17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjContinuă marşul minerilor şi energeticienilor

Continuă marşul minerilor şi energeticienilor

Peste 80 de mineri şi energeticieni din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO) au continuat ieri marşul către Bucureşti, după ce în noaptea de luni spre marţi au făcut un popas la 17 kilometri de Filiaşi, în comuna gorjeană Plopşoru. Dacă de dimineaţă erau peste 50 de sindicalişti, după ce s-a trecut de Turceni şi de Filiaşi, numărul muncitorilor care mărşăluiau crescuse la 81. În jurul orei 13.30, protestatarii au oprit la ieşire din Filiaşi pentru a lua masa şi a se odihni, apoi au continuat drumul către Sucursala Electrocentrale Işalniţa, din cadrul Complexului Energetic Oltenia, unde au stat de vorbă cu angajaţii unităţii şi au înnoptat pe terenul de sport, după ce au primit acordul sindicatelor din zonă. Potrivit lui Dumitru Pârvulescu, preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, unul dintre sindicalişti a renunţat să mai participe la marş, întrucât nu a mai putut să mai meargă şi a trebuit să se întoarcă acasă. Protestatarii poartă drapele naţionale şi veste pe care este inscripţionat „SOS, Salvaţi Complexul Energetic Oltenia!“.

Vor să ajungă la Slatina astăzi

Dumitru Pârvulescu a precizat că astăzi protestatarii vor trece în marş pe la Sucursala Electrocentrale Craiova II, din cadrul Complexului Energetic Oltenia, vor traversa municipiul Craiova şi se vor îndrepta către Slatina. „Ne-am propus 40 de kilometri pe zi. Vrem să ajungem miercuri (astăzi – n.r.) la Slatina, după ce vom trece un pic mai repede prin Craiova. Vom pleca de la ora 6.00, să reuşim să fim în Olt. Acolo ne aşteaptă colegii de la ALRO Slatina, dintre care unii se vor alătura marşului nostru. Sperăm, dacă nu sunt probleme de sănătate, să ajungem până duminică-luni la intrarea în Bucureşti şi să mergem marţi în marş până în faţa guvernului. Ar fi o variantă mai bună decât un miting de o mie de persoane în faţa sediului guvernului. Vedem ce vom decide până atunci. În Bucureşti vor veni cu trenul şi cu maşinile colegi din Oltenia şi de la alte companii de stat din ţară“, a menţionat Dumitru Pârvulescu.

Nu au fost lăsaţi la marş

Potrivit liderului de sindicat Manu Tomescu, din cadrul Sucursalei Electrocentrale de la Rovinari, mai mulți angajați ai Sucursalei Electrocentrale Turceni, în frunte cu liderul de sindicat de la secția ETM, s-au alăturat participanților la marş. Când au aflat liderii Sindicatului Energia Turceni, i-au ameninţat pe energeticieni cu excluderea şi i-au suspendat abonamentul la telefonul mobil unuia dintre liderii care a mers alături de protestatari. Conducerea Sindicatului Energia Turceni a respins acuzaţiile respective. Conform lui Tomescu, la marş participă şi doljeni care sunt angajaţi ai Complexului Energetic Oltenia, în mineritul din Gorj sau la sucursalele Işalniţa și Craiova II. „Vedem cât putem parcurge. Oboseala a început să îşi spună cuvântul şi avem picioarele umflate. Suntem însoţiţi, pe unde mergem, de echipaje de poliţie la vedere şi de jandarmi“, a declarat Manu Tomescu, lider de sindicat la Sucursala Electrocentrale Rovinari.

Condescu, lângă protestatari

Preşedintele de onoare al Federaţiei Naţionale Mine Energie, Marin Condescu, a fost văzut alături de participanţii la miting. Potrivit lui Dumitru Pârvulescu, fostul lider de sindicat ar fi asigurat o masă protestatarilor. „Marin Condescu ne-a adus masa, la prânz, de la o firmă de catering. Nu participă la marș, dar ne susține cu ceea ce poate și dumnealui. Viceprimarul de la Urdari ne-a pus la dispoziție locația unde am luat masa“, a precizat Dumitru Pârvulescu. Marin Condescu este trimis în judecată pentru spălare de bani şi se află sub control judiciar prelungit ultima dată de Tribunalul Olt. Magistraţii i-au permis să se reîntoarcă la sediul sindicatelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS