Acasă Local Dolj Se anvelopează greu în Craiova

Se anvelopează greu în Craiova

-

Marea anvelopare pe fonduri europene în Craiova se reduce la 15 blocuri, la care lucrările s-au finalizat și s-a făcut recepția. Asta după ce termenele au fost depășite cu aproape un an, iar administrația locală trebuie să scoată de la bugetul local 1.201.808 lei ca să susțină finalizarea acestora, până pe 30 iunie 2016. Dacă s-ar face o medie de când s-a primit finanțarea, în Craiova, până în prezent, s-au anvelopat cinci blocuri într-un an.

Singurele blocuri din Craiova reabilitate pe fonduri europene sunt cele de pe bulevardul 1 Mai, zona Ciupercă. Acestea sunt 19 la număr (M 18, 19, 21, 24, 26, 27, 29, 30 și 31 din Asociația nr. 15 din 1 Mai și M 4, 6, 7, 11, 12, 13, 14 și M15b din Asociația nr.16, dar și D7 și D12). În prezent, încă se lucrează la patru dintre ele și anume M 27 și M 29, dar și la blocurile M 13 și M 15b. Valoarea eligibilă totală a proiectului este de 14.699.327,43 lei, dintre care costul suportat de la Fondul European de Dezvoltare Regională ajunge la 7.232.069,09 lei. Contribuția de la bugetul național ajunge la 1.587.527,35, iar contribuția beneficiarului este de 5.879.730,97. Valoarea totală nerambursabilă reprezintă 8.819.596,46 lei, bani supor­tați de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice – Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Regional.
Termenul de finalizare a lucrărilor a fost în vara anului 2015, dar cum nu a fost respectat, administrația locală trebuie să scoată acum de la bugetul local 1.201.808 lei pentru continuarea proiectului. În plus, trebuie respectat termenul de 30 iunie 2016, ca să nu fie nevoită să dea înapoi fondurile europene.

Anveloparea, pe ultima sută de metri

Reprezentanții asociații­lor de proprietari din care fac parte aceste blocuri spun că întârzierile au fost cauzate atât de constructori, cât și de furnizori, care nu au asigurat la timp plăcile necesare anvelopării, panouri termoizolante tip sandwich. Aici lucrează două firme, SC Remex SRL, cu sediul în Işalniţa și AB Tehnica SRL.
„Asociația noastră are la reabilitare blocurile M 4, 6, 7, 11,12, 13, 14 și blocul-turn M15b. Nu sunt toate finalizate. Se mai lucrează la blocurile M13 și M15. Termenul de finalizare a lucrărilor a fost 20 iulie 2015, dar au întârziat din cauza furnizorului de panouri termoizolante și s-a prelungit până pe 30 iunie anul acesta. Constructorul zice că finalizează, dar am înțeles că oamenii nu au fost plătiți la timp și aceasta fiind o cauză a întârzierilor. S-a făcut recepția blocurilor M 4, 11, 12 și M 14. La reabilitare am avut două blocuri cu polistiren și celelalte sunt cu panouri termoizolante. S-a pus tâmplărie PVC și geam termopan. Nu s-a umblat la conductele din subsol pentru că noi suntem debranșați. S-a făcut și hidroizolarea teraselor“, a spus Gheorghe Constantin, președintele Asociației nr. 16 din cartierul 1 Mai.
La rândul său, preșe­dintele Asociației nr. 15 din 1 Mai, Constantin Șeicaru, spune că și el așteaptă finalizarea lucrărilor la alte două blocuri pe lângă cele șase, câte are deja anvelopate.
„Constructorul încă lucrează la blocurile M 27 și M 29. Trebuie să termine până în vară. O firmă a fost mai serioasă, alta a lucrat greu. Așteptăm și noi să se facă recepția până la urmă“, a spus Constantin Șeicaru.
La rândul lor, reprezen­tanții administrației locale susțin că lucrările de anvelopare la blocurile din 1 Mai se vor face mai repede decât este prevăzut. „Într-adevăr, avem 19 blocuri prinse în programul de reabilitare. Dintre acestea au fost recepționate 15 și se lucrează la restul. Pentru blocurile cu patru etaje, lucrările se finalizează undeva în jurul datei de 30 aprilie, iar pentru blocul-turn avem termen 15 mai“, a precizat Mihail Genoiu, viceprimarul Craiovei.

Contractul a fost semnat pe 25 septembrie 2014

Contractul de finanțare pentru reabilitarea termică a blocurilor din cartierul 1 Mai (proiectul „Eficiența energetică prin facilități de finanțare pentru creșterea economică a municipiului Craiova“) a fost semnat pe 25 septembrie 2014 de reprezentanții ADR Sud-Vest Oltenia și de cei ai Primăriei Craiova.

Maria CERNĂTESCU
Maria CERNĂTESCU
A absolvit Facultatea de Drept „Nicolae Titulescu” din Universitatea din Craiova şi lucrează în presa scrisă din 2004. În momentul actual este unul dintre puţinii jurnaliști locali care se ocupă de domeniul asociaţiilor de proprietari.

Google Search se îmbunătățește cu noi tehnologii

Google Search își extinde funcționalitatea cu două tehnologii esențiale: obținerea capturilor de ecran și recunoaștere vizuală a conținutului cu tehnologie de inteligență artificială.

Logitech MX, mouse-ul vertical de birou

Logitech MX Vertical este un model disponibil pe piaţă de ceva vreme, care atrage atenţia datorită formei sale „ciudate” la prima vedere, care promite să ajute utilizatorii care stau mult timp la birou.

Motorola One Zoom a fost lansat oficial

Motorola One Zoom se face remarcat prin designul său cu suprafeţe din metal şlefuit şi sistemul quad-camera performant. Noul model One Zoom pune accent pe calitate şi versatilitate la obţinerea de poze.