Minoră de la Şcoala Specială „Sf. Mina“, însărcinată

Autori


Un nou scandal de proporţii a lovit în aceste zile Şcoala Gimnazială Specială „Sf. Mina“ şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj. O elevă minoră cu deficienţe mintale a rămas însărcinată cu unul din colegii săi, la rândul său cu dizabilităţi. Ambii copii sunt instituţionalizaţi și se află în regim de internat în această unitate de învățământ. Reprezentanţii şcolii susţin că cei doi elevi nu au întreţinut relaţii sexuale în incinta internatului sau a unităţii, că băiatul a creat probleme în nenumărate rânduri, motiv pentru care au anunţat de foarte multe ori atât reprezentanţii Direcţiei Copilului, cât și poliţia.

Pe adresa redacţiei Gazetei de Sud a ajuns marţi o sesizare în care se menţionează faptul că doi copii, în vârstă de 14 şi, respectiv, 15 ani, elevi la Școala Gimnazială Specială „Sf. Mina“ din Craiova, au întreținut relații sexuale în internatul școlii unde locuiesc. Este vorba de minori aflaţi sub protecția DGASPC Dolj. „Ca urmare a acestui fapt, minora este însărcinată. Personalul didactic auxiliar, precum și câțiva elevi i-au adus la cunoștință directorului școlii, Eugenia Pascu, de nenumărate ori, că cei doi au fost prinși întreținând relații sexuale în cămin, însă aceasta nu a luat nici o măsură. Din contră, elevul a fost mutat într-o cameră unde să aibă mai multă intimitate. Mai mult, directoarea continuă să protejeze minorul care terorizează ceilalți copii, jignește și lovește personalul didactic și nedidactic, consumă băuturi alcoolice și diverse substanțe necunoscute. În luna decembrie a anului trecut, minorul a fost transportat în stare gravă din cămin la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova. În urma analizelor s-a depistat o intoxicație cu substanțe necunoscute. Nici acum Pascu nu a luat nici o măsură, deși era conștientă că acele substanțe pot fi introduse oricând în școală, punând în pericol și ceilalți elevi din internat. De asemenea, în luna aprilie, același minor a fost ridicat din curtea școlii, cu cătușe, de către două echipaje de poliție, ca urmare a agresării fizice a profesoarei Ligia Chiorăscu, cadru didactic al școlii. În urma acestui incident, DGASPC Dolj a considerat că minorul are, ca recompensă, dreptul la bilet de voie de a părăsi incinta școlii, după terminarea orelor de curs și în weekend. Tot în această lună, minorul a fost ridicat de ambulanță, deoarece fiind plecat cu bilet de voie în oraș, s-a întors sub influența băuturilor alcoolice și și-a pierdut cunoştința în internat. Și de această dată, directoarea a mușamalizat faptele“, se menţionează în sesizare.

„Împreună cu medicul şcolii, am cerut sprijinul celor de la Direcţia Copilului pentru ca fata să fie inclusă într-un program de planning familial“

Reprezentanţii unităţii de învăţământ nu au negat faptul că o elevă este însărcinată. Ieri, convocaseră deja consiliul de administraţie pentru a pune în discuţie cele întâmplate. Am aflat astfel că elevul care a întreţinut relaţii sexuale cu fata a ajuns în Școala „Sf. Mina“ pe 15 septembrie 2015, în urma certificatului de orientare şcolară de la Complexul de Servicii Specializate de Tip Rezidenţial Copii Dioşti. „De la început am ştiut că este un copil care creează probleme, însă nu am putut refuza şcolarizarea lui. Am aflat că a avut un frate care a decedat din cauza consumului de droguri, iar cel de-al doilea frate se află în Penitenciarul de Minori şi Tineri. Ştim că mama l-a dat în grija statului, deşi tatăl îşi dorea să îl ţină. Cu toate acestea, băiatul ţine legătura cu mama. Am încercat tot ce a fost posibil pentru a-l integra în această unitate şcolară, însă a creat foarte multe probleme“, a povestit Eugenia Pascu, directoarea Şcolii „Sf. Mina“. Mai mult decât atât, aceasta susţine că a trimis numeroase adrese la DGASPC Dolj şi cerut intervenţia poliţiei pentru că acest elev şi-a ameninţat şi lovit colegii şi profesorii. „Are media 7 la purtare pe primul semestru, însă regulamentul nu ne permite să îl exmatriculăm. Realitatea este că cei de la Direcţia Copilului nu mai au unde să ducă minorii preluaţi din familii, toate centrele sunt ocupate şi astfel se ajunge la acest gen de situaţii. Am aflat de ceva timp că acest băiat ar avea o relaţie cu eleva. Împreună cu medicul şcolii, am cerut sprijinul celor de la Direcţia Copilului pentru ca fata să fie inclusă într-un program de planning familial pentru a evita o sarcină pentru că declarase că îşi începuse viaţa sexuală cu câţiva ani în urmă. Relaţiile sexuale însă nu au avut loc în incinta şcolii, aşa cum se precizează în sesizare. În ce priveşte acuzaţiile conform cărora tânărul stătea singur în cameră pentru a avea intimitate, sunt eronate. S-a ajuns la această decizie deoarece era extrem de violent cu colegii de cameră. În acest moment, am decis consilierea fetei, pentru că până la urmă este vorba de un copil care la numai 14 ani poartă în pântece un copil. A mărturisit că nu a luat anticoncepţionalele, dar şi că nu îşi doreşte să devină mamă…“, a adăugat Pascu.

În Şcoala „Sf. Mina“ sunt angajaţi cinci supraveghetori şi patru instructori de educaţie. Potrivit conducerii şcolii, având în vedere că foarte mulţi copii aflaţi în internat rămân şi pe perioada vacanţelor, sunt angajaţi care nu şi-au luat de ani buni concediu şi au dreptul deja la 200, chiar 300 de ore libere…


„Noi suntem părinţii care-şi duc copiii la internat“

Reprezentanţii DGASPC Dolj susţin că nu s-au mai confruntat cu astfel de situaţii, cu minore instituţionalizate care să rămână însărcinate. Mai mult decât atât, potrivit acestora, la nivelul instituţiei se încearcă imitarea mediului familial. „În cazul de faţă este vorba de copii care au orientare şcolară pentru învăţământul special, mai exact pentru Şcoala «Sf. Mina». Până la urmă, noi suntem părinţii care îşi duc copiii la internat. În acest moment însă, se identifică o soluţie de consiliere a fetii, dar şi pentru a fi dusă la medic pentru a se stabili conduita ce trebuie urmată. La nivelul şcolii se derulează o anchetă care să identifice care au fost condiţiile şi cum s-a ajuns la o astfel de situaţie. În ce priveşte comportamentul elevului, există situaţii când copiii au tulburări de comportament, mai ales când vorbim de copii încadraţi în grad de handicap. Aceste tulburări trebuia atent gestionate de personalul acelei şcoli. De fiecare dată, am încercat să îi ajutăm şi noi cu cât am putut în aplanarea conflictelor, în gestionarea situaţiilor speciale care au apărut de-a lungul timpului. Dincolo de locul în care stă copilul, trebuie să îi respectăm dreptul la educaţie, la şcoala care i se potriveşte cel mai bine. Vom anunţa organele abilitate în anchetarea unor astfel de situaţii, probabil că au făcut-o şi cei de la Şcoala Specială“, a spus Florin Stancu, director DGASPC Dolj.

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj au precizat că au fost informaţi despre incidentul de la Şcoala Specială „Sf. Mina“. „Am solicitat conducerii şcolii să gestioneze foarte atent situaţia. În acest moment trebuie să aibă mare grijă de fetiţă, care se află într-o situaţie delicată. Este regretabil ce s-a întâmplat, însă acel copil are nevoie de consiliere, de supraveghere medicală. Vrem ca acest copil să fie bine. În al doilea rând, trebuie să ne asigurăm că nu se mai întâmplă astfel de situaţii. Nimeni însă nu poate să supravegheze un copil 24 de ore din 24“, a spus prof. Lavinia Craioveanu, inspector şcolar general la ISJ Dolj.

Incidente în lanţ

În decembrie, anul trecut, doi tineri instituţionalizaţi, în vârstă de 14, respectiv 20 de ani, și-au luat viaţa la un interval de numai câteva zile. Amândoi locuiau în centre de plasament ale DGASPC Dolj și au lăsat mesaje prin care explicau că au suferit, s-au simțit marginalizați și abandonați. Anul acesta, o elevă a Liceului „Matei Basarab“, dată în plasament de DGASPC Dolj la o rudă, a fost transportată la Spitalul de Urgență Craiova după ce a înghițit mai multe medicamente (Paracetamol, Ibuprofen și Cefalexin). Se pare că eleva a recurs la acest gest pentru că voia să ajungă în grija altei rude. Apoi, un tânăr de 17 ani s-a automutilat chiar în Centrul de primiri în regim de urgenţă. Băiatul s-a tăiat pe mâini cu lama de la o ascuţitoare. În urmă cu câteva săptămâni, un elev de la Liceul Tehnologic Special „Beethoven“, din Craiova, s-a electrocutat în gara din municipiu, iar ulterior a decedat.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 21 aprilie 2016

Actualitate

» Tânărul salvator canin
» George Banu – Doctor Honoris Causa la Craiova
» Romeo şi Julieta dintre noi…
» Radio Sud, 19 ani de emisie
» Anvelopare în ritm de melc
» ÎCCJ nu mai prelungește arestul preventiv pentru deputatul Nicolae Păun
» Prognoza meteo pentru vineri şi sâmbătă
» “Şcoala altfel” în localităţi rurale din judeţul Dolj
» Peste 500 de elevi au participat, în această săptămână, la concursurile organizate de pompieri
» Flacăra olimpică pentru Jocurile Olimpice de la Rio a fost aprinsă în Grecia
» Iohannis s-a întâlnit cu preşedintele Porosenko
» Pompierii mehedinţeni în misiune de Zilele Severinului
» Augustin Lazăr este noul Procuror general al României

Publireportaj

» Urzicuţa – comuna care nu ratează nici o ocazie de a accesa fonduri europene

Local

» Pe meleagurile natale ale savantului Ştefan Odobleja

Dolj

» Doljul a obținut premiul I la olimpiadele de română și biologie
» Bălăceala de la Water Park-ul Craiovei te seacă la buzunar
» Angajaţi ai serviciilor sociale, doi bătrâni au nevoie de voi!
» Măsoară caloriferul ca să plătești ce consumi
» Tânărul salvator canin
» În Dolj, doar șase grădinițe particulare autorizate sau acreditate
» Teatrologul George Banu, Doctor Honoris Causa al Universității din Bănie
» Premiul Europa pentru Teatru, la Craiova
» Programul Festivalului Internaţional Shakespeare – ediţia X-a, pentru sâmbătă
» Craiova: Expoziţie de icoane pe sticlă, la Casa de Cultură “Traian Demetrescu”
» Craioveancă cercetată pentru conducerea unui vehicul neînmatriculat
» Dorin Lazăr Maior, fostul președinte al Blocului Național al Revoluționarilor, extrădat în România
» Miei pentru Paşte, doar în Piaţa Brestei din Craiova
» Craiova: Olanda – “muzica lalelelor în Stagiunea Europa”
» JCI Cycling Day – ediţia aprilie 2016 la Craiova
» Dolj: Tir cuprins de flăcări în comuna Cârcea
» Programul Festivalului Internaţional Shakespeare – ediţia X-a, pentru vineri

Gorj

» Excursie la Tismana şi Hobiţa pentru studenţii străini de la UCB
» Primăria Târgu Jiu şi Consiliul Judeţean Gorj strâng bani pentru „Cuminţenia Pământului“
» Carne expirată pentru meniul de Paşte
» Gorj: „Pastorala Floriilor” are loc duminica la Stănești
» Gorj: Carne expirată într-un depozit de lângă Stadionul Municipal

Olt

» Olt: Angajat al CFR, lovit de tren la Stoeneşti

Mehedinţi

» Mehedinţi: Acțiuni ale jandarmilor în cadrul campaniei “Copilărie și adolescență fără griji”

Vâlcea

» Vâlcea: Reţinut după ce a tâlhărit o femeie în autogară
» Cercetaşii vâlceni participă la Festivalulul “Bucureşti Quest”

Sport

» Lui Boldici nu-i e frică, Craiova se ridică
» Tenis / Simona Halep, eliminare rușinoasă la Suttgart
» Handbal / Tomas Ryde continuă la naționala feminină a României
» Tenis / Niculescu, eliminată în optimi la Stuttgart
» Atletism / Președintele FRA, Ion Sandu, nu va mai candida la alegerile din octombrie 2016

Educatie

» “Mecatronica şi Robotica 2016” la Facultatea de Automatică, Calculatoare și Electronică din Craiova

Magazin

» Horoscop
» Cum arată „cel mai sfânt loc din lume“
» Bancul zilei

Top