6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBătaia de joc din Parcul „Nicolae Romanescu“ continuă

Bătaia de joc din Parcul „Nicolae Romanescu“ continuă

După ce Garda de Mediu Dolj a decis, săptămâna trecută, să amendeze cu 5.000 de lei RAADPFL, pentru că a săpat nelegal o groapă imensă în Parcul „Romanescu“, regia din subordinea Primăriei Craiova s-a apucat să astupe hăul, presată și de termenul de 15 zile dat de organele de control. Până ieri la prânz, RAADPFL nu reușise să arunce decât ceva pământ și câteva crengi uscate în groapa de mari dimensiuni, „din cauza vremii nefavorabile“, după cum au precizat reprezentanții regiei. Ce a șocat însă este soarta unora dintre bordurile originale ale Parcului „Romanescu“. Depozitate în preajmă, bordurile au ajuns în groapă, astupate cu pământ, fără ca nimeni să poată oferi vreo explicație. Conducerea RAADPFL susținea, ieri, în jurul orei 14.00, că nu știe cum au ajuns bordurile în groapă, dar până seara (ora 18.00) acestea au apărut, în mod misterios, la marginea gropii. Cine le-a împins în groapă și, mai ales, cine le-a scos, sunt întrebări la care RAADPFL nu a putut oferi un răspuns.

Gazeta de Sud relata săptămâna trecută despre acțiunea ilegală a Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public și Fondului Locativ (RAADPFL) de a săpa o groapă de mari dimensiuni în Parcul „Nicolae Romanescu“ din Craiova, pământul rezultat fiind transportat pe strada Râului, unde firma Tel Drum, aflată în siajul președintelui PSD, Liviu Dragnea, are de finalizat o lucrare. După ce mai multe organe de control s-au sesizat și au tras la răspundere RAADPFL pentru lipsa de avize, având în vedere că parcul este monument istoric de valoare națională și universală, regia din subordinea primăriei s-a oprit din săpat. S-au invocat scuze de genul „nu am știut că este nevoie de avize pentru a săpa în parc“ sau „groapa este una de compost (îngrășământ agricol natural, rezultat în urma fermentării lente a diferitelor resturi vegetale și animale, amestecate cu unele substanțe minerale – n.r.)“, însă chiar și așa Garda de Mediu Dolj a decis să amendeze RAADPFL cu 5.000 de lei, impunând totodată regiei să aducă terenul la starea inițială în termen de 15 zile, altfel amenda va crește la 50.000 de lei.
După amenda primită, RAADPFL a schimbat placa și și-a adus aminte subit că groapa din Parcul „Romanescu“ nu era una de compost, ci urma să devină, dar că în condițiile actuale nu se va mai face nici un fel de compost, iar goapa va fi astupată.
„Am astupat groapa din parc, gata, nu mai facem nici un compost. Să vedem de unde se va lua acest compost în anii următori pentru necesitățile orașului. O să se cumpere probabil din alte părți, mult mai scump decât ne costa pe noi să-l producem. Asta e“, susținea marți, pentru GdS, Aurelia Filip, directorul RAADPFL Craiova.

Bordurile originale ale parcului zăceau la prânz în groapă

După spusele Aureliei Filip te-ai fi așteptat ca groapa din Parcul „Romanescu“ să fie acoperită. În realitate, însă, groapa arăta aproape la fel. Într-o margine se vedea ceva pământ aruncat, apoi câteva crengi uscate și resturi vegetale, ceva gunoi menajer și cam atât.
„Nu am astupat-o, doar ne-am apucat să o astupăm. Am reușit într-o parte să punem niște crengi, apoi am retras utilajele, pentru că nu ne-a mai permis vremea să lucrăm. Vom continua lucrările când se va opri ploaia. Oricum, nu am depășit și nici nu vom depăși termenul dat de Garda de Mediu“, a ținut să rectifice, ieri, directorul RAADPFL Craiova. Întrebată de unde va lua acum pământ pentru a astupa groapa, Aurelia Filip a răspuns ferm: „Din cimitire, unde regia tot face lucrări funerare. Nici nu vă dați seama cât pământ iese dintr-o groapă“.
Ceea ce a frapat însă cel mai mult a fost imaginea unor borduri care fuseseră depozitate inițial în preajma gropii și care păreau cele originale ale Parcului „Romanescu“, lucru sesizat săptămâna trecută și de reprezentanții Direcției Județene pentru Cultură Dolj veniți în control pe seama subiectului cu groapa.
„Da, sunt mai multe tipuri de borduri aici, unele din granit, altele cred că din bazalt. Ar trebui făcută o selecție a lor, iar cele din granit cioplit, care probabil sunt bordurile originale, de când s-a făcut parcul, ar trebui păstrate, probabil chiar undeva în parc“, susțineau aceștia.
Și chiar au fost păstrate în parc, dar sub pământ, pentru că ieri la prânz bordurile nu se mai aflau la locul lor, ci în groapă. Abia se mai puteau zări din nămol. Cum au ajuns aceste borduri în groapa RAADPFL? Nimeni nu a știut să ofere un răspuns. „Nu știu, nu e treaba mea să mă ocup de borduri. Întrebați constructorul (Mitliv, firma care se ocupă de reabilitarea Parcului «Romanescu» – n.r.)“, a spus franc Aurelia Filip.
„Mitliv a făcut depozite temporare în zonă potrivit organizării de șantier, dar nu a aruncat bordurile în groapă, ci RAADPFL, iar domnul Iordache (Mărinică Iordache, inginer în cadrul regiei – n.r.) recunoaște acest lucru, cel puțin în fața noastră“, a fost răspunsul reprezentanților Mitliv.

Paranormal: bordurile au reapărut la marginea gropii până seara

Contactat de GdS, inginerul Mărinică Iordache, cel care săptămâna trecută și-a asumat săparea imensei gropi din parc, a avut de data asta altă părere: „Ce borduri, domne? Sunt pe marginea gropii, nu în groapă, puteți să verificați“. Într-adevăr, aseară, în jurul orei 18.00, bordurile nu se mai aflau în groapă, ci pe marginea ei. Cum au ajuns însă bordurile în groapă și, mai ales, cum au apărut până seara, în mod misterios, la marginea ei? La această întrebare nu a mai avut nimeni răspuns. Fenomenul paranormal din parc nu a putut fi explicat nici de inginerul Iordache.
„Nu știu cine a băgat acele borduri în groapă, nu noi. Cine le-a scos? Păi de unde să știu eu? Probabil cine le-a băgat“, a fost răspunsul angajatului RAADPFL Craiova.
Cert este doar că aceste borduri, devenite bătaia de joc a RAADPFL, au o valoare istorică, iar Direcția Județeană pentru Cultură Dolj se gândea chiar la o repunere a acestora în peisaj. Reprezentanții direcției au precizat ieri, pentru GdS, că au trimis încă de săptămâna trecută la Ministerul Culturii o sugestie privind recuperarea materialelor de construcții folosite în urmă cu un secol la amenajarea Parcului „Romanescu“ și utilizarea lor tot în cadrul proiectului din parc.
„În opinia noastră, acele borduri care datează de acum un secol nu ar trebui să iasă din incinta parcului, ci să se găsească o soluție pentru a rămâne acolo. Să fie repuse pe o alee ori să se creeze o incintă unde să fie expuse atât bordurile originale, cât și alte părți de materiale de construcții folosite în 1903, la crearea parcului. Noi am avut o inițiativă în acest sens și am transmis-o la Ministerul Culturii ca, la rândul lor, cei de la comisia de avizare și cei care urmăresc execuția lucrărilor din Parcul «Romanescu» să convoace proiectantul pentru a găsi cea mai bună soluție pentru aceste borduri“, a afirmat Marcel Berindei, directorul Direcției Județene pentru Cultură Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS