10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGala teatrului european la Naționalul craiovean

Gala teatrului european la Naționalul craiovean

Seară de gală pe scena Teatrului Național „Marin Sorescu“ din Craiova, unde marți, 26 aprilie, s-a încheiat a XV-a ediție a Premiului Europa pentru Teatru (ETP), manifestare de prestigiu a lumii teatrale europene, ce a avut loc în premieră în România.

Ceremonia de decernare a distincțiilor celei de-a XV-a ediții a Premiului Europa pentru Teatru a fost deschisă de sextetul Operei Române din Craiova condus de concert-maestru Dan Bozgan, pentru ca apoi renumitul actor Ilie Gheorghe să-i încânte pe spectatori cu un moment din „Iona“ a lui Marin Sorescu. Oameni de teatru, dar și simpli spectatori i-au putut cunoaște apoi pe cei care, anul acesta, au primit distincții pentru activitatea pusă în slujba scenei.
Premiul Europa pentru Teatru i-a fost acordat lui Mats Ek, coregraf suedez şi regizor renumit la nivel mondial, în vreme ce Premiul Europa Noii Realităţi Teatrale, ediția a XIII-a, a fost oferit lui Viktor Bodó (Ungaria), Andreas Kriegenburg (Germania), Teatrului Naţional al Scoţiei (Scoţia/ Regatul Unit), Jöel Pommerat (Franţa) și lui Juan Mayorga (Spania). „…Niciodată nu am considerat că un premiu mă legitimează pentru ceea ce am făcut în trecut, ci este o provocare și o responsabilitate pentru ceea ce voi face în viitor. Nu merit acest premiu, dar sper să lucrez începând de mâine pentru a-l merita…“, a precizat Juan Mayorga.

Premiul Special ETP pentru Silviu Purcărete

Printre premiații din acest an s-a numărat și regizorul român Silviu Purcărete, de numele căruia se leagă cele mai mari succese ale Naționalului craiovean în întreaga lume. Premiul Special oferit regizorului român a fost o inițiativă a președintelui juriului internațional al Premiului Europa pentru Teatru, critic de teatru și profesor de studii teatrale la Sorbona, George Banu. „Pentru mine e o plăcere, în calitate de președinte al juriului, să propun și să dispun acordarea acestui premiu lui Silviu Purcărete. El are calitățile unui artist preocupat de teatru, dar și mai mult de frumusețea artei. Este un creator de universuri… “, a precizat George Banu.
Pentru că Silviu Purcărete pune în scenă la Teatrul Vahtangov din Moscova „Bolnavul închipuit“, de Molière, premiul a fost ridicat de unul dintre actorii săi favoriți, Ilie Gheorghe. Mesajul de mulțumire al marelui regizor a fost citit de George Banu: „Premiul pe care mi-l oferiți mă emoționează și mă onorează. Cu atât mai mult regret că nu vă pot mulțumi prin viu grai. Neprevăzutele din ajunul unei premiere iminente mă împiedică să fiu alături de dumneavoastră în teatrul care a însemnat atât de mult pentru mine și care îmi este atât de drag. Iată că uneori practica teatrală însăși se pune în calea festivităților menite s-o celebreze. Vă mulțumesc din inimă! Îi sunt recunoscător în mod special lui Emil Boroghină, căruia îi datorez, în primul rând, acest premiu“, au fost cuvintele scrise de Silviu Purcărete.
Distincțiile oferite în cadrul ceremoniei au fost realizate de artistul Lucian Irimescu, profesor al Liceului de Arte „Marin Sorescu“ din Craiova.
Muzica, dansul au înnobilat ceremonia de decernare a premiilor, care s-a încheiat cu un spectacol realizat de coregraful Mats Ek.
Amfitrionii evenimentului au fost Alina Șerban, de la TVR Craiova, și actorul Naționalului craiovean, Marian Politic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS