10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMaria Schutz nu scapă de cei zece ani de închisoare

Maria Schutz nu scapă de cei zece ani de închisoare

Maria Schutz a fost condamnată definitiv la zece ani de închisoare (Foto: Arhiva GdS)
Maria Schutz a fost condamnată definitiv la zece ani de închisoare (Foto: Arhiva GdS)

Condamnată definitiv la zece ani de închisoare pentru falimentarea Sere Codlea SA Brașov și Orser SA Oradea, femeia de afaceri Maria Schutz (fost consilier judeţean din partea PSD Dolj şi fostă preşedintă a organizaţiei de femei a PSD Dolj) a formulat, fără succes însă, o cale extraordinară de atac pentru a scăpa de pedeapsa primită.
Maria Schutz a fost trimisă în judecată în decembrie 2007, într-un dosar în care a fost acuzată de comiterea infracțiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi bancrută frauduloasă. În același dosar au fost deferiți justiției și Corneliu Popa, fost director general al Agenţiei Domeniilor Statului (ADS), Mihai Ciobanu, fost director al Direcţiei Urmărire Contracte din cadrul ADS, și Ion Dascălu, asociat la SC Sere Codlea SA. Anchetatorii au reținut că Maria Schutz a comis infracțiunile cu ocazia privatizării Sere Codlea SA Braşov și SC Orser SA Oradea. Astfel, în octombrie 2002, ADS a încheiat cu societatea agricolă Worldser Ţuglui, reprezentată de Maria Schutz, un contract de vânzare-cumpărare al acţiunilor SC Orser SA Oradea. Contractul a fost încheiat în urma unei licitaţii câştigate de Worldser Ţuglui, societate care oferise un preţ pe acţiuni mai mic decât cel al contraofertantului și care a promis că va realiza un program de investiţii de peste două milioane de dolari în doar doi ani. Ulterior, deşi Maria Schutz nu realizase investiţiile asumate, Corneliu Popa, cu sprijinul lui Mihai Ciobanu, a încheiat un act adiţional prin care a prelungit la cinci ani termenul de realizare a investiţiilor. Între timp, majoritatea activelor SC Orser SA Oradea au fost înstrăinate către SC Gini Transcom SRL Craiova, firmă controlată de aceeași Maria Schutz. Anchetatorii au reținut că, cu doi ani mai devreme, privatizarea Sere Codlea SA Braşov a fost făcută după aceeași „rețetă“ păguboasă.
Pe 21 septembrie 2015, Maria Schutz a fost condamnată definitiv la zece ani de închisoare pentru infracțiunile comise, iar Popa și Ciobanu s-au ales cu câte șase ani de închisoare. În cazul lui Ion Dascălu, instanța a dispus încetarea procesului penal, pentru că infracțiunea de complicitate la bancrută frauduloasă s-a prescris între timp. Mai trebuie spus că inculpații au fost obligați să achite ADS suma de 3.100.882 de dolari drept despăgubiri civile pentru privatizarea Orser SA. De asemenea, Maria Schutz a fost obligată să achite prejudiciul adus statului, în total suma de 54.911.874 de lei.
Ulterior, în octombrie 2015, Maria Schutz a formulat la Curtea de Apel Oradea, instanță care a condamnat-o definitiv, o contestație în anulare a hotărârii prin care a fost condamnată definitiv. Luni, pe 18 aprilie, instanța a hotărât să respingă ca nefondată acțiunea condamnatei. Hotărârea Curții de Apel Oradea este definitivă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS