12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFace 12 ani de închisoare după ce a lovit un polițist cu mașina

Face 12 ani de închisoare după ce a lovit un polițist cu mașina

Aparatul radar a arătat că bărbatul a accelerat continuu până când l-a lovit pe agentul  Serviciului Rutier (Foto: Arhiva GdS)
Aparatul radar a arătat că bărbatul a accelerat continuu până când l-a lovit pe agentul
Serviciului Rutier (Foto: Arhiva GdS)

Magistrații Tribunalului Dolj au hotărât să condamne la 12 ani de detenție un bărbat, de 33 de ani, din Craiova, acuzat că, deși nu are permis, s-a urcat la volan și a lovit cu mașina un polițist care încerca să-l tragă pe dreapta

Craioveanul Costel Viorel Petcu a fost arestat preventiv pe 6 aprilie 2015, printr-o hotărâre a Judecătoriei Craiova, la o zi după ce a lovit cu mașina și rănit grav un polițist al Serviciului Poliției Rutiere Dolj, care încerca să-l oprească. Incidentul s-a petrecut în comuna doljeană Leu, în apropierea primăriei, unde doi polițiști de la Rutieră supravegheau traficul de pe DN 6 cu aparatul radar. În jurul orei 15.30, radarul a emis semnal sonor, indicând faptul că din direcția Castranova se apropie un autovehicul cu viteză superioară celei permise pentru sectorul de drum respectiv. Este vorba de un autoturism Audi la volanul căruia se afla craioveanul Costel Viorel Petcu. Când a observat mașina polițiștilor, șoferul a încetinit și a încercat să întoarcă, însă nu a reușit dintr-o singură mișcare din cauza lățimii drumului, așa că și-a continuat deplasarea, accelerând.
„În această împrejurare, persoana vătămată a coborât de la volanul autospecialei de poliţie şi s-a deplasat spre axul drumului, cu faţa către autovehiculul ce se apropia, căruia i-a făcut semnal regulamentar de oprire, ridicând braţul stâng în sus, apoi punându-l orizontal. Deşi a observat semnalul de oprire făcut de către persoana vătămată, inculpatul Petcu Costel Viorel şi-a continuat deplasarea, semnalizând dreapta ca şi cum ar fi intenţionat să dea curs solicitării funcţionarului public, însă nu a oprit, lovindu-l pe acesta la nivelul genunchiului drept, apoi continuându-şi deplasarea în viteză“, au reținut procurorii doljeni. Polițistul a fost transportat la Spitalul de Urgență Craiova, unde medicii au stabilit că a suferit leziuni la nivelul genunchiului drept, așa că i-au pus piciorul în ghips.
Anchetatorii au mai stabilit că, după ce l-a lovit pe polițist, Petcu a condus mașina până în comuna Teasc și a parcat-o în curtea unui amic. După aceea, a scos numerele de înmatriculare, a împrumutat o altă mașină și a plecat la Craiova pe altă rută, pe DN 55. În aceeași zi, după ce a aflat că este căutat de oamenii legii, Petcu s-a prezentat singur la poliție.

Condamnat pentru ultraj asupra unui polițist

În rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a inculpatului, procurorii doljeni au reținut că inculpatul a avut o poziţie nesinceră în legătură cu acuzațiile care i-au fost aduse. La început, Petcu a explicat că a văzut polițistul care i-a făcut semn să oprească, însă l-a ignorat şi a mers mai departe, lovindu-l cu mașina. Ulterior, a declarat că a oprit autoturismul şi nu l-a lovit pe poliţistul care, de fapt… s-a dezechilibrat şi a căzut. Martorii au susținut însă contrariul, iar viteza înregistrată de aparatul radar a arătat că Petcu nu a oprit mașina, așa cum a susținut. Astfel, după ce a încercat să întoarcă, radarul a înregistrat constant viteza mașinii conduse de Petcu, acesta accelerând până în momentul în care a trecut de mașina polițiștilor. Pe 28 mai 2015, procurorul de caz a hotărât să-l trimită în judecată pe inculpat, care a fost acuzat de ultraj raportat la comiterea infracțiunilor de omor și omor calificat, dar și conducerea unui autoturism fără permis. „Acţiunea inculpatului Petcu Costel Viorel de a lovi cu autoturismul partea vătămată întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de tentativă de omor. În speţă, fapta de tentativă de omor îmbracă forma agravantă a tentativei de omor calificat, dacă aceasta a fost comisă pentru a săvârşi sau ascunde săvârşirea unei alte infracţiuni (conducere fără permis). În cazul de faţă, fapta de tentativă de omor intră în conţinutul laturii obiective a infracţiunii de ultraj, întrucât a fost comisă împotriva unui poliţist aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu“, au mai reținut procurorii.
Marți, pe 12 aprilie, judecătorii de la Tribunalul Dolj l-au găsit vinovat și l-au condamnat la 12 ani de închisoare pe Costel Viorel Petcu. Din cei 12 ani de închisoare se scade perioada petrecută de inculpat în arest, de pe 6 aprilie 2015 și până pe 12 aprilie 2016.
Avocatul polițistului a precizat pentru GdS că, deși nu a fost vorba de un accident din culpă, instanța a admis introducerea în cauză a SC Astra Asigurări SA, firma la care era asigurat autoturismul condus de Petcu. Marți, instanța a admis acţiunea civilă a polițistului și a obligat SC Astra Asigurări să-i achite, împreună cu inculpatul, suma totală de 55.700 de lei drept daune materiale şi morale. Hotărârea Tribunalului Dolj nu este una definitivă și poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

Infracțiunile

Potrivit Codului Penal, ultrajul reprezintă ameninţarea, lovirea, vătămarea corporală, vătămările cauzatoare de moarte sau omorul săvârşite împotriva unui funcţionar public aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime. Dacă aceste fapte sunt comise asupra unui poliţist sau jandarm aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, limitele pedepselor se majorează cu jumătate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS