16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGala Premiilor Academiei Internaţionale „Mihai Eminescu“

Gala Premiilor Academiei Internaţionale „Mihai Eminescu“

Sala Oglinzilor a Muzeului de Artă din Craiova a găzduit marți, 10 mai, manifestarea prilejuită de deschiderea celei de-a IV-a ediții a Festivalului Mondial de Poezie „Mihai Eminescu“. Cu această ocazie au fost acordate şi premiile Academiei Internaționale „Mihai Eminescu“. În acest an, Premiul pentru Poezie i-a fost acordat lui Risto Vasilevski, autor plurivalent, a cărui operă literară a fost tradusă în 24 de limbi străine și lui Jeton Kelmendi. „Sunt onorat să primesc acest premiu. Deși mi-au mai fost înmânate distincții în Rusia, Grecia, de această dată simt ceva diferit și special, pentru că România este țara în care poezia prinde mereu aripi“, a precizat la înmânarea premiului, Jeton Kelmendi.
Premiul pentru traducere i-a revenit lui Mario Roberto Antonio Castro Navarrete din Chile, considerat de critica literară cel mai subtil traducător al poeziei lui Mihai Eminescu. „Această distincție este un premiu pentru Eminescu. El merită să fie cunoscut și de alte popoare. Sarcina mea a fost să-l traduc pe marele poet român în spaniolă. Am aici cele două cărți din 2012 și 2016“, a precizat Mario Roberto, pentru ca apoi să încânte audiența cu unul dintre poemele lui Eminescu, în spaniolă.
Au fost premiate și Artele plastice, distincția revenindu-i lui Dan Cioca. Acesta a adunat ieri, pe lângă numeroasele premii naționale și internaționale, și premiul din partea Academiei Internaționale „Mihai Eminescu“. „Craiova este orașul meu de baștină. Aici am făcut clasele primare. Sper să aveți aceleași apetențe la acest premiu Mihai Eminescu“, a ținut să precizeze artistul.
Premiul pentru istorie a fost acordat lectorului universitar de la Facultatea de Drept și Științe Sociale, Departamentul de Istorie și Relații Internaționale, Mihai Ghițulescu, Premiul pentru management Cultural Internațional – Laurei Garavaglia, în vreme ce Premiul pentru știință i-a fost acordat lui Nicolae Victor Zamfir, director general al Institutului de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei“.
Premiul Opera Omnia a mers în acest an la Ataol Behramoglu, considerat, după 1989, vocea cea mai amplă și reprezentativă a poeziei turce de astăzi, dar și a celei europene. Premiul Opera Omnia pentru Arte Plastice al Academiei Internaționale „Mihai Eminescu“ i-a revenit lui Hirato Namba, distins cu numeroase premii internaționale pentru creația sa artistică.
Festivalul Mondial de Poezie „Mihai Eminescu“ va continua până pe 14 mai cu alte manifestări menite să aducă în atenția publicului versurile adunate în rime. Nu lipsesc din programul manifestării lansările de volume (astăzi, 11 mai, ora 17.30, la Biblioteca Județeană), recitaluri poetice internaționale ( joi, 12 mai, ora 11.30, la Palatul Cultural „Theodor Costescu“ din Drobeta Turnu Severin), colocvii (vineri, 13 mai, ora 16.30, la Colegiul Național „Ștefan Velovan“ din Craiova), dialoguri, lecturi poetice nocturne (vineri, 13 mai, ora 21.30, în Centrul Vechi al Craiovei).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS