12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoljul are cea mai mare sumă de restituit din TVA

Doljul are cea mai mare sumă de restituit din TVA

În contul firmelor din Oltenia s-au întors în februarie 21,5 milioane de lei sub formă de TVA rambursat, dintr-un total  de 27 de milioane de lei ceruți (FOTO: arhiva GdS)
În contul firmelor din Oltenia s-au întors în februarie 21,5 milioane de lei sub formă de TVA rambursat, dintr-un total
de 27 de milioane de lei ceruți (FOTO: arhiva GdS)

Firmele din agricultură care folosesc sistemul „taxării inverse“ a TVA cer de la stat restituirea taxei, dar și entitățile economice care fac livrări intracomunitare și exporturi solicită rambursarea TVA. Totuși, au fost și încercări de a obține TVA de la stat din eroare, fie din cauză că legislația românească nu permite ca o societate care a luat marfă de la o firmă inactivă fiscal să-și poată deduce TVA, fie pentru că acele firme nu aveau documente justificative cu care să dovedească faptul că au făcut achiziții reale.

Fiscul a avut de rambursat în februarie 2016 TVA de o valoare cu 10 milioane de euro mai mare față de anul trecut, în aceeași lună. Dacă în februarie 2015 firmele din cele cinci județe ale Olteniei aveau de primit de la stat 17,8 milioane de euro sub forma TVA de rambursat, anul acesta în februarie s-au înregistrat cereri de rambursare de 27,9 milioane de lei pe toată regiunea, potrivit datelor furnizate, la solicitarea GdS, de Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Craiova. Cei mai mulți bani din TVA îi are de rambursat nou-înființata structură numită Administrația Regională Contribuabili Mijlocii (ARCM), cu sediul la Craiova, care a primit cereri de rambursare de peste 15 milioane de lei de la contribuabili mijlocii din Oltenia, sumă din care s-au restituit efectiv circa 10 milioane de lei, în luna februarie a acestui an.

Firmele au cerut, fiscul le-a rambursat

Dacă analizăm fiecare administrație județeană, cea mai mare sumă din TVA de restituit către firme există în Dolj – județul având și cea mai însemnată activitate economică din regiune, precum și cele mai multe firme active -, unde agenții economici au cerut rambursarea a 4,5 milioane de lei în februarie 2016, mai puțin decât în februarie 2015, când se ceruseră 7,3 milioane de lei din TVA. Sumele rambursate efectiv diferă de cele cerute de firme. În Dolj sunt de 4,1 milioane de lei în februarie 2016, mai mari decât sumele rambursate în februarie 2015, când statul restituise firmelor care au cerut circa 3 milioane de lei. În plus, au existat și sume din TVA compensată, în sensul că, dacă firma avea de recuperat TVA într-o lună, iar în luna următoare avea de plată TVA la stat, atunci se puteau compensa între ele datoriile.

TVA de rambursat, de restituit si compensat în Oltenia

De ce s-a cerut TVA mai mult de rambursat în 2016

Pe ansamblu, în Oltenia, în perioada analizată din 2016 s-au cerut de la stat mai mulți bani decât anul trecut, sub forma TVA de rambursat. Directorul executiv al Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice (DGRFP) Craiova, Mihai Antonescu, a explicat de ce s-au cerut și rambursat mai mulți bani din TVA decât anul trecut: „Au fost înregistrate și cereri mai multe de restituire și sumele au fost mai mari anul acesta. Principalul motiv al acestor creșteri a fost rambursarea de TVA la firmele din agricultură care au aplicat taxarea inversă. Pe parcursul anului 2015, aceste firme au dedus TVA-ul pentru achizițiile de mașini agricole, utilaje, pentru cheltuielile care se fac pentru înființarea culturilor în câmp, cu întreținerea și recoltarea. Ei pot să ceară TVA-ul și pe parcursul anului, adică atunci când fac aceste achiziții, dar și după valorificarea recoltei. Ei nu colectează TVA la realizarea producției, dar au TVA deductibil. Și prin urmare, cer TVA de restituit de stat“. El a mai arătat și alte motive pentru care au crescut rambursările de TVA: „De asemenea, au crescut livrările intracomunitare sau exporturile efectuate de firmele din Oltenia. Mai sunt investiții făcute în Oltenia și pe perioada până se pune în funcțiune investiția se fac achiziții cu materii prime și se deduce TVA-ul. Chiar dacă nu se livrează bunurile, produsele, acești contribuabili pot să ceară de la stat TVA-ul dedus, urmând ca ulterior să colecteze TVA, pe măsură ce încep producția“, a mai spus Mihai Antonescu, amintind că livrările intracomunitare sunt scutite de TVA, dar achizițiile de bunuri care se vor exporta sau se vor livra intracomunitar sunt purtătoare de TVA deductibil, deci firmele îl pot cere de la stat.
Sumele peste 5.000 de lei solicitate se restituie doar cu control prealabil din partea celor de la Inspecția Fiscală, iar cele mai mici, cu control din partea Fiscului, ulterior rambursării TVA.

Tentativele de fraudă încă există, dar s-au împuținat

Deși în urmă cu mulți ani, acordarea de rambursări ilegale de TVA s-a lăsat cu arestări atât în rândul antreprenorilor, cât și a angajaților Fiscului, în prezent unele firme continuă să solicite restituirea unor sume din TVA fără a avea dreptul legal să facă acest lucru. Directorul executiv al Fiscului regional spune că unii nici nu știu că au cerut în mod eronat rambursarea TVA. Este vorba despre cei care au făcut afaceri cu firme inactive fiscal (adică fără cod valid de TVA). În astfel de cazuri are de suferit și agentul economic care ia marfă de la o firmă inactivă fiscal, în sensul că nu își poate scădea TVA. „Au fost mai puține firmele care au solicitat anumite sume de rambursat și li se cuveneau doar o parte din acele sume cerute. Au fost mai puține astfel de cereri față de alți ani, când am avut mari probleme cu rambursările de TVA. Sunt sume din TVA deduse de firme, deși nu aveau dreptul să deducă sau sunt achiziții de la contribuabili inactivi fiscal. Legislația prevede că atunci când un contribuabil este inactiv fiscal, nici cel care cumpără de la acel «inactiv» nu are drept de deducere a TVA“, a mai explicat directorul DGRFP Craiova. Prin urmare, firmele care din neglijență nu au consultat lista firmelor inactive fiscal care nu mai au cod valid de TVA sau în complicitate cu acele entități se aleg cu tăierea TVA de la restituit“, a precizat Mihai Antonescu. Șeful executiv al Fiscului regional recunoaște că încă există cazuri în care unele firme nu au acte doveditoare pentru achizițiile de bunuri pentru care cer rambursarea de TVA. În urmă cu circa 10 -12 ani, Fiscul din Dolj rambursa ilegal TVA de 220 de milioane de lei, din care nu s-au reîntors până acum în vistieria statului nici jumătate din cât se acordase ilegal la acea vreme. Încă există procese pe rolul instanțe­lor, legate de acele sume.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS