Spitalul CF Craiova, datorii de 2,5 milioane de lei, activitate blocatăSpitalul Clinic Căi Ferate (CF) Craiova este pe muchie de cuțit. Cadrele medicale au ieșit ieri-dimineață în curtea unității sanitare în semn de protest față de situația financiară a spitalului, care a acumulat datorii de peste 2,5 milioane de lei către furnizori. Doar din banii veniți de pe urma contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) nu se pot acoperi toate cheltuielile, iar Ministerul Transporturilor poate da bani doar pentru investiții. Medicii spun că este singura unitate medicală din localitate care are o singură sursă de finanțare și cer rezolvarea problemelor.

Spitalul Clinic Căi Ferate Craiova, emblema sistemului medical craiovean altădată, a fost lăsat fără finanțare în ultimii ani și a acumulat datorii care ajung la 2,5 milioane de lei, iar medicii sunt îngrijorați că ANAF-ul ar putea să blocheze conturile. Tot aceștia spun că este singura unitate medicală din localitate care are o singură sursă de finanțare, respectiv bugetul venit din contractul cu CAS, motiv pentru care cer o suplimentare de buget.

„Spitalul este într-o situație financiară dificilă cauzată de acumularea, de-a lungul anilor, a numeroase datorii. Unitatea se găsește în imposibilitatea de a-și plăti utilitățile, furnizorii, service-ul și, mai rău decât atât, există posibilitatea să fie blocate conturile spitalului de către ANAF. S-a ajuns aici pentru că Spitalul CF este singurul din oraș care are o singură sursă de finanțare, adică banii veniți de la CAS. În aceste condiții nu putem să ne desfășurăm normal activitatea. Este vorba de o subfinanțare cronică. Este nevoie de o suplimentare de buget. Salariul net se va plăti, dar contribuțiile la asigurările de sănătate nu se pot achita luna aceasta, motiv pentru care există riscul să fie blocate conturile spitalului de către ANAF. S-a primit o sumă de bani în decembrie de la Ministerul Transporturilor, dar banii sunt exclusiv pentru dotarea spitalului cu echipament. Pentru cheltuielile curente nu primim nici un ban“, a spus conf. univ. dr. Ion Păun, șeful Clinicii de Chirurgie din cadrul Spitalului Clinic Căi Ferate Craiova.

„Orice spital de stat are și a doua finanțare“

Medicii și asistenții sunt nemulțumiți că nu pot lucra în condiții de normalitate. O situație pe care sunt nevoiți să o îndure de ani de zile și cer ca autoritățile să găsească o rezolvare urgentă.

„Nemulțumirea este că noi nu putem funcționa atâ­ta timp cât nu ne putem aco­peri datoriile la stat. Din contractul cu CAS nu putem să acoperim cheltuielile. Orice spital de stat are și a doua finanțare. Noi nu avem, suntem abandonați. Ne dorim să muncim, nu sunt revendicări salariale, ne dorim să ne facem meseria, dar dacă se blochează conturile nu mai avem cum. Problema este dacă Ministerul Transporturilor mai dorește să conti­nuăm activitatea sau ne abandonează și încercăm să trecem la Ministerul Sănătății sau în altă parte. Suntem într-o situație fără ieșire dacă nu ne ajută nimeni. Cerem dreptul pacienților de a putea fi serviți“, a precizat Mircea Dorobanțu, medic ortoped în cadrul Spitalului CF Craiova.


„Suntem blocați la furnizorii de medicamente, de materiale sanitare“

În prezent, Spitalul CF Craiova are 174 de salariați și în jur de 400 de pacienți externați lunar. Cheltuielile cu utilitățile ajung lunar la 100.000 de lei. În acest moment, spitalul este în situația de a fi debranșat de la energia electrică, iar furnizorii de medicamente și materiale sanitare au spus că nu vor mai onora comenzile. „Protestul nu este legat de revendicări salariale, ci de faptul că subfinanțarea spitalului ne pune în situația de a ne desfășura cu greutate activitatea zilnică. Avem probleme cu plata utilităților, la curentul electric suntem în situația de a fi debranșați dacă nu facem plăți de circa 70.000 de lei, am primit adresă din partea furnizorului de oxigen care a spus că va sista furnizarea pe aceleași considerente. Problema subfinanțării nu este de ieri, de azi, ci de câțiva ani. Acum datoria este de aproape 2,5 milioane de lei către furnizori și bugetul de stat. Este o presiune uriașă pentru spital. O medie a cheltuielilor lunare ale spitalului ajunge undeva la 100.000 de lei numai pe utilități, adică energie electrică, apă, serviciul de pază, de curățenie. Suntem blocați la furnizorii de medicamente, de materiale sanitare. Plata salariilor, inclusiv cu plata dărilor la bugetul de stat, se ridică la 600.000 de lei, iar din contractul cu CAS primim 450.000 de lei la care se adaugă banii veniți din policlinică. În această situație nu mai avem buget să plătim și utilitățile“, a explicat Radu Lucrețiu, managerul Spitalului CFR Craiova.

Ministerul Transporturilor a alocat, la începutul anului, 2,25 milioane de lei Spitalului CF Craiova. Banii sunt însă destinați investițiilor, dotării cu aparatură. „Ministerul ne-a ajutat pe partea de investiții, cheltuielile zilnice nu pot fi acoperite însă de acesta pentru că nu există nici o prevedere legală prin care să putem fi ajutați din acest punct de vedere. În aceste condiții, este greu de spus care ar fi soluția. Noi trebuie să suportăm aceste cheltuieli din contractul pe care îl avem cu CAS și din încasările din policlinică. Ne dorim orice variantă prin care am putea să susținem în continuare desfășurarea activității“, a adăugat Radu Lucrețiu.

Prefectul caută soluții

Cadrele medicale care au organizat protestul au mers ieri și la sediul Prefecturii Dolj pentru a discuta despre subfinanțarea spitalului și găsirea unei soluții. Mai ales că în urmă cu câteva luni au existat discuții ca Primăria Craiova să preia unitatea medicală, dar demersurile s-au împotmolit. „Problemele pe care dumneavoastră le ridicaţi sunt stringente şi trebuie să căutăm o soluţie pentru a vă sprijini în rezolvarea lor, astfel încât să nu fie afectată activitatea. O să facem demersurile necesare la Ministerul Transporturilor pentru a vedea ce se întâmplă cu acel audit despre care spuneţi dumneavoastră. Cred că dacă Spitalul CFR ar fi preluat de Primăria Municipiului Craiova – şi în acest sens am auzit că au existat nişte discuţii – unităţii medicale i-ar fi foarte bine. Cu toţii ştim că este vorba de un spital de tradiţie, cu medici foarte buni la care «era bătaie» să se ajungă. Totodată, o să purtăm discuţii şi cu reprezentanţii administraţiei publice locale, pentru a vedea dacă efortul nostru comun poate duce la salvarea acestei situaţii neplăcute“, a declarat Sorin Răducan, prefectul judeţului Dolj.

La rândul său, Ion Prioteasa, președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, care are în subordine Spitalul Județean de Urgență Craiova a spus că nu există cadrul legal prin care CJ să ajute Spitalul CF Craiova. „Nu avem cadrul legal care să ne permită să găsim noi o rezolvare pentru această unitate. CJ are în subordine Spitalul Județean de Urgență Craiova, unitate pe care o ajutăm cu plata utilităților și ce mai este nevoie, renovări, igienizări. Nu avem însă cum să intervenim la Spitalul CF Craiova pentru că legea nu ne permite. Este regretabilă situația în care este această unitate medicală cu tradiție. Este necesar să se găsească o soluție pentru pacienții care se tratează aici și pentru medicii cu renume din acest spital“, a precizat Ion Prioteasa.


Galerie foto


Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 21 aprilie 2016

Actualitate

» Tânărul salvator canin
» George Banu – Doctor Honoris Causa la Craiova
» Romeo şi Julieta dintre noi…
» Radio Sud, 19 ani de emisie
» Anvelopare în ritm de melc
» ÎCCJ nu mai prelungește arestul preventiv pentru deputatul Nicolae Păun
» Prognoza meteo pentru vineri şi sâmbătă
» “Şcoala altfel” în localităţi rurale din judeţul Dolj
» Peste 500 de elevi au participat, în această săptămână, la concursurile organizate de pompieri
» Flacăra olimpică pentru Jocurile Olimpice de la Rio a fost aprinsă în Grecia
» Iohannis s-a întâlnit cu preşedintele Porosenko
» Pompierii mehedinţeni în misiune de Zilele Severinului
» Augustin Lazăr este noul Procuror general al României

Publireportaj

» Urzicuţa – comuna care nu ratează nici o ocazie de a accesa fonduri europene

Local

» Pe meleagurile natale ale savantului Ştefan Odobleja

Dolj

» Doljul a obținut premiul I la olimpiadele de română și biologie
» Bălăceala de la Water Park-ul Craiovei te seacă la buzunar
» Angajaţi ai serviciilor sociale, doi bătrâni au nevoie de voi!
» Măsoară caloriferul ca să plătești ce consumi
» Tânărul salvator canin
» În Dolj, doar șase grădinițe particulare autorizate sau acreditate
» Teatrologul George Banu, Doctor Honoris Causa al Universității din Bănie
» Premiul Europa pentru Teatru, la Craiova
» Programul Festivalului Internaţional Shakespeare – ediţia X-a, pentru sâmbătă
» Craiova: Expoziţie de icoane pe sticlă, la Casa de Cultură “Traian Demetrescu”
» Craioveancă cercetată pentru conducerea unui vehicul neînmatriculat
» Dorin Lazăr Maior, fostul președinte al Blocului Național al Revoluționarilor, extrădat în România
» Miei pentru Paşte, doar în Piaţa Brestei din Craiova
» Craiova: Olanda – “muzica lalelelor în Stagiunea Europa”
» JCI Cycling Day – ediţia aprilie 2016 la Craiova
» Dolj: Tir cuprins de flăcări în comuna Cârcea
» Programul Festivalului Internaţional Shakespeare – ediţia X-a, pentru vineri

Gorj

» Excursie la Tismana şi Hobiţa pentru studenţii străini de la UCB
» Primăria Târgu Jiu şi Consiliul Judeţean Gorj strâng bani pentru „Cuminţenia Pământului“
» Carne expirată pentru meniul de Paşte
» Gorj: „Pastorala Floriilor” are loc duminica la Stănești
» Gorj: Carne expirată într-un depozit de lângă Stadionul Municipal

Olt

» Olt: Angajat al CFR, lovit de tren la Stoeneşti

Mehedinţi

» Mehedinţi: Acțiuni ale jandarmilor în cadrul campaniei “Copilărie și adolescență fără griji”

Vâlcea

» Vâlcea: Reţinut după ce a tâlhărit o femeie în autogară
» Cercetaşii vâlceni participă la Festivalulul “Bucureşti Quest”

Sport

» Lui Boldici nu-i e frică, Craiova se ridică
» Tenis / Simona Halep, eliminare rușinoasă la Suttgart
» Handbal / Tomas Ryde continuă la naționala feminină a României
» Tenis / Niculescu, eliminată în optimi la Stuttgart
» Atletism / Președintele FRA, Ion Sandu, nu va mai candida la alegerile din octombrie 2016

Educatie

» “Mecatronica şi Robotica 2016” la Facultatea de Automatică, Calculatoare și Electronică din Craiova

Magazin

» Horoscop
» Cum arată „cel mai sfânt loc din lume“
» Bancul zilei

Top