24.8 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDorina Mete: Am trecut prin greutăţi şi am vrut să le cânt

Dorina Mete: Am trecut prin greutăţi şi am vrut să le cânt

Dorina Mete

Dorina Mete (foto) vine din Stoeneşti, judeţul Olt, iar cântecul popular a făcut-o să ajungă la sufletele multor olteni.

Dorina Mete şi-a dorit de mică să cânte și spune că s-a născut cu acest talent. „Cânt de când am început să vorbesc. Este un talent cu care m-am născut. M-am ocupat mai mult de pasiunea mea de la 14 ani, de când am început să merg la Şcoala Populară de Arte şi să urmez paşii necesari pentru cariera mea“, a explicat interpreta de muzică populară. Dorina Mete a absolvit Şcoala Populară de Arte şi Facultatea de Pedagogie Muzicală din Bucureşti.

„Am ajuns să fiu membră a ansamblului printr-o minune“

Dorina Mete este de nouă ani membră a Ansamblului Profesionist „Doina Oltului“ din Slatina. Registrul ei vocal amplu, dragostea pentru cântecul popular şi ambiţia au ajutat-o să devină membră a unuia dintre cele mai importante ansambluri din țară. Despre venirea ei în Ansamblul Profesionist „Doina Oltului“, interpreta spune că a fost un noroc. „Am ajuns să fiu membră a ansamblului printr-o minune. Am cântat de Sfântul Petru şi Pavel la bâlciul din comuna mea, Stoeneşti, melodii de pe primul meu album – «Hai la Stoeneşti la bâlci». Acolo au fost oameni care iubesc folclorul, care m-au apreciat, iar în scurt timp am ajuns membră a ansamblului, bineînţeles printr-un concurs pe care l-am trecut cu bine“, a spus interpreta de muzică populară. Chiar dacă un astfel de test este dificil, artista l-a trecut cu brio. „Nu este atât de uşor un astfel de concurs, nu este uşor nici să fii membră a unui ansamblu atât de important. Întotdeauna ai de învăţat câte ceva, iar eu mereu învăţ de la colegii care au mai multă experienţă în domeniu decât mine“, a adăugat artista. Maria Ghinea, Victoriţa Cică sau Cătălin Bărbulescu sunt câţiva dintre colegii Dorinei Mete de la care aceasta spune că are întotdeauna ceva de învăţat.

„Am muncit cum spun bătrânii“

În 2013, Dorina Mete a lansat cel de-al doilea album, intitulat „Am muncit cum spun bătrânii“, sub bagheta Orchestrei Ansamblului „Ciocârlia“ din Bucureşti. Atât linia melodică, cât şi versurile sunt compuse de interpretă. Încă de la primul ei album, Dorina Mete s-a implicat în tot ceea ce a însemnat realizarea lui. „Pentru mine, acest album este discul meu de aur, este munca mea“, a spus Dorina Mete. Inspirându-se din viaţa sa, artista a reuşit să aducă publicului melodii în care iubitorii de folclor se regăsesc. Piesa care dă titlul albumului, „Am muncit cum spun bătrânii“, este cea în care interpreta se regăseşte cel mai mult. „Mă regăsesc în această melodie pentru că simt că am realizat ceva în viaţă până acum, am trecut prin greutăţi şi am vrut să le cânt. Mai mult decât atât, se regăseşte multă lume în această melodie“, a spus Dorina Mete. De departe, cea mai mare realizare a interpretei este fiul acesteia, în vârstă de 14 ani, care acum înţelege faptul că mama lui trebuie să fie pe scenă, să bucure sufletele oamenilor cu melodiile sale, ale căror mesaje pozitive ajung acolo unde Dorina Mete şi-a dorit încă de când a pornit pe drumul cântecului popular.
Dorina Mete pregăteşte cel de-al treilea album de muzică populară, pentru care o parte din melodii sunt finalizate, iar anul acesta interpreta speră să intre în casele iubitorilor de folclor cu noi cântece.

Claudia Cocoș

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS