8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimarul din Calafat, urmărit penal într-un alt dosar „cloramina“

Primarul din Calafat, urmărit penal într-un alt dosar „cloramina“

Mircea Guță s-a mai ales cu un dosar penal, tot privind achizițiile publice făcute în mandatul său
Mircea Guță s-a mai ales cu un dosar penal, tot privind achizițiile publice făcute în mandatul său

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au confirmat ceea ce Gazeta de Sud anunța încă din martie 2015: primarul municipiului Calafat, Mircea Guță, este urmărit penal într-un dosar ce vizează alt „lot“ de achiziții publice păguboase pentru bugetul orașului. În acest moment, același Mircea Guță este judecat pentru abuz în serviciu și luare de mită într-un dosar privind achiziții suspecte de cloramină, pubele, hidranţi, măşti de gaze ori pelerine de ploaie.

În martie 2015, Gazeta de Sud scria că edilul Mircea Guță este urmărit penal într-un alt dosar – („Primarul Guță din Calafat, nou dosar la DNA“ – 3 martie 2015). Săptămâna aceasta, procurorii DNA l-au chemat la audieri pe Guță și au confirmat pentru GdS că acesta este urmărit penal pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu în formă calificată.
„Dosarul la care faceți referire se află în lucru pe rolul DNA – Serviciul Teritorial Craiova și vizează modalitatea de încheiere a unor contracte de achiziții publice, în perioada 2011 – 2014. În cauza respectivă, procurorii anticorupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspectul Guță Mircea Marinel, la data faptei primar al municipiului Calafat, cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu în formă continuată“, au precizat procurorii anticorupție.
Alte amănunte nu au fost oferite de anchetatori, însă surse judiciare au explicat că faptele din acest dosar sunt asemănătoare cu cele din primul dosar, cel în care edilul Guță a fost trimis în judecată în iulie 2014. Acest prim dosar este încă pe rolul Tribunalului Dolj, instanța care a stabilit următorul termen de judecată pentru 11 mai.

Dosarul „cloramina I“

În rechizitoriul întocmit în iulie 2014, anchetatorii au reținut că primarul Guță a început afacerile cu Constantin Coman, zis Dacul, bulibaşa romilor din Drăgăneşti-Olt, în vara anului 2008, la scurt timp după ce a fost ales primar al municipiului Calafat. „În vara anului 2008, inculpatul Coman Constantin a avut o discuţie cu inculpatul Guţă Mircea Marinel, cu ocazia prezentării mai multor oferte de bunuri şi produse ce puteau interesa Primăria Calafat, pentru o eventuală achiziţie… Ca urmare a acestor demersuri, în perioada 2008 – 2011, Primăria Calafat, prin reprezentantul său legal, primarul Guţă Mircea Marinel, a achiziţionat diverse produse de la SC Bricomat SRL, SC Perhart Instal SRL şi SC Agmeb Materiale SRL“, susțin anchetatorii.
Ulterior, Guță ar fi primit de la Coman, cu titlul de mită, un autoturism Chrysler. Pe 15 decembrie 2008, primarul Guță și Coman s-au întâlnit la Craiova și au încheiat un contract de vânzare-cumpărare, tranzacție pe care anchetatorii o consideră însă fictivă, actul fiind făcut numai „pentru a acoperi, de fapt, infracţiunea de luare de mită“. În fața procurorilor, primarul a susținut că a cumpărat mașina din târg cu 20.000 de euro, banii provenind din mai multe credite.
Ancheta în acest dosar a mai arătat că edilul Guță a achiziționat de la firmele lui Coman diverse bunuri la prețuri „umflate“. „În calitate de primar al municipiului Calafat şi ordonator principal de credite, în perioada 2008-2011, a determinat şi favorizat cumpărarea mai multor bunuri şi produse, de la SC Bricomat SRL, SC Perhart Instal SRL şi SC Agmeb Materiale SRL, administrate de aceeaşi persoană, respectiv inculpatul Coman Constantin, cu încălcarea dispoziţiilor legale ce reglementează achiziţiile publice şi la un preţ mult mai mare decât preţul pieţei, cauzând prin aceasta unităţii administrativ teritoriale un prejudiciu total de 1.632.398,75 lei (echivalentul a 403.041,93 euro)“, au reținut procurorii.
Din documentele ridicate de la sediul Primăriei Calafat s-a stabilit că cele trei firme administrate de Coman au emis, în total, 85 de facturi privind o serie de bunuri cum ar fi: cloramină, bănci stradale, pubele, coşuri de gunoi, hidranţi, măşti de gaze, elemente pentru pichete PSI, elemente componente pentru staţii autobuz, pelerine de ploaie, sârmă etc.
Dacă primul dosar penal vizează achizițiile făcute de Primăria Calafat în perioada 2008-2011, în al doilea dosar penal apar achizițiile făcute în al doilea mandat al primarului Guță, în perioada 2011-2014.

Pubele și alveole, cumpărate pe bucăți

Ancheta făcută la Primăria Calafat arată cum făcea edilul afaceri cu Constantin Coman. Pubelele au fost cumpărate pe bucăți – pubele zincate, roţi pubele, balamale și capace. Zece bucăți de containere zincate au fost facturate la preţul de 2.200 lei/bucată, iar capacele, la 2.222 de lei. Roțile pentru pubele au ajuns să coste 480 lei/bucata, iar balamalele aveau preţul de 500 lei/bucata. În final, un container de gunoi complet a ajuns la 7.340 de lei. Asta în condițiile în care mai multe firme vând astfel de containere cu cel mult 1.800 de lei. Procurorii au pus cap la cap facturile emise de Coman pentru achiziția de „Containere şi pubele deşeuri“ (europubele, coş gunoi artizanal, container, container pe roţi, coş stradal cu suport metalic, cutie plastic legată de stâlp superior, coș fibră sticlă, capac, coșuri stradale, mânere suport, pubele zincate, roţi pubele, balamale) și au stabilit că valorile produselor achiziţionate (fără TVA) de Primăria Calafat au fost de 20.275 de euro în anul 2008, de 52.500 de euro în 2009, de 60.825 de euro în 2010 şi de 16.010 euro în 2011, depășindu-se astfel pragurile valorice admise pentru achiziţie directă pentru fiecare an (15.000 de euro). „La indicaţia expresă a inculpatului Guţă Mircea Marinel, valoarea anuală a produselor de acest tip achiziţionate în anii 2008, 2009, 2010 şi 2011 a fost divizată în valori mai mici prin emiterea unor facturi a căror valoare individuală nu depăşea pragul de 10.000 de euro şi respectiv 15.000 de euro, prevăzut la art. 19 din OUG nr. 34/2006, tocmai în scopul îndeplinirii condiţiilor ce puteau justifica achiziţia directă“, au mai precizat anchetatorii.
Mai trebuie spus că și alveolele din stațiile de autobuz au fost cumpărate pe bucăți, inclusiv… vopseaua. Alveolele au fost livrate de Coman ca plexiglas, scaune plastic, platbandă, șurub autofiletant, țeavă 60, țeavă rectangulară, vopsea albastră, lămpi neon cu suport, țeavă decapată și yală cu cheie. În final, procurorii DNA au reținut că aceste afaceri au fost făcute la inițiativa primarului, iar toate facturile au fost completate de altă persoană, Constantin Coman fiind… analfabet.
În acest dosar, Guță este judecat pentru comiterea infracțiunilor de luare de mită și abuz în serviciu, iar Coman pentru dare de mită și complicitate la abuz în serviciu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS