20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAglomerație la APIA pentru depunerea cererilor

Aglomerație la APIA pentru depunerea cererilor

Zeci de mici fermieri doljeni s-au înghesuit în ultimele zile să depună cererile pentru obținerea subvențiilor pe 2016. Guvernul a anunțat ieri că termenul până la care acestea pot fi depuse s-a prelungit până pe 15 iunie. Unii fermieri nu și-au primit nici până acum subvenția pe anul trecut.

În ultimele zile, înainte să se anunțe prelungirea termenului de depunere a cererilor pentru subvențiile plătite prin intermediul Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), la sediile instituției au fost cozi interminabile. Termenul trebuia să expire pe 16 mai, dar ieri după-amiază guvernul a anunțat că, la fel ca în fiecare an, se prelungește, pentru a da posibilitatea tuturor fermierilor să se înscrie.
Ieri înaintea prânzului era coadă la Centrul APIA din cartierul craiovean Romanești. Zeci de oameni se înghesuiau pe un culoar îngust, iar alții așteptau afară, pe scări, să le vină rândul. „Sunt de la ora 8.00 aici, acum este 11.00 și mai am vreo trei-patru persoane în fața mea. Cred că pe la 2.00-3.00 (după-amiază – n.r.) voi termina. Merge foarte greu. Iese un om pe oră de aici. Nu am avut programare pentru azi, dar am avut un deces în familie și nu am putut să vin mai devreme. Nu știm de ce durează așa de mult. Acum auzii că le căzură iar calculatoarele. De la ora 8.00 și până acum au ieșit doar doi oameni de acolo. Primul care ieși stătea de la 7.00 la rând. Îmi este vecin“, a spus Gheorghe Stănășel, din comuna Leu. În interiorul clădirii, pe hol, fermierii stăteau înghesuiți ca sardelele.
„Stau de azi-dimineață la rând, de trei ore. Le tot pică sistemul. Am mai fost să depun cererea și alaltăieri și am plecat pentru că a căzut sistemul (informatic – n.r.), la ora 11.00 le-a căzut tot. Și au stat alții, care au fost înaintea mea, până seara la 17.00, și tot n-au rezolvat nimic. Am revenit astăzi și uitați ce aglomerație e și azi“, a spus un tânăr fermier din Pielești.

75% din fermierii arondați la Craiova și-au depus cererile

La Centrul APIA din Craiova, din cartierul Romanești, sunt arondați 10.091 de fermieri din localități de prin jurul municipiului. Până ieri la prânz, depuseseră cereri pentru obținerea de subvenții circa 7.400 de fermieri, potrivit datelor de la reprezentanții APIA.
Unii fermieri sunt întorși din drum, în cazul în care documentele de la dosar nu sunt conforme cu cerințele legale. Cel mai important act este adeverința care se obține de la primăria din localitatea în care se află terenul. Dacă acea adeverință nu are patru semnături pe ea, atunci nu este validată de APIA. Reprezentanții instituției spun că în 99% din cazuri adeverințele sunt conforme.

Nu toți fermierii au primit subvențiile pe anul trecut

Dintre cei care stăteau la rând la Centrul APIA din Romanești să depună cererile de obținere a subvențiilor pe 2016, unii spuneau că nu au primit banii nici pentru anul trecut.
„Am venit de o oră. Eu sunt din Drăgotești, dar soția este din Robănești și a venit pentru mama ei. Mai avem patru-cinci persoane în față. Nu am fost programați astăzi, dar soacră-mea e în vârstă de 86 de ani și tot am zis că s-o mai înzdrăveni să putem s-o cărăm, dar nu a putut să vină și a venit soția, dar dacă n-o primi-o, iar mai stăm. Subvenția pe anul trecut am primit-o la Robănești, dar la Drăgotești nu s-a primit nici până acum“, a spus Traian Luică, din Drăgotești.
„Nu am primit până acum subvenția pe anul trecut. Nici o tranșă. Am teren în patru locuri, la Ghercești. De la APIA mi-au spus că o să iau banii până în sărbătorile de Paște, apoi au zis că după sărbători. Dar până acum nu am primit nici un leu. Azi am venit cu o vecină să depună cererea. Nu știu de ce-i plimbă pe bătrânii ăștia până aici. Vine femeia aceasta care are teren la Predești și de la Predești vine colea, la Craiova. Pe mine mă trimite la APIA la Melinești“, a spus un alt fermier doljean.

APIA spune că oamenii nu au respectat programările

Noul director al APIA Dolj, Laurențiu Nicolae Dădulescu, a precizat telefonic că instituția a transmis programări în teritoriu, însă oamenii nu au respectat datele la care trebuia să se prezinte la centrele APIA cu documentele necesare.
„Eu vă pot spune că nu este așa de multă aglomerație cum a fost anii trecuți. S-au făcut anumite programări cu dată și oră. Primăriile au luat act de aceste programări. Eliberăm adeverințe persoanelor care sunt programate în ziua respectivă, dar și acelora care nu și-au mai respectat programarea“, a precizat Dădulescu.
El a mai arătat că din 42.414 fermieri din Dolj care au depus în 2015 cereri de plată a subvențiilor, până ieri se prezentaseră la sediile APIA peste 31.000, cu cereri pentru subvențiile pe 2016.

S-a prelungit termenul de depunere a cererilor până pe 15 iunie

Termenul de depunere a cererilor APIA a fost prelungit până pe 15 iunie, conform datelor de pe site-ul guvernului, unde se preciza că ieri a fost adoptată o ordonanță de urgență în acest sens.
Până la data respectivă nu se vor percepe penalizări de la fermierii care depun cererile la APIA.
După 15 iunie, penalizările vor fi de 1% pentru fiecare zi de întârziere.

APIA: 80% din fermierii doljeni și-ar fi primit subvențiile pe 2015

Deși există fermieri care susțin că nu și-au primit nici acum banii de la APIA aferenți subvențiilor pe anul 2015, directorul Dădulescu, de la APIA Dolj, susține că „la peste 80% dintre fermieri s-au făcut plățile și au fost trimise documentele în contabilitate către București. S-au plătit banii pentru schema de plată unică pe suprafață, plata redistributivă, plata pentru tinerii fermieri și ajutoarele naționale tranzitorii. Urmează ca în perioada următoare să se plătească banii pentru cei care au avut «înverzire», agromediu și zonă defavorizată“. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS