14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljStrăzile orașului crapă de dorul asfaltului

Străzile orașului crapă de dorul asfaltului

Ca la noi, la nimenea, s-ar putea spune despre anumite străzi din Craiova. Unele sunt asfaltate pe jumătate, altele cârpite cu pavaj de trotuar, spre nemulțumirea craiovenilor care tranzitează zilnic aceste artere de circulație.

Unele dintre stăzile orașului șochează prin modul în care arată, fie că au fost „reparate“ recent, fie că sunt străbătute de la un capăt la altul de gropi, care la un moment dat au fost umplute cu pavele de trotuar. Strada Teilor (din Bariera Vâlcii) și strada Preciziei (din zona Ford) sunt două dintre acestea, aflate la poli opuși, prima reabilitată în toamna anului trecut, cealaltă plină de cratere în care s-au așezat pavele de trotuar, semn că s-a intervenit.
Pe strada Teilor, la nici o jumătate de an de la reabilitare, asfaltul a început să se lase în apropierea intersecției cu strada Carpenului. Șoferii care nu cunosc zona intră în plin în denivelările din asfaltul care se lasă pe zi ce trece. Localnicii dau vina pe lucrările de proastă calitate și pe graba cu care constructorul a încercat să finalizeze asfaltarea. „Strada s-a asfaltat în octombrie-noiembrie 2015. Asfaltul s-a lăsat pentru că lucrările au fost făcute în grabă, pe mijlocul străzii au băgat canalizarea, nu au mai tasat pământul și se lasă pe zi ce trece. Așa cum se face acum pe strada Bariera Vâlcii. În timp, aceste denivelări de pe strada Teilor se accentuează. Cine vine cu mașina de acolo, de la pod, și nu știe, dă direct în groapă“, a povestit Cornel Curcă, reprezentantul unei firme cu sediul pe strada Teilor.
Localnicii dau vina pe constructor, dar și pe reprezentanții administrației locale, care nu solicită firmelor constructoare să respecte prevederile proiectelor. „Au asfaltat pe toamnă, anul trecut, dar aici se lasă tot timpul. Nu au compactat bine terenul când au băgat conductele și aici, lângă pod, se lasă asfaltul. Lucrări de mântuială, nu i-a întrebat nimeni, nu i-a supravegheat nimeni“, a spus un localnic. Într-adevăr, firma care a lucrat aici a fost amendată în decembrie 2015 de reprezentanții IPJ Dolj pentru modul de efectuare a lucrărilor în zona drumului public.
Dar pe strada Teilor altceva ridică un mare semn de întrebare: stratul de covor asfaltic. Pe porțiuni de zeci de metri, pe sensul de mers înspre Centura de Nord a localității Craiova, constructorul a turnat două straturi de asfalt, în timp ce pe celălalt sens a rămas un singur strat. Nu este doar o scăpare din moment ce la câteva zeci de metri situația se repetă. Denivelările sunt evidente și deranjante pentru participanții la trafic, zona fiind tranzitată intens, de când se lucrează pe strada Bariera Vâlcii. „Covorul asfaltic a fost turnat în toamna anului 2015, s-a lucrat repede, dar calitativ așa și așa. Lucrarea s-a terminat, dar asfaltarea nu. Jumătate din banda de dus spre Centură este incompletă. Pe una dintre benzi s-au turnat două straturi de asfalt, pe cealaltă, un singur strat. Au lăsat gropi în jurul gurilor de la gaze. Este incomod când mergi pe un asfalt de proastă calitate, pe un asfalt cu denivelări. Se simte rău când treci de pe o parte pe alta“, a spus Bogdan Fuiorea.
Reprezentanții adminis­trației locale au însă o altă explicație pentru nemul­țumirile cetățenilor din aceas­tă parte a orașului Craiova. „Pe strada Teilor, partea dinspre Centura de Nord, lucrările nu s-au finalizat. Constructorul urmează să vină și cu cel de-al doilea strat de uzură. Aici a lucrat Delta, iar lucrările nu s-au recepționat“, a declarat, pentru GdS, Mihail Genoiu, viceprimarul Craiovei.

Asfaltarea începe de Paști

Pe strada Preciziei din zona Ford, nu este plăcut să circuli nici pe jos, nici cu mașina, spun localnicii. Strada este plină de gropi, iar lucrările făcute în ultima vreme la rețelele de canalizare au transformat trotuarele de pământ în hârtoape. De fiecare dată, în urma autoturismelor care trec pe stradă se ridică o perdea de praf, ca pe un drum agricol. Covorul asfaltic este ros, iar în unele dintre gropile ivite în carosabil cu mult timp în urmă, cei care s-au ocupat de reparații au așezat pavele de trotuar. Numai că nici acestea nu au avut viață lungă și, în urma circulației, s-au dislocat de aici, lăsând să se vadă piatra de râu, cu care a fost amenajată strada cu mulți ani în urmă. Sunt porțiuni de stradă pe care nu se poate circula, iar autoturismele și autocamioanele merg direct pe porțiunile de pământ de la marginea carosabilului.
„Am solicitat la primărie, am făcut notificări și nimeni nu ne ia în seamă. Încercăm de luni bune, nici vorbă să treacă pe aici. Se vede clar, pe aici circulă și cei de la Ford cu tirurile cu mașini. Vreau să spun că este o stradă foarte circulată. Pe strada paralelă au pus asfalt, că locuiesc acolo anumite persoane, iar noi nu putem să stăm din cauza prafului și să circulăm din cauza gropilor. Strada aceasta nu a fost asfaltată de ani buni, nici reparațiile nu vin să le facă“, s-a plâns Gică Băloi, localnic.
Dacă strada Teilor a fost reabilitată, chiar și de mântuială, strada Preciziei mai are de așteptat până la Paști, dacă ar fi să dăm crezare reprezentanților Primăriei Craiova.
„Pe strada Preciziei se va intra în două săptămâni, chiar înainte de Paști urmează să fie asfaltată. Nu am putut demara lucrările până în acest moment fiindcă în zonă a lucrat și CAO la rețelele de canalizare. Acum, Compania și-a încheiat lucrările și urmează să demarăm asfaltarea“, a declarat, pentru GdS, Mihail Genoiu, viceprimarul Craiovei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS