9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDelia Barbu: „Cânt cu tot sufletul pentru toţi cei care iubesc muzica populară“

Delia Barbu: „Cânt cu tot sufletul pentru toţi cei care iubesc muzica populară“

IMG_5494

De pe plai mehedinţean, Delia Barbu (foto) cântă cu drag tuturor iubitorilor de muzică populară. Frumoasa interpretă s-a născut cu graiul cântecului oltenesc în casă, căci în familia sa folclorul a avut mereu loc de cinste. Drumul în muzica populară i-a fost călăuzit de tatăl său, cel care i-a insuflat această dragoste, dar norocul şi talentul i-au fost susţinute şi de interpreţi precum Niculina Stoican sau Petrică Mîţu Stoian.
Delia Barbu este din Baia de Aramă, însă alt plai mehedinţean i-a fost locul copilăriei, Izverna. Cu cel mai de încredere profesor în casă, tatăl său, Delia a început de micuţă să păşească pe scenă şi să cunoască lumea muzicii populare. De la 14 ani, Delia l-a însoţit pe tatăl ei la evenimente, iar frumuseţea cântecului popular a făcut-o pe artistă să urmeze acest drum. „Am început să cânt de micuţă. Cei care mă cunosc ştiu că tatăl meu cântă la acordeon. Sunt o norocoasă“, a spus Delia Barbu. Uşor, uşor, adolescenta a prins din ce în ce mai mult drag de scenă, iar cântecul mehedinţean a cucerit-o şi a făcut-o să urmeze acest drum.
Şcoala Populară de Artă din Târgu Jiu a ajutat-o pe Delia Barbu să-şi şlefuiască talentul. Acolo, profesoara Emilia Drăgotoiu Nanu a învăţat-o să desluşească tainele cântecului popular și a încurajat-o să meargă la concursuri şi festivaluri. „Am câştigat concursuri mari, deşi nu am participat la multe. Am 15 premii, însă m-am oprit la Festivalul «Maria Lătăreţu», acolo unde am câştigat locul I“, a spus Delia Barbu. Acela a fost momentul care a determinat-o să imprime primul album de muzică populară, „Cântul meu ca-n Mehedinţi“. Chiar dacă „Zice unu’ altu’“ lucruri despre viaţa Deliei, aşa cum spune şi unul dintre cântecele din repertoriul ei, interpreta este mulţumită de tot ceea ce a realizat până acum în viaţă, până la cei 30 de ani ai săi.

„Dumnezeu este lângă mine“

De departe cea mai mare realizare a interpretei este fiul acesteia. După o pauză pe care a luat-o în muzică pentru a se ocupa de copil, Delia a revenit cu surprize pentru public. „Pentru că toate merg cum trebuie, iar Dumnezeu este lângă mine, am revenit şi totul este bine. Publicul m-a primit frumos, iar eu cânt cu tot sufletul pentru toţi cei care iubesc muzica populară“, a precizat Delia. Interpreta îşi doreşte ca fiul ei, Alexandru, în vârstă de cinci ani, să trăiască o copilărie frumoasă, la ţară, aşa cum a avut-o şi ea. „Îmi amintesc cum împreună cu cele două surori şi verişorii ne udam bunicii cu apă, mergeam pe câmp cu vacile pe care le legam, apoi noi jucam diverse jocuri. Am avut o copilărie foarte frumoasă şi aş vrea ca şi fiul meu să trăiască momente frumoase, de care să-şi aducă aminte cu drag când va creşte“, a spus Delia. Tot pentru fiul ei, Delia Barbu a compus şi melodia „Au, că voi fi soacră mare“. Zilele acestea, interpreta filmează un videoclip pentru această piesă, videoclip care speră să fie primit cu drag de public. „Abia aştept să le dăruiesc şi celor ce îmi iubesc cântecul un mic dar muzical, un videoclip care sper să le placă, pe care îl filmăm săptămâna aceasta pe plaiuri mehedinţene, la Ponoare“, a spus Delia.
Succesul tinerei interprete este datorat şi faptului că melodiile din repertoriul său sunt trecute prin filtrul sufletului. Mai mult decât atât, majoritatea sunt compuse chiar de ea. „Toate melodiile sunt inspirate din ceea ce trăiesc eu astăzi, din realitatea mea şi a celor care mă înconjoară“, a precizat interpreta de muzică populară.

„Vă cântăm din Mehedinţi“

Mulţi iubitori ai cântecului popular cunosc cuplul muzical Delia Barbu şi Marian Medregoniu. Cei doi tineri interpreţi se bucură de susţinerea celei pe care amândoi o admiră, îndrăgita interpretă Niculina Stoican. După ce, în 2013, Delia şi Marian au imprimat un album pe care l-au numit „Ca noi doi cine-o mai fi!“, anul acesta, tinerii au adus pe piaţa muzicii populare un album în care cea care le îndrumă paşii în muzică, Niculina Stoican, li s-a alăturat. „Vă cântăm din Mehedinţi“ se numeşte albumul în care graiul cântecului mehedinţean este cel care le face inima să tresalte de bucurie celor trei. „Am crescut profesional cu sprijinul doamnei Niculina Stoican. Dumneaei mi-a întins o mână de ajutor atunci când am avut nevoie. De la dânsa am luat curajul şi tot ceea ce aveam nevoie să merg mai departe, am învăţat că întotdeauna trebuie să fiu sinceră cu publicul şi multe alte lucruri care m-au ajutat şi mă ajută în continuare în cariera mea“, a spus interpreta de muzică populară.
Delia Barbu le pregăteşte iubitorilor de muzică populară multe surprize.

Claudia Cocoş

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS