10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCâți craioveni au cerut recalcularea impozitului încasat necuvenit

Câți craioveni au cerut recalcularea impozitului încasat necuvenit

Craiovenii cărora le-a încasat primăria necuvenit impozitele, ca urmare a faptului că nu le-a aplicat reducerea aferentă  în funcție de vechimea blocului, pot cere rambursarea banilor din 2012 încoace (FOTO: arhiva GdS)
Craiovenii cărora le-a încasat primăria necuvenit impozitele, ca urmare a faptului că nu le-a aplicat reducerea aferentă
în funcție de vechimea blocului, pot cere rambursarea banilor din 2012 încoace (FOTO: arhiva GdS)

Primăria Craiova încasează de ani buni impozite necuvenite de la oameni deoarece nu aplică reducerile stabilite prin Codul Fiscal la calcularea impozitului, cuprinse între 10% și 50% din valoarea impozabilă, în funcție de vechimea blocului. Puteți cere rambursarea sumelor încasate necuvenit de municipalitate în ultimii cinci ani. Primăria încearcă să tragă de timp când vine vorba de restituirea banilor respectivi către craioveni.

GdS dezvăluia în luna martie cum Primăria Craiova a încasat ani de-a rândul impozite necuvenite de la oameni prin faptul că în actele instituției nu figurează anul real al construirii blocurilor din municipiu, astfel că proprietarilor nu li se aplică reducerea de impozit prevăzută de legislația fiscală de 10% din valoarea impozabilă dacă blocul e mai vechi de 30 de ani, de 30% – dacă e mai vechi de 50 de ani și de 50% – dacă imobilul e mai vechi de 100 de ani. Primăria nu aplica aceste reduceri ale impozitelor, iar pe deciziile de impunere trimise de Direcția de Impozite și Taxe (DIT) anul acesta craiovenilor, în majoritatea cazurilor blocurile figurează în evidențele primăriei ca fiind mai noi de 30 de ani, ceea ce contravine realității, iar municipalitatea nu acordă reducerea de impozit de 10% ce li se cuvine oamenilor, pe lângă bonificația de 10% care se acordă celor care plătesc impozitul înainte de 31 martie.

160 de craioveni au cerut recalcularea impozitului

Fiind un drept al cetățenilor de a beneficia de reducerile de impozit stabilite de legislația fiscală, dar și o obligație a primăriei de a aplica Codul fiscal, oamenii pot să ceară recalcularea impozitului, ducând actele necesare care să arate anul real al construirii blocului (copie după schița tehnică a blocului, contractul de închiriere al primului proprietar sau orice act din care să rezulte anul construirii imobilului). Potrivit răspunsului pe care l-a transmis Direcția de Impozite și Taxe la întrebările GdS, „la registratura instituției au fost depuse 160 de cereri privind recalcularea impozitului pe clădire, ca urmare a modificării anului construcției, în conformitate cu prevederile art. 457, alin. 8 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Prin cererile depuse, unii contribuabili au solicitat fie restituirea sumelor ce vor genera din recalculare, fie compensarea cu alte impozite și taxe datorate“. DIT nu a putut spune ce sume se vor restitui celor 160 de craioveni, pe motiv că solicitările acestora sunt încă în curs de soluționare.

Puteți cere restituirea banilor pe cinci ani în urmă

În cazul în care și în urmă cu cinci ani locuința dumneavoastră avea o vechime mai mare de 30 de ani, atunci ar fi trebuit să vi se aplice o reducere a valorii impozabile a locuinței de 10%, pentru că și vechiul Cod fiscal spunea de o astfel de reducere a impozitului în funcție de vechimea clădirii.
Potrivit Codului de Procedură fiscală, primăria este obligată să vă restituie impozitele încasate necuvenit în ultimii cinci ani, căci aceasta e perioada de prescripție.
Potrivit Codului de Procedură Fiscală valabil de la 1 ianuarie 2016, adică Legea nr. 207/2015, la articolul 167 se prevede că se pot compensa sumele încasate necuvenit cu alte impozite și taxe datorate de contribuabil.
La articolul 168 din aceeași lege, „Restituiri de sume“, la aliniatele (1)-(3) se prevede în ce condiții poate restitui statul banii încasați necuvenit de la cetățeni:
„(1) Se restituie, la cerere, contribuabilului/plătitorului orice sumă plătită sau încasată fără să fie datorată.
(2) În situația în care s-a făcut o plată fără să fie datorată, cel pentru care s-a făcut astfel plata are dreptul la restituirea sumei respective.
(3) Prevederile prezentului articol se aplică și pentru sumele de restituit ca urmare a aplicării, potrivit legii, a scutirii indirecte sau a altor asemenea scutiri“.

Restituirea sumelor va dura… o veșnicie

Dacă primăria a încasat necuvenit impozite de la mii de craioveni într-o clipă, procedura prin care municipalitatea vă va restitui acei bani este de durată. Municipalitatea trage de timp când vine vorba de restituirea banilor încasați necuvenit de la oameni.
Conform DIT Craiova, după ce craiovenii solicită recalcularea impozitului, iar primăria le va răspunde după ce face calculele, atunci oamenii ar urma să depună încă o cerere la registratură, pentru restituirea efectivă a sumelor ce li se cuvin.
„Referitor la procedura de restituire, contribuabilul trebuie să depună la registratura DIT o cerere de restituire care trebuie să cuprindă datele de identificare a contribuabilului, suma și natura creanței ce urmează a fi restituite“, se arată în răspunsul transmis de DIT Craiova către GdS și semnat de primarul Lia Olguța Vasilescu.
După această procedură, primăria vă va comunica decizia de restituire a sumelor, precum și posibilitatea de a face contestație în termen de 30 de zile. Abia după aceea vi se vor restitui banii.
Pentru a evita lungirea procedeului de restituire a banilor încasați necuvenit de către Primăria Craiova, prin intermediul DIT, la întocmirea cererii de recalculare a impozitelor în funcție de vechimea blocului puteți adăuga și faptul că solicitați restituirea sumelor încasate necuvenit în ultimii cinci ani, conform art. 168 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS