care construcţii+montaj 6.071.340 de lei (inclusiv TVA), iar durata de execuţie a lucrărilor era de patru luni şi două săptămâni de la obţinerea autorizaţiei de construire.
Momentan, muncitorii se ocupă cu scoaterea bordurilor vechi și, în paralel, cu înlocuirea acestora cu altele noi. Și au ceva de muncă, pentru că strada are peste doi kilometri lungime, iar vechile borduri par greu de scos. Potrivit raportului întocmit de municipalitate, pentru strada Împăratul Traian, „bordurile de încadrare a carosabilului sunt deteriorate, prezentând urme de ciobire, sunt sparte, iar pe anumite zone acestea sunt îngropate sau lipsesc“. Numai că unele dintre borduri sunt din piatră naturală, masive, și dau ceva de furcă utilajelor.

Ar trebui valorificate bordurile vechi din Craiova?

Reprezentanții primăriei susțin că bordurile de pe Împăratul Traian sunt din anii ‘80, de când s-a intervenit ultima dată la această stradă. „De atunci nu s-a mai umblat deloc la trotuare și borduri. Și nici strada nu a mai fost reabilitată sau modernizată, ci doar plombată de-a lungul timpului, de asta s-a decis o reparație capitală a ei“, au precizat aceștia. Deși recunosc că unele borduri sunt din piatră naturală și că ar putea fi valorificate, reprezentanții municipalității spun că legea nu-i obligă să facă acest lucru: „Nu toate bordurile de pe această stradă sunt din piatră, mai sunt și din beton. Însă bordurile se scot mecanic, cu utilajele. Normativele în vigoare spun că la drumuri nu se recuperează nimic. Că mai recuperăm noi câte ceva, că se mai pot folosi prin alte părți, asta e altă problemă. Dar pe toate încadrările legale, când este vorba de străzi, de desfaceri de borduri, nu există recuperare. Intervențiile se fac cu utilaje grele, iar unele borduri se fac țăndări, pentru că sunt prinse pe fundație de beton“.
Ar trebui însă valorificate unele borduri vechi din Craiova, dacă ele arată încă bine, cum este cazul unora de pe strada Împăratul Traian? Aceasta este o întrebare la care primăria nu a putut oferi un răspuns oficial. Cu toate acestea, responsabilii cu lucrările de aici au explicat că bordurile de piatră naturală care sunt scoase în stare bună sunt predate cu proces-verbal către Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public din cadrul Primăriei Craiova, pentru a fi valorificate.
De precizat că în Ordinul nr. 198 din 15 februarie 2005 privind aprobarea Reglementarii tehnice „Normativ pentru întreținerea și repararea străzilor“, emis de Ministerul Transporturilor, Construcțiilor și Turismului și publicat în Monitorul Oficial nr. 439 din 24 mai 2005, se precizează, la art. 70, alin. (8) că „materialele provenite din desfacerea structurii rutiere existente vor fi triate în vederea reutilizării“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS