20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBătaie de joc într-un magazin din Craiova

Bătaie de joc într-un magazin din Craiova

Un cititor al Gazetei de Sud ne-a sesizat în legătură cu condițiile insalubre în care se vindea carne într-un magazin alimentar.
Craioveanul ne-a trimis la redacție un filmuleț în care se putea vedea cum o angajată a unui magazin alimentar din incinta Bigului Nou din cartierul Craiovița Nouă dădea cu un pachet de carne înghețată direct de podea în repetate rânduri, în mijlocul magazinului pavat cu ciment. După ce a spart pachetul de carne, respectiva angajată a luat bucățile care scăpaseră pe pavaj și le-a aruncat direct într-una din vitrinele frigorifice ale magazinului respectiv.
„Aveți atașat un video în care se observă cum o vânzătoare de la complexul BIG din cartierul Craiovița Nouă din Craiova dă cu produsele din carne de pui congelată pe jos după care le pune în vitrină. (…) Precizez că astfel de lucruri se întâmplă în fiecare zi cu carnea congelată“, ne-a scris cititorul respectiv pe adresa de e-mail a redacției.
La fața locului, angajatele acelui magazin au negat cu vehemență că ar fi făcut ele așa ceva. „Noi nici nu avem carne aici, doamnă!“, a spus una dintre angajate. „De ce mă filmați? Mergeți mai departe!“, a spus și vânzătoarea care a fost filmată de un trecător că dădea cu carnea de podea.

Administratorul firmei spune că… era carne pentru câini

Se poate vedea în imagini cum angajata magazinului încerca să spargă blocul de carne, apoi aduna de pe jos bucățile  și le punea în galantar, la vânzare (FOTO: Lucian Anghel)
Se poate vedea în imagini cum angajata magazinului încerca să spargă blocul de carne, apoi aduna de pe jos bucățile
și le punea în galantar, la vânzare (FOTO: Lucian Anghel)

Contactat telefonic de GdS, administratorul firmei în al cărui magazin s-a întâmplat incidentul, Marian Savu, a precizat: „Se întâmplă aproape zilnic treaba asta: este vorba de vârfurile de aripi care sunt pentru câini, nu e vorba de carnea pe care o mănâncă oamenii. Și vin blocuri foarte mari… Nu știu cine a văzut și ce a spus, dar nu este din carnea destinată oamenilor. Oamenii se grăbesc și ar trebui tăiată la banțic, iar noi nu avem banțic. Deci asta este singura greșeală, că se dă cu ea (cu carnea – n.r.) de un pietroi, într-adevăr“, a declarat Marian Savu. În privința angajaților săi, acesta a spus: „Cu siguranță luăm măsuri. Mai bine nu mai vând produsul decât să dea cu baxul de pământ în fața clienților care sunt foarte sensibili. Deci singura noastră greșeală este că trebuia să spunem că este un produs cu destinație pentru animale“.

Protecția Consumatorului verifică… etichetele

La magazinul respectiv s-a deplasat și un reprezentant de la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului (CJPC) Dolj. „Aceeași reclamație ca și dumneavoastră am primit-o și noi și ne-am deplasat la faţa locului. Nu am constatat, deocamdată, faptul care ne-a fost semnalat, dar cercetăm reclamația, după care vom aplica măsurile conform legii. Având în vedere atribuțiile noastre de serviciu, noi aplicăm sancțiuni drastice în astfel de situații, până la închiderea activității agentului economic. Noi sutem de la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului, iar de restul aspectelor, privind salubritatea și igiena, se ocupă Direcția Sanitar-Veterinară. Amenda pentru astfel de situații este între 10.000 și 20.000 de lei. Dar controlul este în derulare. Se cercetează cauza. În 24-48 de ore se încheie controlul și atunci vom vedea ce sancțiuni se aplică“, a precizat comisarul Valentin Drăgoescu, de la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului Dolj.
Directorul Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorului, Gheorghe Marinescu, a precizat că o firmă ar putea fi amendată „pentru lipsa etichetelor, dar și pentru faptul că vindea la bucată, deși carnea venea la bax. Firma nu avea voie să vândă la bucată acele produse, dacă le primea la bax, conform OG nr. 21/1992 actualizată. Să vedem ce au constatat echipele de comisari la fața locului. Vom comunica rezultatele la finalul controlului“.

DSV a trimis o echipă în control la acel magazin

Contactat de GdS, directorul DSV Dolj, Constantin Retea, a precizat că va trimite o echipă de inspectori să verifice carnea din respectivul magazin: „Vom demara un control. Chiar acum trimitem o echipă să verifice cele semnalate. Nu pot să mă pronunț înainte de a vedea ce este la fața locului. Acum vorbim despre obligațiile comercianților, în general. Dacă e un magazin alimentar, atunci nu vinde mâncare pentru câini. Dacă vine marfa la brichete, atunci trebuie să vândă brichete, dacă vine la bax, să vândă la bax și nu la bucată. Depinde de specificul magazinului. Vom verifica exact ce este la fața locului“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS