12.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDezinfectanții Hexi Pharma au „infectat“ conturile „Filantropia“

Dezinfectanții Hexi Pharma au „infectat“ conturile „Filantropia“

Spitalul „Filantropia“ a făcut cumpărături directe pe bandă rulantă (Foto: GdS)
Spitalul „Filantropia“ a făcut cumpărături directe pe bandă rulantă (Foto: GdS)

Scandalul dezinfectanților diluați din spitale furnizați de firma Hexi Pharma a intrat într-o nouă fază. Serviciul Român de Informații (SRI) a recunoscut, într-un comunicat de presă, că a știut despre calitatea necorespunzătoare a produselor și că a trimis informări pe această temă tuturor autorităților, de la președintele țării, până la prefecții și președinții de consilii județene. Între timp, ca urmare a anchetei declanșate de procurori și a măsurilor cerute de guvern, Prefectura Dolj le-a solicitat tuturor autorităților locale din județ să verifice contractele de achiziții ale spitalelor din subordine. Unități spitalicești din patru județe din Oltenia au fost „călcate“ sâmbătă de polițiști, care au ridicat mai multe documente. Două sunt din Craiova, iar aici au fost depistate probe neconforme privind dezinfectanții. GdS a analizat contractele încheiate de acestea, majoritatea fără licitație.

Prefectura Dolj le-a cerut autorităților locale din județe să înceapă verificarea modului în care spitalele aflate în subordinea lor au cumpărat dezinfectanți diluați de la firma Hexi Pharma din București. „Astăzi (ieri – n.r.) am transmis către toate autoritățile locale care dețin o unitate sanitară cu paturi să sesizeze auditul intern și să facă o analiză exactă la contractele încheiate cu Hexi Pharma în perioada 2012-2015. Rezultatele auditului vor fi colectate la nivelul Prefecturii Dolj, urmând să fie redirecționate către Ministerul Sănătății. Pentru spitalele care aparțin de minister am discutat cu directorul Direcției de Sănătate Publică și dânșii vor face auditul acolo, iar la Spitalul CFR auditul îl va face Ministerul Transporturilor. Probabil vom avea o imagine exactă în perioada următoare. Vor verifica de la contractări la licitații, buletine de analiză, tot ce este legat de contractele încheiate. Nu am impus un termen-limită, dar cred că toată lumea va declanșa imediat aceste controale“, a declarat prefectul de Dolj, Sorin Răducan. Decizia vine ca urmare a măsurilor urgente cerute de guvern și a anchetei penale aflate în derulare. Ofițerii de la Investigarea Criminalității Economice au făcut sâmbătă percheziții la 25 de spitale din 21 de județe și municipiul București. Perchezițiile au avut loc după ce Ministerul Sănătății a publicat o listă cu 50 de spitale unde probele recoltate au arătat că sunt probleme cu dezinfectanții. Printre cele 50 de unități din țară se numără și șapte din Oltenia: Spitalul Clinic Municipal „Filantropia“ Craiova, Spitalul Municipal Calafat, Spitalul Județean de Urgență Slatina, Spitalul Municipal Caracal, Spitalul Municipal Drăgășani, Spitalul Orășenesc Bumbești-Jiu și Spitalul Orășenesc Horezu.

SRI recunoaște că știa problema

În plin scandal al dezinfectanților, SRI a recunoscut public, la solicitarea tolo.ro, faptul că știa despre fenomenul produselor neconforme, dar spune că a trimis rapoarte de informare către autoritățile abilitate să ia măsuri. „Dreptul la sănătate este un drept constituțional. Iar SRI acționează, împreună cu celelalte instituții partenere, pentru a proteja acest drept, alături de toate celelalte drepturi constituționale ale cetățenilor. SRI informează decidenții legali despre vulnerabilitățile sistemului public de sănătate. În documentele de informare adresate beneficiarilor legali, cu privire la problema infecțiilor nosocomiale, au fost prezentate inclusiv aspecte referitoare la calitatea necorespunzătoare pentru dezinfectanții utilizați la nivelul unităților spitalicești din țară. Printre beneficiarii legali ai informărilor noastre pe această problematică sunt președinții de consilii județene, prefecții, miniștrii, primul-ministru, președintele României. Toți acești beneficiari legali au primit informări constante, fiecare, potrivit atribuțiilor lor, despre disfuncționalitățile din sistemul public de sănătate din România. În ultimii cinci ani, SRI a trimis circa 100 de informări, inclusiv pe chestiuni legate de fenomenul infecțiilor nosocomiale intraspitalicești“, se arată în comunicatul SRI.
Fostul președinte, Traian Băsescu, a susținut că nu a primit nici o informare, în timp ce președinția a transmis că „informările pe care le primește președintele României sunt secrete și strict secrete. La nivel local, prefectul de Dolj, Sorin Răducan, a declarat că nu poate spune dacă a primit astfel de informări și a îndemnat SRI să nominalizeze prefecturile și consiliile județene cărora le-a trimis rapoarte. „SRI să lămurească acest aspect. Eu nu pot confirma sau infirma dacă am primit rapoarte de informare din partea lor și nu-mi permit să fac comentarii despre aceste informații pe care și președinția le numește secrete. Nu pot comenta așa ceva“, a spus Răducan. Președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, a precizat că nu a primit astfel de rapoarte.

Spitalul „Filantropia“ – cumpărături directe pe bandă rulantă

În timp ce autoritățile încearcă acum, declarativ, să afle adevărata situație din spitale, directorii acestora cumpărau pe bani grei și, mai ales, fără licitație, dezinfectanți pe bandă rulantă, cu precădere de la firma Hexi Pharma. GdS a analizat portalul de achiziții publice și a descoperit că, de exemplu, cele două spitale din Dolj, „Filantropia“ din Craiova și cel din Calafat, au cumpărat dezinfectanți de zeci de mii de lei numai în ultimele luni, aici incluzând și anul 2016.
Singura achiziție de dezinfectanți prin licitație a Spitalului „Filantropia“ s-a întâmplat acum șase ani. În rest, spitalul a apelat la cumpărături directe, adică și-a ales singură furnizorul. Licitația de care vorbeam mai sus a avut ca obiect achiziționarea de dezinfectanți, dezinsectanți și deratizanți. Suma totală a contractelor: peste 10.000 de euro fără TVA. Cea mai mare sumă, 21.167 de lei fără TVA, i-a revenit firmei Hexi Pharma, restul s-au dus către alte firme din București: Sante International, Fefrom Import Export și G&M 2000. Apoi spitalul a trecut la cumpărături directe. De exemplu, în 2016, Spitalul „Filantropia“ a achiziționat de la firma Limas Group din București 48 de sticle de 750 de mililitri care conțin soluție cu peroxid de hidrogen. Acesta este o biosubstanță dezinfectantă sub forma unui spray puverizator. Suma: 7.027 de lei.
Alte 11.126 de lei s-au dus, tot în 2016, pe 76 de pachete a câte 100 de șervețele impregnate cu peroxid de hidrogen pentru șters suprafețele.
Hexi Pharma a primit 10.000 de lei pentru a furniza spitalului un dezinfectant de nivel înalt pentru echipamente medicale, Glutex – 2%. Produsul este folosit pentru dezinfectarea aparaturii și instrumentarului medical din categoria „critice“. Tot de la Hexi Pharma a cumpărat spitalul 510 pachete de Hexio – Clor – tablete clorigene folosite la dezinfecția generală a suprafețelor prin ștergere în secții de spital, cabinete, grupuri sanitare, pentru dezinfecția instrumentelor din oțel inoxidabil și a apei potabile. Suma: 19.584 de lei. Achizițiile directe au continuat cu produsul Hexio-Sept AF(Thor), un dezinfectant concentrat pentru instrumentar și aparatură. Spitalul a scos din cont încă 23.000 de lei. Banii au ajuns tot la Hexi Pharma. La fel s-a întâmplat și cu cele 14.400 de lei plătite pentru cumpărarea a 600 de flacoane de Thor Spray, prezentat ca dezinfectant rapid pentru suprafețe și instrumentar. Hexi Pharma a vândut spitalului craiovean și 45 kg de Oxisept, un dezinfectant de nivel înalt al instrumentarului și dispozitivelor medicale. Prețul: 10.800 de lei, adică 220 de lei pe kilogram. Relația de afaceri cu firma din București a continuat cu un alt contract, pentru furnizarea a 300 de flacoane de un litru de Clorhexin B – un antiseptic dezinfectant pentru tegumente și mucoase. Adică încă 14.400 de lei. Alte 10.800 de lei s-au dus pe 300 de flacoane de un litru de Clorhexin A, dezinfectant chirugical pentru mâini și tegumente. În schimbul a 20.000 de lei, Hexi Pharma a trimis spitalului 450 de litri de Suprasept, dezinfectant de nivel înalt pentru instrumentar și suprafețe. „Filantropia“ avea nevoie și de săpun lichid cu dezinfectant pentru mâini și tegumente – Kalas. 750 de litri – 21.600 de lei. Asta într-o primă fază. Apoi a mai cumpărat 400 de litri. Tot cu 21.600 de lei. A urmat o achiziție de 200 de litri de Suprasept – 10.640 de lei, una de 200 de litri de Clorhexin A – 7.000 de lei, 6 kilograme de Oxisept, 350 de flacoane de Thro Spray – 9.300 de lei, 350 de litri de Thor – 14.000 de lei, 150 de litri de Glutex – 3.348 de lei și lista poate continua. Noi ne-am oprit la nivelul anului 2015, pentru că în sistemul electronic de achiziții sunt nu mai puțin de 144 de pagini de cumpărări directe ale Spitalului „Filantropia“, iar cele prezentate mai sus se regăsesc în primele 30. Procurorii se pot apleca cu și mai mare atenție asupra tuturor.
Spitalul Municipal Calafat, care figurează pe lista cu rezultatele neconforme, a făcut și el achiziții, prin aceeași metodă directă, dar a avut alți furnizori, iar sumele sunt mult mai mici. De exemplu, de 50 de euro a cumpărat Zeta 3 Soft Spray dezinfectant – Zhermack de la firma Dentotal Protect din București. De la aceeași firmă a cumpărat, cu 120 de euro, ZETA 1 ULTRA – dezinfectant instrumentar- ZHERMACK, iar cu 300 de euro a achiziționat săpun dezinfectant chirurgical lichid pentru mâini – PRESTIMAIN de la G&M 2000. O sumă mai mare, circa 1.000 de euro, a plătit pentru un antiseptic pentru dezinfecția igienică și chirurgicală a tegumentelor – HEXID X, circa 2.500 de euro pentru dezinfectant Bionet AG 1 de la firma craioveană Perchim și încă 2.000 de euro pentru dezinfectant de suprafețe A15.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS